Evenimente

Ucraina a interzis așa-zisa panglică „Sf.Gheorghe”

Rada Supremă de la Kiev a adoptat, marți, o lege care interzice confecționarea și propagarea așa-zisei panglici „Sf.Gheorghe”. Purtarea panglicii în public va fi penalizată cu amenzi de până la 2 500 de hrivne și cu arest administrativ de 15 zile, relatează www.radioorhei.info.

De la tribuna Parlamentului, autorul proiectului, deputatul Frontului Popular și consilierul ministrului de Interne Anton Gherașcenko a declarat că panglica în dungi negre-orange este „un simbol al războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei și al propagandei prin care, începând cu anul 2005, Kremlinul încearcă să scindeze poporul ucrainean”.

Interdicția nu vizează documentele emise până în anul 1991, drapelele de luptă, distincțiile de stat acordate până în 2015 în legătură cu aniversările celui de-al Doilea Război Mondial și complexele memoriale.

Panglica se trage de pe timpurile împărătesei Ekaterina a II-a a Rusiei. Kremlinul a relansat-o în anul 2005 ca simbol al victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial. Asta în pofida faptului că în timpul acelui război această panglică a fost simbolul trupelor ruseşti care au făcut alianţă cu hitleriştii şi au luptat împotriva Armatei Sovietice.

După agresiunea rusă asupra Ucrainei, începută în martie 2014, panglica în dungi negre-orange a devenit un simbol al separatiștilor pro-ruși din Ucraina și al expansiunii rusești. Din acest motiv, panglica a fost interzisă în Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan.

 

Moldoveni, reținuți și amendați la Odesa pentru panglica Sfântului Gheorghe pe mașină

Bătăi de cap pentru câțiva cetățeni moldoveni care au ajuns la Odesa cu o mașină de antena căreia era legată panglica Sfântului Gheorghe. Asta după ce simbolul care este asociat de ucraineni cu tendințele expansioniste ale Rusiei lui Putin a fost interzis în țara vecină, scrie point.md

Scandal, lacrimi și roți sparte. Astfel au fost întâmpinați în centrul Odesei un grup de moldoveni care au venit cu panglica Sfântului Gheorghe în Ucraina.

Moldovenii au fost înconjurați de câțiva tineri care i-au luat la întrebări și i-au acuzat că astfel susțin agresiunea Rusiei. Imaginile au fost filmate de fostul lider din Odesa al grupării naționaliste Pravii Sektor din Ucraina, Serghei Sternenko.

„Inițial ei spuneau că panglicile au fost agățate de niște copii, iar mai târziu au schimbat versiunea declarând că ar fi închiriat mașina și nu știu de ce pe ea atârnă un simbol al terorismului rus”, au declarat tinerii.

Una dintre femei a început să plângă și a spus că nu știa despre faptul că aceast simbol este interzis în Ucraina. Mai mult, oaspeții s-au arătat nemulțumiți de faptul că la vamă nimeni nu i-a informat despre acest lucru, iar tinerii le-au reproșat că trebuiau să se informeze înaintea călătoriei.

Ulterior, o altă femeie din grup le-a spus tinerilor că astfel își fac dușmani în Moldova și a încercat să dezlege panglica de pe antenă, dar a fost convinsă de amica ei să renunțe la acest gest.

Într-un final, poliția a pus punct scandalului, iar oaspeții din Moldova au fost reținuți și s-au ales cu un proces-verbal.

Amintim că Rada supremă de la Kiev a adoptat marţi o lege care interzice confecţionarea şi propagarea aşa-zisei panglici a Sfântului Gheorghe. Purtarea panglicii în public va penalizată cu amenzi de până la 2.500 de hrivne şi cu arest administrativ de 15 zile plus confiscarea panglicii.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker