Economie

Secerişul 2020: aşteptări şi rezultate

Secerişul 2020: aşteptări şi rezultate.

Săptămânalul CUVÂNTUL şi-a propus să analizeze situaţia în complexul agroindustrial din raioanele Rezina şi Şoldăneşti după recoltarea culturilor spicoase şi leguminoase pentru boabe, solicitând opiniile unor lideri agricoli cu experienţă şi specialişti în domeniu.

Andrei Gârlea, Gospodăria Ţărănească “Gârlea Andrei P.”: Suntem una dintre cele mai mari gospo-dării din regiunea Orhei şi în ultimele două decenii la capitolul productivitatea culturilor cerealiere şi leguminoase pentru boabe din prima grupă practic permanent eram printre gospodăriile fruntaşe din raionul Rezina. 

În anul curent, grâul de toamnă a ocupat 1572 de hectare, de pe care s-a strâns în medie câte 1,2 tone de boabe. Gospodăria gestionează terenuri din moşiile mai multor sate. 

Roada diferă mult de la o localitate la alta, în dependenţă de fertilitatea solului, dar cel mai mult – de precipitaţiile căzute. Astfel, dacă pe unele lanuri am recoltat câte 3,1 tone la ha, pe altele – doar câte 400 de kg de grâu. Doar de la această cultură gospodăria are în anul curent pierderi de 5,34 milioane de lei.  

Seceta a afectat foarte mult şi celelalte culturi. Din cele 365.7 ha însămânţate astă toamnă cu rapiţă, 250 de hectare am fost impuşi să le reînsămânţăm cu porumb,  iar de pe cele rămase am recoltat câte 300 kg/ha. Încă o săptămână în urmă speram că porumbul şi floarea-soarelui ne vor ajuta să compensăm în oarecare măsură pierderile de la culturile din prima grupă,  acum însă şi această rază de speranţă se epuizează din cauza că precipitaţiile nu ajung la noi. Conform observărilor mele, anul 2020 este cel mai rău an agricol din ultimii 38 de ani.

Mihail Zavtur, liderul SRL “Surinmih”, s. Lalova, raionul Rezina: Din cauza secetei îndelungate din anul curent și a înghețurilor din primă-vară culturile cerealiere au suferit stresuri irecuperabile. Pe unele terenuri am constatat pieirea totală a semănăturilor și au fost întocmite actele respective cu participarea unei comisii din specialiști de la Ministelul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Teritoriului şi autoritățile publice locale. Precipitațiile care au căzut ulterior au condus la revigorarea parțială a culturilor cerealiere pe unele sectoare, nu și pe cele de pantă, dar și cele semănate toamna mai devreme. La moment am încheiat secerișul. Roada medie este de 1,2 tone la ha, egală cu 30% din roada medie obţinută în ultimii 3 ani.

Au suferit din cauza înghețurilor și livezile, plantațiile de porumb și floarea-soarelui. De exemplu, în livada de caiși cu suprafaţa de 8 ha roada a fost compromisă în totalitate.

Vera Cernega, șefa Direcției Raionale Agricultură și Alimentație Rezina: Condițiile climate-rice, începând cu toamna anului trecut și până în prezent, au fost în defavoarea agricultorilor. Lipsa zăpezii și a ploilor, iarna neobișnuit de călduroasă, înghe-țurile în timpul înfloririi livezilor sunt doar o parte din problemele cu care s-au confruntat producătorii agricoli. 

Cel mai mult au fost afectate culturile de toamnă.  Nici chiar cei mai longevivi locuitori nu-și amintesc o asemenea  situație.

Culturile cerealiere și leguminoase din grupa I și rapița de toamnă în raionul Rezina au fost semănate pe 10,6 mii ha. În luna mai c., după primele ploi, unii agenți economici au riscat să reînsămânțeze unele ogoare cu culturi de toamnă subdezvoltate. În total pe raion 405 ha ocupate cu grâu și rapiță au fost reînsămânțate cu porumb și floarea-soarelui, din care ocupate anterior cu rapiță 271 ha și cu grâu 134 ha. Astfel am ajuns la recoltare cu 10,2 mii ha din culturile din prima grupă, inclusiv 7,3 mii ha de grâu, 1,8 ha de orz, 900 ha de rapiță și 200 ha de mazăre.

Comparând volumele globale de grâu și orz obținute în anii 2016-2019 cu pronosticul anului 2020, avem următorii indicatori:

2016 – grâu 9198 ha, 32852 tone, 3,6 tone/ha;  orz  2100 ha, 7165 tone, 3,4 tone/ha;

2017 – grâu 6798 ha, 21432 tone, 3,2 tone/ha;  orz  1256 ha, 7165 tone, 2,6 tone/ha;

2018 – grâu 8081 ha, 25050 tone, 3,1 tone/ha;  orz  1106 ha, 2916 tone, 2,6 tone/ha;

2019 – grâu 9050 ha, 28992 tone, 3,2 tone/ha;  orz 1427 ha, 5106 tone, 3,6 tone/ha;

2020 – (pronostic) grâu 7300 tone, orz 2600 tone.

Campania de recoltare e pe sfârșite. Roada de grâu e la nivel de 30 la sută din potențialul anilor precedenți și constituie în medie circa 1,1 tone/ha. Cea de orz e ceva mai înaltă, cam1,5 tone/ha și cea de rapiță – 1,4 tone/ha. Mazărea a dat 0,9 tone/ha.

O bună parte din agenții economici au finisat recoltarea încă săptămâna trecută. Așteptările agricultorilor nu s-au adeverit nici pe departe. Deosebit de dezamăgiți au rămas agenții economici care au grâu de soiuri străine pentru sămânță. Plantațiile care în toamnă arătau cel mai bine nu au rezistat la provocările din primăvară.

Din producția obținută e necesar de rezervat  pentru fondul semincer, plata de arendă etc. Constatăm, că anul curent e cel mai nefavorabil an agricol din ultimii cinci. 

Constantin Ptașchin, agent economic, satul Vadul Rașcov: În cei 16 ani de activitate în agricultură, nu am avut o perioadă atât de dificilă. La noi practic nu au căzut precipitații. Din această cauză am redus aproximativ de trei ori suprafața ocupată de cerealiere, semănând cu grâu numai 60 hectare. 

Pe sectoarele unde am întrodus îngrăşăminte culturile au rodit cel mai rău. Deși într-un timp semănăturile păreau frumoase, densitatea era de 75-90 plante la metru pătrat și speram să recoltăm măcar câte 3 tone la hectar, am strâns ceva mai mult de o tonă. În schimb de pe sectoarele unde nu am folosit fertilizanţi roada a fost de peste 3 tone. Astfel, la culturile din prima grupă nu putem acoperi nici jumătate din cheltuieli, chiar dacă calitatea cerealelor este relativ bună. Ni se spune că în anul curent prețul de achiziție a grâului va fi de 2,8 lei/kg, cu vreo 50 bani mai scump decât anul trecut, când roada a fost mult mai mare. 

Analizând starea de lucruri în toată perioada de activitate a mea, am ajuns la concluzia că la fiecare trei ani, unul este secetos. Deoarece nu avem sisteme de irigare, trebuie de respectat întocmai sfaturile savanților și tehnologiile avansate. Spre exemplu, pe sectoarele unde doar am afânat solul la suprafaţă, roada a fost mai bună. 

Conform unor informații, unii agenți economici din raionul nostru și în condițiile acestui sezon au treierat peste 4 tone de grâu la hectar. Secretul lor, din câte am înţeles, este simplu: aplicarea noilor tehnologii. Anume pe acest factor ar trebui de pus accentul în agricultură. Şi noi, producătorii, şi statul, cu susţinerea lui. De ce n-am prelua experienţa relaţiilor dintre stat şi agricultură din România, care mi se par destul de eficiente?

Andrei Muțuțchi, șeful Direcției Raionale Agricultură şi Alimentaţie Şoldăneşti: Agricultorii din raionul Șoldă-nești încheie secerișul culturilor cerealiere. La începutul săptămânii curente, roada fusese strânsă de pe 9,2 mii ha din cele 9,8 mii ha. În total, plugarii au treierat peste 21 mii tone de boabe. Dacă în medie pe raion, roada de grâu constituie 2,3 tone/ha, apoi agricultorii din Răspopeni au obţinut aproximativ 3 tone, iar cei din Șipca – 3,4 tone/ha. 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker