E timpul sa fii activHarta victoriilor civice

Eugenia Roşca: Având o echipă bună şi parteneri activi, poţi asigura succesul

Eugenia Roşca: Având o echipă bună şi parteneri activi, poţi asigura succesul.

Asociația Obștească “Concordia” este una dintre cele mai active organizaţii neguvernamentale din raionul Teleneşti şi nu numai.  În scopul  promovării experienţei acesteia,  redacţia săptămânalului CUVÂNTUL i-a propus preşedintei asociaţiei, Eugenia Roşca, să răspundă la un set de întrebări.

– Dnă Eugenia Roșca! Care-i activul şi domeniile principale de activitate ale AO „Concordia”?

– Asociația Obștească “Concordia” a fost înregistrată la Ministerul Justitiei în anul  1998, cu ultimele modificări – în 2016. Scopul nostru este de a contribui la promovarea și apărarea drepturilor sociale, economice și de mediu, culturale și civile  ale locuitorilor  din mediul rural, la crearea condițiilor favorabile de activitate şi viaţă pentru  tineri, femei, ca să-şi realizeze plenar  potentialul lor. Asociația este bine cunoscută la nivel regional, local și național graţie proiectelor implementate, implicării active în soluţionarea problemelor comunităţilor. Cu alte cuvinte, având o echipă bună şi parteneri activi, poţi asigura succesul.

– Cum colaboraţi cu APL din teritoriu? 

– Suntem într-o colaborare fructuoasă cu autoritățile publice locale de nivelul  I și II din raionul Teleneşti. Bunăoară, în parteneriat cu Consiliul Raional am implementat diferite proiecte. Câțiva ani în urmă, în cadrul Proiectului ”Combaterea violenței față de femei și fete ”, implementat de Asociația Împotriva Violenței “Casa Mărioarei“, cu suportul financiar al UN Women, am stabilit relaţii de parteneriat cu aproape toate primăriile din raion. 

Primarii și-au luat angajamentul de a întreprinde acțiuni în vederea comba-terii violenței față de femei și fete. La fel în parteneriat cu Consiliul Raional, cu Primăria Telenești, cu Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei şi Poliția Telenești, cu suportul AO “Promo-Lex“  și UE, am implementat proiectul „Crearea Camerei de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie”.

Acordăm suport logistic și consultativ la elaborarea proiectelor de granturi pentru APL, ONG-uri, agenţii economici. 

Câțiva membri ai AO “Concordia“ sunt antrenaţi în monitorizarea activităţii comisiilor pentru achiziții publice.

– Ce proiecte implementaţi în prezent? Ce vă reuşeşte şi ce nu?

– În prezent implementăm proiectele: ”Monitorizarea ajutoarelor sociale din raion, Transparență și responsabilitate la nivel local” – cu suportul Transparency Intentational- Moldova. Cu suportul Fundației Est-Europene Moldova, în parteneriat cu Consiliul Raional Telenești implementăm proiectul ”Crearea Centrului  comunitar incluziv, cu oferirea serviciilor de terapie Snoezelen, logopedică și psihoterapie copiilor cu nevoi speciale din raionul Telenești”. Impedimente serioase nu întâlnim, doar că în legătură cu pandemia de Covid-19 a trebuit să ne reorientăm din mers şi une-le activități să le efectuăm de la distanță, prin intermediul IT. 

– Aveţi mulți parteneri pe care puteţi  miza? 

– Colaborăm activ cu mai multe ONG-uri de mediu din republică, cu rețeaua ”Forum list”, IDIS “Viitorul“, “Casa Mărioarei“, UN WOMEN,  “Clubul politic al Femeilor din R.Moldova 50 la 50“, Centrul “Contact“, dar şi cu organizaţii din teritoriu. Împreună cu Centrul de sănătate al tinerilor din raion, Centrul Multifuncţional “Educaţie, Cultură şi Informaţie“, SRL ”Radio Orhei” am implementat proiectul “Gestio-narea banilor publici vis-a-vis de politica de tineret în raioanele Telenești și Orhei”.

– Cum apreciaţi atitudinea autorităţilor publice locale din raionul Teleneşti față de societatea civilă, dar şi implicarea acestora în procesul de monitorizare şi transparentizare a activităţii autorităţilor publice?

– Cu toate componenţele Consiliului Raional Telenești, unele primării conlucrăm activ de mulți ani. Din păcate, în raion avem puţine asociaţii obşteşti cu adevărat active. O parte din primari tratează ONG-urile nu ca pe parteneri, ci ca pe niște oponenți, fapt de la care pierd şi unii, şi alţii, mai ales dacă ţinem cont de faptul că multe investiţii pot ajunge în localităţile noastre doar prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale. Cât priveşte transparența decizională, doar cuvinte de laudă merită Consiliul Raional și Primăria Telenești, ceea ce nu pot spune despre mai multe autorităţi publice de nivelul I. 

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close