Evenimente

Elevii din Alcedar vin cu soluţii pentru o școală ce consumă doar energie verde

Elevii Gimnaziului din Alcedar, raionul Șoldănești, vin cu soluții ingenioase pentru o școală cu consum zero de energie fosilă. Inițiativele elevilor au fost prezentate într-o lecție publică în cadrul cursului opțional „Surse de energie regenerabilă”, lansat de Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană.

„Am văzut că în Uniunea Europeană, de exemplu în Germania, există localități întregi care își generează propria energie din surse regenerabile, iar surplusul îl vând altor consumatori. Sunt convinsă că acest lucru este posibil și în Moldova, unde nu avem gaze și cărbune proprii, însă avem un potențial enorm de biomasă, soare și vânt suficient”, spune  Mădălina Cazacu, elevă a clasei a IX-a, care a prezentat un proiect de clădire școlară ce utilizează doar energia verde.

În cadrul lecției, elevii au prezentat argumente în favoarea energiei din surse regenerabile și machete de sisteme de producere a energiei verzi, elaborate de ei în echipă cu profesorii școlii.

Lecția a fost moderată de Aurelia Șveț, membră a echipei de autori ai ghidului pentru profesori și a manualului „Surse de energie regenerabilă”.

„Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, consumul mondial de energie va continua să crească în medie cu 2% pe an. Astfel, la fiecare 35 de ani, consumul de energie se va dubla. De aceea este important că sistemul educațional evoluează în pas cu realitățile în permanentă schimbare. Energia regenerabilă înseamnă viitorul planetei, iar pentru a fi competitivi, copiii au nevoie de cunoștințe și aptitudini relevante în contextul actual și în viața matură”, a declarat Aurelia Șveț.

Cursul opțional a fost elaborat la inițiativa Proiectului „Energie și Biomasă” și testat, inițial, în cele 127 de școli care au trecut la încălzire pe biomasă în perioada 2011-2014. Ulterior, inițiativei i s-au alăturat alte 370 de școli din țară și peste 21 de mii de elevi din clasele gimnaziale au studiat „Sursele de energie regenerabilă”.

„Am inițiat acest curs opțional pentru că energia sustenabilă va juca un rol important, dacă nu dominant, în dezvoltarea tehnologică. Este important să oferim tinerilor oportunitatea de a obţine noi cunoştinţe în subiecte ce vizează furnizarea de energie sustenabilă, inclusiv aspectele sociale, de mediu şi tehnologice. Noile cunoştinţe îi vor face pregătiţi pentru viitoarele provocări ale dezvoltării”,  a declarat Lina Acălugăriţei, specialistă în instruiri şi dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”.

La iniţiativa Proiectului „Energie şi Biomasă”, cursul “Surse de energie regenerabilă” a fost introdus în lista disciplinelor opționale pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a prin Ordonanța Ministerului Educației nr. 679 din 07.07.2013, iar în anul 2015, cursul a fost inclus în Curricula Națională pentru cursurile opționale de instruire.

Proiectul „Energie şi Biomasă”, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a pro-iectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane de euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane de euro) şi PNUD (560 000 de euro).

Ina Prisăcaru-Zglăvuţă, Victor Sofroni

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker