3 întrebări pentru primarul tăuE timpul sa fii activ

La Peresecina oamenii îşi schimbă deprinderile

La Peresecina oamenii îşi schimbă deprinderile.

Astăzi la trei întrebări ale săptămânalului CUVÂNTUL, adresate aleşilor locali din regiunea Orhei, răspunde Valentina Buzu, primară la primul mandat a satului Peresecina, raionul Orhei.

1. Dnă Valentina Buzu, scriați nu demult pe rețelele sociale, că niște persoane au sustras o parte din armătura de pe un sector de drum care urma să fie betonat și că ați reușit să-i convingeți pe făptaşi s-o returneze. Cum s-a întâmplat?

– Am început construcția în sat a unui drum cu lungimea de 600 metri, pe care șuvoaiele de apă îl spălau mereu, transformându-l într-o râpă. Specialiştii ne-au recomandat  să aşternem pe o carcasă din metal un strat de beton cu grosimea de cel puţin 15 centimetri. Am procurat materialele necesare, constructorii au instalat armătura, cu gândul ca a doua zi să toarne betonul. Iar dimineață mi s-a spus că o parte din armătură a fost furată.  Am bătut din poartă în poartă, le-am explicat locuitorilor din acea mahala că apucăturile din timpul colhozului nu mai merg, că ce rost au sforțările noastre, dacă voi procedaţi astfel? Furând această armătură, tot voi riscați să rămâneţi fără drum…

Eforturile mele nu au fost în van. A doua zi au venit doi săteni care locuiesc pe strada respectivă şi mi-au spus că armătura-i pusă la loc! Astfel am dus la bun sfârşit reparaţia drumului, spre bucuria tuturor celor care trăiesc în zona respectivă.

2. Care ar fi trei activități duse la bun sfârșit de la începutul mandatului Dvs.? 

– Am reușit să dotăm sala de ședințe cu microfoane și camere de luat vederi, astfel vom asigura o transparență totală a actului decizional. Acum desfăşurăm instruirea online a aleșilor locali și reprezentanților societății civile la tema asigurării bunei guvernări. Este un proiect implementat cu concursul INFONET. Am mai extins rețeaua de iluminat stradal, astfel localitatea este iluminată integral. Mai adaug betonarea drumului despre care am pomenit mai sus. Urmează să mai reabilităm încă 200 metri tot cu beton armat, să reparăm acoperișul liceului, pentru ce am obținut deja finanțare.                 

3. Ce acțiuni ați întreprins pentru a combate pandemia de Covid-19 or, aveți în localitate multe cazuri confirmate?

– Suntem o localitate mare, avem înregistrate 45 de cazuri de infecţie cu Covid-19, din care parte au urmat tratament, parte au suportat boala asimptomatic sau în formă ușoară, parte se tratează acum la domiciliu. Există motive serioase de neliniște, pentru că mulți săteni lucrează la Orhei ori la Chișinău, se deplasează zilnic cu microbuzele de rută, muncesc în condiții fără res-pectarea regulilor de igienă personală. Monitorizăm activitatea pieței, care este deschisă numai duminica, astfel ca toată lumea  să aibă mănuși, măști. Am procurat lămpi bactericide, măști, alte materiale pentru grădinița de copii din sat. Lucrăm asupra unui regulament pentru instituțiile școlare și preșcolare, care ar permite funcționarea acestora în condiții noi. Nu mai vorbesc de activitatea zilnică de profilaxie a pandemiei. Nu avem ce face, trebuie să învăţăm să combatem această năpastă.

 Ion Cernei

        

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker