Economie

Recoltarea soiurilor timpurii de caise și de mere este în toi

Recoltarea soiurilor timpurii de caise și de mere este în toi.

Acum câteva zile, producătorii autohtoni au început recoltarea soiurilor timpurii de caise. Printre aceștia se numără GȚ ”Belous Vasile Vasile” din comuna Alcedar și GȚ ”Sandic Gheorghe” din satul Șipca. 

Recoltarea soiurilor timpurii

Deși caisul este o cultură de perspectivă cu potențial înalt de comercializare pe piețele de export, în raion livezile de cais constituie doar 106 ha, din care 54 ha se află în rod.

Potrivit specialiștilor Direcției Agricultură și Alimentație (DAA), recolta obținută în acest an diferă foarte mult de la o livadă la alta, o bună parte din acestea fiind afectate de înghețurile de revenire înregistrate în această primăvară. Din cauza înghețurilor recolta din acest an a fost compromisă la 70-75 %, de aceea productivitatea medie constituie în jur de 4 tone/ha.

”Sveclă Vasile” din s. Olișcani, ”Tiutiunicov Nicolae” din comuna Alcedar și FCP ”Agrochem Impex” SRL din oraşul  Șoldănești se recoltează  soiurile Geneva, Melba și Papirovka.

Totodată, a demarat și recoltarea soiurilor timpurii de mere. În gospodăriile ”Sveclă Vasile” din s. Olișcani, ”Tiutiunicov Nicolae” din comuna Alcedar și FCP ”Agrochem Impex” SRL din oraşul  Șoldănești se recoltează  soiurile Geneva, Melba și Papirovka. 

Potrivit producătorilor din raion, livezile au fost afectate de grindină și înghețurile de primăvară, când pomii se aflau tocmai în floare, astfel, recolta a fost compromisă la 40-45 %. Conform datelor operative ale DAA, actualmente recolta medie este în jur de 5 tone de fructe per hectar.

Merele sunt exportate pe piața rusă și belarusă cu ajutorul intermediarilor. Prețul angro de comercializare este de până la 10 lei per kilogram, în dependență de calitatea și calibrul mărului. O parte din mere sunt comercia-lizate pe piața internă sau la procesare. Fabricile de procesare, cum ar fi SA ”Alfa Nistru” din or. Soroca și SA ”Orhei Vit” din mun. Orhei, achiziționează me-rele timpurii la procesare la un preț de 1 leu/kg. Următorul soi ce urmează a fi recoltat este Slava, însă recoltarea va avea loc abia la sfârșitul lunii august.

”Sveclă Vasile” din s. Olișcani, ”Tiutiunicov Nicolae” din comuna Alcedar și FCP ”Agrochem Impex” SRL din oraşul  Șoldănești se recoltează  soiurile Geneva, Melba și Papirovka.

Principala problemă cu care se confruntă producătorii este lipsa brațelor de muncă și prețul mic de comercializare oferit pe piața internă, iar pentru a putea exporta în Uniunea Europeană este nevoie de a respecta anumite cerințe şi merele trebuie să corespundă standardelor de calitate.

Maxim Losenco, specialist în problemele planificării şi prognozării producţiei agricole la Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker