Evenimente

In memoriam Teodor Țurcanu – 80 de ani de la naştere

Există în fiecare generaţie alese personalităţi care se ridică din conformismul vieţii cotidiene pentru a se face deschizători de drumuri pentru eternitate. Credem că în această pleadă se încadrează, pe bună dreptate, omul de cultură, profesorul și dirijorul Teodor Ţurcanu, care azi ar fi împlinit 80 de ani de la naştere.

 

Născut în Climăuţii-de-Jos, raionul Şoldăneşti, într-un peisaj natural parcă desprins din basm, a avut o copilărie, la fel ca generaţia sa, deloc simplă, iar pe alocuri chiar zbuciumată.

A fost un om ales de Dumnezeu, înzestrat cu multe haruri şi virtuţi. Dar, cu siguranţă, cel mai mare talent şi pasiune i-a fost Măria Sa Muzica, pe care a iubit-o şi a slujit-o cu toată fiinţa până la ultima suflare.

Muzica l-a ajutat să depăşească încercările vieţii, în ea se regăsea, se transfigura şi, de fapt, muzica îi da putere să meargă mai departe.

Nici sistemul autoritar comunist, cenzura sau trădarea nu l-au oprit din procesul de creaţie. astfel încă o dată ne convingem că actul de cultură nu are frontiere, nu are culoare politică, este net superior tuturor conjucturilor şi aparţine valorilor universale.

„Apa trece, pietrele rămân” – spune cunoscutul proverb, care-l definește atât de bine, pentru că aşa a fost maestrul, o piatră de temelie în domeniul său, un stâlp al cetăţii, om cu demnitate şi principii, de care avem atâta nevoie, mai ales în timpurile pe care le trăim.

În întreaga sa activitate dirijorul Teodor Ţurcanu, prin creaţia sa, le-a promovat, a fost semănător de frumos şi sublim, spirit şi armonie.

A fost un adept ferm al profesionalismului şi perfecţiunii şi a atins aceste performanţe cu toate formaţiile pe care le-a înființat şi dirijat.

Cu trecerea anilor tot mai mult realizăm că am pierdut un talent veritabil, un nume de referinţă în domeniul muzicii corale, una din distinsele personalităţi ale culturii meleagului nostru.

Maestrul Teodor Ţurcanu a făcut cinste Rezinei cu ta-lentul şi prestaţia sa, pentru că, de fapt, capacităţile sale erau destinate cu siguranţă mai mult scenei profesioniste.

Credem că n-a fost întâmplător faptul că a trăit şi a creat printre rezineni, pe bună dreptate a fost patriot al acestei palme de pământ românesc, a iubit enorm baştina, natura, oamenii, a fost totdeauna plin de viaţă şi optimist.

Chiar de la începuturi s-a situat pe baricadele mişcării de renaştere naţională, participa la şedinţele cenaclului “Basarabia” cu formaţiile pe care le conducea. Pe valul acestei mișcări a înființat corul ”Doina Nistrului”, a înscris cu el pagini de neuitat în istoria culturii acestui meleag, participând la nenumărate festivaluri naționale și internaționale și pe care l-a condus până la ultima suflare. Spre sfârşitul vieţii chiar a scris şi o carte de meditaţii pe subiecte de istorie şi identitate națională, dar pe care nu a dovedit să o mai dea în tipar, plecând subit dintre noi.

Rămâne de datoria noastră să nu-l uităm şi să-i înveşnicim chipul și faptele în memoria urmașilor prin diverse activităţi menite să perpetueze creaţia sa.

Fiind încă în viață, s-a învrednicit de Titlul ”Cetățean de Onoare al orașului Rezina”.

Ne mândrim că am fost printre inițiatorii de a ina-ugura la Rezina Festivalul național al muzicii corale “Teodor Ţurcanu”. Ar urma ca şi o stradă să-i poarte numele, pe frontespiciul blocului în care a locuit să se instaleze o placă comemorativă etc…

Acum, la ceas aniversar, ne exprimăm profunda recunoştinţă şi ne închinăm memoriei distinsului dirijor Teodor Ţurcanu pentru toată activitatea trăită în serviciul muzicii şi culturii, în speranţa că spiritul frumosului pe care l-a educat numeroaselor generaţii de corişti va dăinui mereu.

Credem că şi acolo, în Ceruri, tot cântă şi îl slăveşte pe Domnul, pe care şi pe pământ fiind, l-a cântat dumnezeieşte.

Ludmila Chirilici, Maria Branză, foste colege și membre ale Coralei ”Doina Nistrului”

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker