Social

Democrație după principiul aşa vreau eu?

Democrație după principiul aşa vreau eu?

În săptămânalul CUVÂNTUL din 19 iunie 2020 am citit mai multe păreri despre activitatea Consiliului Orășenesc Rezina şi am decis să–mi expun şi eu opinia.

În viziunea mea, actuala componență a Consiliului Orășenesc Rezina şi-a început activitatea păşind cu stângul. Conform art.10 (1) din Legea privind statutul alesului local din 02.02.2000, acesta este dator să fie demn de încrederea alegătorilor, să contribuie prin exemplul personal la consolidarea autorităţii administraţiei publice locale pe care o reprezintă, onorarea obligaţiunilor civice, asigurarea ordinei publice şi respectarea legislaţiei.

Analizând activitatea consilierilor rezineni prin prisma acestui articol, ce vedem? Cea mai mare performanţă pe care au înregistrat-o este dezbinarea între Consiliu şi Primărie. Consilierii reprezintă preferințele politice ale alegătorilor. Primarul, cred eu, deşi a candidat din partea unei formaţiuni, a ajuns în această funcţie  cu voturile alegătorilor de diferite culori politice. Pe perioada mandatului, consiliul şi primarul, în opinia mea, sunt osândiţi să tragă în acelaşi jug, punând în prim plan interesele comunităţii şi nu cele personale sau de grup. Problemele și nevoile orașului nu au culoare politică, ele trebuie, cu eforturi comune, soluţionate. Dacă primarul sau cineva dintre consilieri încalcă legea – să fie tras la răspundere. Iar până organele îşi vor face datoria, respectivii trebuie să lucreze. 

Vreau să revin şi la remunerarea consilierilor. Noi, fiind o generație dominată încă în mare parte de mentalitatea sovietică, nu prea avem conștiință civică. Da, 82800 lei cât se cheltuie anual în acest scop sunt bani adunaţi din buzunarul celor care muncesc și achită impozite. Personal sunt de acord că o muncă activă în calitate de consilier trebuie remunerată. Dar proporţional muncii depuse şi nu în mod egal, inclusiv celor aduşi în consiliu numai să ridice mâna. 

Şi atunci când omul primește bani pentru un lucru efectuat, ai tot dreptul să-i ceri și socoteală pentru sumele încasate.

O temă aparte este democrația în activitatea Consiliului Orășenesc. Unii, cum ar fi, de exemplu, A. Vișnevschi, se arată foarte activi în descoperirea abuzurilor, ilegalităţilor. Dar apare întrebarea: de ce, fiind în Consiliul precedent, nu aţi bătut alarma vizavi de abuzurile şi ilegalităţile comise de cei de la guvernare?

Şi în încheiere vreau să le amintesc aleşilor noştri  unele articole din Legea  nominalizată mai sus:

Art.13. – (1) Consilierul este în drept: 

d) să facă propuneri şi observaţii privind ordinea de zi a şedinţei consiliului şi modul examinării chestiunilor puse în discuţie; 

e) să lanseze iniţiative şi să facă propuneri privind examinarea în şedinţele consiliului a dărilor de seamă sau informaţiilor prezentate de orice organ şi persoană cu funcţie de răspundere subordonate consiliului;

 f) să pună în discuţie chestiunea votului de încredere persoanelor alese, numite sau confirmate de consiliu dacă propunerea este susţinută de cel puţin o treime din consilierii aleşi.

 (4) Propunerile şi observaţiile făcute de consilier la şedinţă sunt examinate în mod obligatoriu în procesul de definitivare a proiectelor de decizii. 

Am inidicat aceste prevederi din Legea privind statutul alesului local fiindcă la ședințele precedente nu prea am văzut democrație în Consiliul Orășenesc. Unii se străduie cât mai tare să strige, ca să fie auziți. Alţii – dormitează cu ochii deschişi.

Stimaţi consilieri, nu uitați ce ați promis alegătorilor în campania electorală. Ar fi bine ca și aceste promisiuni să stea pe masa voastră de lucru, dar să fie afişate şi în sala voastră de şedinţe ca unitate de măsură în comparație cu acţiunile, deciziile voastre. Sunteţi la început de mandat şi sper că veţi trage concluzii din criticile alegătorilor. 

Eugenia Crețu-Ogorodnic

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker