Social

Ministerul Apărării întreprind măsuri interne de prevenire și combatere a fenomenului hărțuirii sexuale

Ministerul Apărării întreprind măsuri interne de prevenire și combatere a fenomenului hărțuirii sexuale.

Ministerul Apărării a aprobat Regulamentul cu privire la procedura de prevenire, identificare, înregistrare, raportare și examinare a cazurilor de discriminare, hărțuire sexuală și violență în bază de gen și a desemnat persoanele cu mandat în examinarea și abordarea cazurilor de discriminare, hărțuire sexuală și violență în bază de gen.

Obiectivele acestui Regulament sunt:
– implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii fenomenelor de discriminare, hărțuire sexuală și violență în bază de gen la nivelul aparatului central al Ministerului Apărării, Marelui Stat Major al Armatei Naționale, autorităților administrative și instituțiilor publice din subordine ministerului, unităților militare și organelor administrativ-militare;
– asigurarea unei cooperări eficiente şi de unificare a practicii de aplicare de către subdiviziunile responsabile a prevederilor standardelor internaționale şi legislației naționale, precum și posibilitatea reacționării rapide, în procesul de prevenire şi combatere a cazurilor de discriminare, hărțuire sexuală și violență în bază de gen;- stabilirea principiilor și procedurilor privind protecția victimelor și martorilor cazurilor de discriminare, hărțuire sexuală și violență în bază de gen și investigarea cazurilor respective.  
Ministerul Apărării este unica instituţie din sectorul de securitate şi apărare a Republicii Moldova care a implementat un asemenea mecanism instituţional tocmai pentru a preveni şi a combate fenomenele negative enumerate mai sus.  Urmează și Ministerul Afacerilor Interne să acest document de importanță majoră. 

Acest document este deosebit de important pentru Armata Naţională în contextul realizării obiectivelor stabilite în Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei pentru asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi în Republica Moldova pentru anii 2017-2021 şi Planului de acţiuni cu privire la punerea în aplicare a Programului naţional de implementare a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea şi Securitatea pentru anii 2018-2021.

Adoptarea actului normativ a avut la bază efortul comun şi consolidat în cadrul unei colaborări eficiente dintre Ministerul Apărării, partenerii internaţionali şi societatea civilă din Republica Moldova.

Documentul a fost elaborat de echipa Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare 

(CPD) împreună cu consultanții naționali Vadim Vieru și Pelaghia Cioclea, expertei internaţionale Claire Schmitt, în cadrul programului „Susținerea femeilor din Moldova în liderism și participare în procesul decizional”, demarat în luna mai 2018, implementat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) împreună cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), finanțat de Suedia. 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker