Investigații

Orheiul, infectat de (sama)volnicie: Cazul “OrheiLand”

Orheiul, infectat de (sama)volnicie: Cazul “OrheiLand”

De la apariția faimosului  OrheiLand și pe durata activității acestuia, jurnaliștii au scris nu o dată despre devierile de la cadrul legal existent, admise  în cazul acestui parc de distracții.

Acum, lista  încălcărilor se mai completează pe seama circumstanțelor   pandemice.

Zilele trecute,  reprezentanţii organelor de drept au informat  că  OrheiLand activează  neautorizat, fără a dispune barem  de autorizație sanitară.

 Asta, după ce  sezonul estival a fost oficial deschis la  OrheiLand încă la data de 1 iunie. În pofida neatorizării, dar  şi a interdicţiilor legate de coronavirus,  parcul de distracții, timp de o lună, a primit vizitatori şi a găzduit evenimente.

Asta, după ce  sezonul estival a fost oficial deschis la  OrheiLand încă la data de 1 iunie. În pofida neatorizării, dar  şi a interdicţiilor legate de coronavirus,  parcul de distracții, timp de o lună, a primit vizitatori şi a găzduit evenimente.

 28 iunie 2020. OrheiLand. Vicepresedinta raionului Tatiana Platon inmaneaza premii copiilor

CIRCUMSTANȚE SANITAR-PANDEMICE VS…

Urmare a  stării de  urgenţă,  instituită de Parlament începând cu data de  17 martie, toate parcurile din republică au fost închise publicului până la 15 mai 2020. La data de  15 mai,  Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP)  a interzis ca   până la data de 30 iunie  în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), să se afle  grupuri mai mari de 3 persoane şi, în general, aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement. Nici în luna iulie aceste restricţii nu au fost anulate, iar  la 27 iunie CNESP  a emis o hotărâre prin care a interzis activitatea balciurlor şi parcurilor de distracţii.

Pe acest fundal restrictiv  general, s-a suprapus o problemă particulară a OrheiLand. La începutul lunii iulie,  secretarul  de stat al Ministerului de Interne, Sergiu Golovaci menţiona:  “La ziua de azi, agenții responsabili de activitatea acestui parc de distracții nu au autorizația valabilă de a desfășura acest gen de acțiuni”.

Declaraţia MAI a completat precizarea     anterioară a  Inspectoratului General de Poliţie (IGP) cum  că OrheiLand activează  fără a avea autorizaţie sanitară. “În pofida restricțiilor impuse de autorități și pe lângă faptul că de pe 25 mai curent  nu dispune de autorizație sanitară de funcționare, parcul de distracții OrheiLand, din orașul Orhei, și-a continuat activitatea.”

IGP a făcut precizarea după ce,   la 28 iunie,   reprezentanţii administraţiei publice locale, Partidului  Șor (PȘ) şi susţinătorii  acestora  s-au împotrivit tentativelor reprezentanţilor organelor de drept  de a conforma OrheiLand-ul mai cu seamă regulilor impuse de perioada pandemică. 

… VS CIRCUMSTANȚE INVESTIȚIONAL-POLITICE

Vicepreşedinta Partidului Șor, deputata Marina Tauber a declarat că sistarea activităţii   OrheiLand este abuzivă şi s-a făcut din motive politice: Este evident că ceea ce s-a întâmplat la OrheiLand reprezintă o răfuială față de Ilan Șor din partea lui Igor Dodon (preşedintele republicii, lider neformal al socialiştilor, n.n.)”.

Construirea parcului OrheiLand, pe un teren de cca 6 ha care aparţine municipalităţii,  a fost sponsorizată de AO “Pentru Orhei”. Obiectul, promovat până în prezent ca parc de distracții, a  fost inaugurat în 2018  şi este administrat de aceeaşi  AO “Pentru Orhei, afiliată lui Ilan Șor.

După scandalul din 28 iunie, legat de sistarea activității parcului, patronii OrheiLand îl prezintă mai mult ca loc de odihnă familială. Recent, printre donatorii de la OrheiLand  au fost nominalizați Partidul Șor şi Ilan Sor, personal.

Ilan Șor este lider al partidului ce îi poartă numele, deputat în Parlamentul republicii şi fost primar de Orhei. Acesta a fost dat în căutare de poliţie după ce, cu mai bine de un an în urmă, a fugit din   R.Moldova, concomitent cu un alt oligarh de la Chişinău – Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, care a guvernat în  republica în ultimii ani.

Cei doi sunt acuzaţi de furtul unui milliard de dolari din  sistemul bancar moldovenesc. Încă în 2017, Ilan Șor a  fost condamnat, de prima instanţă,  la 7,5 ani de închisoare, dar după un an de arest la domiciliu, a fost eliberat sub supraveghere judiciară. În prezent, Șor care, în afară de cetăţenia moldovenească, deţine şi cetăţenia Israelului,  s-ar afla în ţara de origine.

Vezi şi: COVID-19: Cine e stăpân pe pandemie la Orhei

NU MI-E FRICĂ DE … COVID?

Deschiderea sezonului estival 2020 la OrheiLand a avut loc la data de 1 iunie. La festivitatea, organizată   în  perioada stării de urgenţă în sănătatea publică, au participat ‘pe viu’ fruntaşi ai  Partidului Șor, tot ei şefi ai raionului şi municipiului Orhei şi  deputaţi în Parlamentul republicii. În același timp,  şeful de partid al acestora, Ilan Șor, s-a produsîntr-un video online.  „Ne-am pregătit foarte bine și, în noul sezon, vă așteaptă și mai multe surprize, distracții și bucurii”, a promis Șor.

„Ne-am pregătit foarte bine și, în noul sezon, vă așteaptă și mai multe surprize, distracții și bucurii”, a promis Șor.

 1 iunie 2020. Conducerea raionului, orașului și deputați PȘ – deschidere festivă la OrheiLand

La 22 iunie,  la OrheiLand a fost inaugurat un nou carusel – Star Tower, înalt de 30 de metri, iar vestea că  „Bijuteria a fost dăruită parcului de distracții de echipa Partidului „Șor” în frunte cu Ilan Șor” a fost propagată inclusiv de pe pagina web oficială a Primăriei Orhei.

Între timp, situaţia epidemiologică  s-a înrăutăţit.  Pe durata  lunii iunie, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a crescut  în raionul Orhei exponențial, de peste 2,5 ori – de la 187 de cazuri, la 30 mai,   la 486, la 30 iunie. Printre cei bolnavi se află  şi cel puţin un primar, iar printre 17 victime răpuse din cauza  COVID – reputaţii medici Ivan Șiman şi Ion Stati, care au condus secţiile chirurgie şi, respectiv, imagistică din cadrul Spitalului raional Orhei.

Ion Bolboceanu,  CSP Orhei: “Cei de la Primărie au spus că îşi asumă toate riscurile”

Şeful Centrului de Sănătate Publică (CSP) Orhei, Ion Bolboceanu,  a confirmat că OrheiLand nu dispune de autorizaţie sanitară, însă nu din 25 mai, după cum a informat IGP, ci  nu a avut-o deloc  în anul curent, 2020. Asta, deoarece precedenta autorizaţie, eliberată pentru sezonul estival 2019,  a expirat încă  la mijlocul lunii  octombrie trecut. 

Şeful CSP spune  că a discutat cu cei de la Primărie despre interdicţiile din perioada crizei sanitare.

 “Au răspuns că îşi asumă toate riscurile şi garantează respectarea normelor de sănătate publică din partea personalului şi a celor care vin la OrheiLand.”

După o discuţie, echipa CSP s-a deplasat la OrheiLand şi a găsit termometre la intrare, dezinfectant la tobogane, iar personalul parcului cu măşti, mai spune șeful instituției sanitare.

Primăria s-a adresat la CSP la 5 mai curent, dar eliberarea autorizaţiei sanitare i-a fost refuzată. Nici plaja şi nici iazul de lângă OrheiLand   nu sunt autorizate  sanitar.

Potrivit lui Bolboceanu, în raionul Orhei nu mai sunt  alte  cazuri de neconformare  regulilor   înaintate de  autorităţile sanitare  în perioada regimului de urgenţă, cum e cel de la OrheiLand. Săptămâna  trecută, pe cazul OrheiLand, a fost sesizată Poliția.

Pavel Verejanu,  Primăria Orhei:  “ Treziţi-vă! CSP nu vine cu autorizare la locuri publice. Inclusiv la OrheiLand!”

Întrebat despre existenţa vreunui act de autorizare pentru deschiderea şi funcţionarea OrheiLand în acest sezon estival, primarul Pavel Verejanu a ţinut să subinieze ca OrheiLand nu este o unitate comercială şi că, la fel ca şi alte parcuri din Orhei,  este accesibil 365 de zile, fără a se închide sau deschide. Doar că, potrivit edilului, activitatea e divizată pe sezoanele de iarnă și vară.

Deşi nu neagă   că însăşi  Primăria a solicitat autorizaţie sanitară de la CSP Orhei pentru sezonul estival 2020 la OrheiLand, primarul  susţine  că CSP nu autorizează locurile publice, parcurile, inclusiv OrheiLand-ul.  Verejanu nu este de acord că autorizaţia sanitară din partea CSP vizează OrheiLand-ul la general  şi afirmă  că competența instituţiei de profil se reduce doar la  analiza apelor, iar rapoartele despre calitatea acestora sunt bune.

“Ei iau  analize la apă şi dau autorizare. Din bazin acvatic,  din tobogane, dacă sunt tobogane cu apă,  şi la apa folosită acolo de agenţii economici.” […]

La insistenţele privind cine  totuşi  şi-a asumat responsabilitatea de a deschide obiectul, mai ales că CSP a refuzat să elibereze autorizaţia sanitară,  motivând inclusiv prin interdicţiile  impuse de coronavirus, Verejanu a exclamat:

“Treziţi-vă! La parcul Ivanos şi alte locuri publice CSP nu vine cu autorizare! Şi inclusiv la OrheiLand, aşa supranumitul , dacă vreţi,  în popor OrheiLand! El este un  loc public, el nu se deschide şi nu se închide!“

Ce a mai spus Pavel Verejanu la un TV afiliat despre când OrheiLand va avea  dreptul de a activa şi când autoritatea locală va oferi autorizaţie de activitate. Cum a comentat declarațiile despre neregulile sanitare în  parcul  care activează “365 de zile”: 

În aceste zile, Verejanu a făcut şi alte  declaraţii la subiect. La 1 iulie, prin intermediul unui post   de televziune afiliat lui Ilan Șor  şi PȘ,  acesta  a transmis  că “niciun fel de încălcări sanitare sau de alt ordin nu au fost depistate în parcul de distracții și agrement OrheiLand”. Astfel a comentat edilul  o scrisoare a Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică referitoare la   mai multe încălcări depistate în urma analizei probelor de apă, de nisip şi din zona OrheiLand-ului.  Iar lipsa carnetelor medicale la personalul de la  tobogane, la data de  15 mai, Verejanu a justificat-o prin faptul că sezonul estival la OrheiLand a început la    1-2 iunie. 

Acelaşi post de televiziune a mai  transmis: “Totodată, ce ține de autorizația de activitate, Verejanu spune că, atât timp cât la nivel național există anumite interdicții care rămân în vigoare până la 15 iulie, autoritatea locală nu poate oferi acest document. Potrivit lui, după ridicarea restricțiilor pe țară, parcul va primi dreptul de a activa. Verejanu califică acțiunile responsabililor drept o răfuială politică.”

Igor Druță,  OrheiLand:  “Eu nu cunosc, nu pot să vă spun”

Aproape de un an, de administrarea OrheiLand se ocupă Igor  Druță care, toamna trecută,  a preluat  şi funcţia de preşedinte al AO Pentru Orhei de la Pavel Verejanu, care îşi înaintase atunci  candidatura la şefia  Primăriei

Către Igor Druță ne-a readresat Pavel Verejanu, care nu a răspuns la întrebarea dacă caruselul Star Tower, de 30 de metri, recent instalat la OrheiLand,  dispune de acte permisive din partea Agenţiei Supraveghere Tehnică.

Igor Druță a spus că caruselul, căruia i se mai spune “romashka”, are o capacitate de 20 de persoane. Acesta s-a plâns  ca în această săptămână poliţia a restricţionat accesul publicului, menționînd că   până duminica trecută în parc venea foarte multă lume din diferite localităţi ale republicii.   Druță susţine că noul carusel dispune de toate actele necesare pentru exploatare. Totodată, acesta nu ştie dacă maşinăria a fost adusă din Ucraina ori din altă ţară:

“Eu nu cunosc, nu pot să vă spun. Eu l-am primit şi am asistat la instalarea lui. L-a instalat şi l-a  testat un inginer.”

Alina Șargu, Partidul Șor. “O să revin cu un răspuns”

Alina Șargu este cunoscută de multă vreme ca purtătoare de cuvânt a lui Ilan Șor şi şefă a serviciului de presă al P Ș. Mai nou, după alegerile din toamnă trecută, aceasta a devenit  consilier local la Orhei.

Conversaţia  cu Șargu a fost scurtă. Aceasta a acceptat să discute despre recent instalatul carusel de 30 de metri, doar după ce i s-a amintit  că s-a anunțat că apariţia maşinăriei la OrheiLand i se datorează Partidului Șor. Șargu s-a interesat pentru ce e  necesară informată despre avizarea tehnică a instalaţiei. I s-a explicat  că  e important pentru  securitatea celor care se distrează în parc. Șargu  a promis că va reveni cu un răspuns. Până la publicarea materialului, nu a revenit.

Tatiana Șeremet, AST: “Aş putea să greşesc. Mai bine scrieţi-ne”

În  căutarea răspunsului privind  avizarea tehnică a caruselului de 30 de metri de la OrheiLand, am apelat şi la Agenţia Supraveghere Tehnică (AST). Tatiana Șeremet, inspector principal în domeniul mecanismelor de ridicat, a spus că  instituţia este după reorganizare şi că mai bine ar fi de adresat  la  AST  o solicitare de informaţii în formă scrisă.

Aceasta a admis că, atunci când e vorba de copii,  s-ar putea ca obţinerea  permisiunii de exploatare a unor astfel de mecanisme să fie destul de riguroasă, dar a  spus că nu se poate pronunţa cu certitudine.

În acelaşi timp, inspectorii energeticieni, pe care i-am întrebat  dacă au avut vreo tangenţă cu instalarea noului mega-carusel, au răspuns că nimeni nu i-a informat oficial despre punerea în exploatare a acestui mecanism.

Cronica evenimentelor şi statistica ultimelor zile. Orheiul şi   COVID-19 – existență paralelă?

Cronica evenimentelor şi statistica ultimelor zile. Orheiul şi   COVID-19 – existență paralelă?

 2 iunie 2020, date COVID-19, Orhei

1-2 iulie. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, la Orhei  numărul bolnavilor de COVID-19 a crescut cu 41 de persoane, de la 486 cazuri pe 30 iunie, la 527 cazuri pe 2 iulie.

La începutul lunii iulie,  356  de copii infectaţi se aflau la tratament  în spitalele din republică.

2 iulie. Într-un video lansat de Ministerul Sănătăţii, medicii îi atenţionează  pe maturi să aibă grijă de cei mici, să evite locurile aglomerate, terenurile de joacă, etc, deoarece   COVID  nu cruţă nici copii – le afectează „toate organele interne, inclusiv plămânii, rinichii, inima, fac pneumonie, nefrite toxice, infecția căilor urinare”.

3 iulie. Primăria şi deputaţi din partea Partidului Șor organizează la OrheiLand o conferinţă de presă şi remit comunicate în care scriu că “Închiderea parcului „OrheiLand”, un proiect extrem de popular în Moldova, realizat de Ilan Șor, a fost o decizie eminamente politică a autorităților de la Chișinău din cauza căreia suferă cetățenii țării, în special copiii”. Jurnaliștii, cel puțin cei neînregimentați de la Orhei, nu au fost anunțați despre eveniment.

4 iulie. Vicepreşedinta Partidului Șor, deputata Marina Tauber, anunţă că duminică, 5 iulie, la OrheiLand  va avea loc o adunare generală a oraşului Orhei şi se vor lua decizii importante în privinţa ţării  şi luptei pentru OrheiLand, care va deveni un  simbol al unei “victorii foarte mari”.

Tatiana Djamanov

Sursa
radioorhei.info
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker