Cere socoteală pentru banii publici

Resursele alocate de stat pentru drumurile locale sunt modeste. Ce pot şi trebuie să facă sătenii…

În cadrul campaniei de informare și dezbateri publice „APL și drumurile locale”, organizată și desfășurată de către săptămânalul regional  CUVÂNTUL, colaboratorii redacţiei  s-au întâlnit cu un grup de locuitori ai comunei Ghiduleni.

 

Inițiative salutabile

Mai întâi trebuie să remarcăm, că în cadrul întrunirilor la temă, desfăşurate în localităţile raionului, au luat naştere mai multe iniţiative lăudabile menite să schimbe situaţia în domeniul reparaţiei şi întreţinerii drumurilor locale.

Primii au fost locuitorii satului Ignăței, care la începutul lunii martie s-au adunat „cu tot satul pentru a sta la sfat” privind starea îngrijorătoare a străzilor din localitate şi au trasat un program de măsuri menite să îmbunătățească radical situația din acest domeniu. Ulterior inițiativa a fost urmată de către consiliile locale Rezina și Cuizăuca. 

Astfel, Consiliul orășenesc Rezina a lansat concursul „Cea mai salubră și amenajată stradă / bloc locativ”, iar Consiliul sătesc Cuizăuca – o campanie de amenajare „Drumuri, străzi și ulicioare”. Obiectivele acestor activități sunt cointeresarea şi implicarea cetățenilor în lucrările de amenajare și întreținere a străzilor și drumurilor locale, dar și popularizarea în rândurile populației a atitudinii grijulii față de bunurile publice ale localităților.

 

Satul cu una din cele mai bune infrastructuri rutiere din raion

Miercurea trecută o întrunire similară a avut loc în comuna Ghiduleni. La început, primarul comunei, Liviu Ciubotaru, care anterior mai mulți ani a activat în calitate de factor de decizie la SA „Drumuri Orhei”, a informat publicul despre decizia Consiliului comunal de corelare prin majorare a bugetului comunei cu 121,9 mii lei, transferuri cu destinație specială pentru întreţinerea drumurilor locale, o acţiune în premieră. În opinia dumnealui, noua modalitate de repartizare a resurselor din Fondul rutier este salutabilă, deşi mult mai bine ar fi fost dacă drumurile locale erau reparate şi apoi transmise în gestiunea autorităţilor locale. Majoritatea acestor drumuri până acum au fost construite / reparate sporadic, mai mult în dependenţă de apartenenţa politică a primarilor şi la moment cea mai mare parte a lor se află într-o stare nesatisfăcătoare, iar mijloa-cele alocate de stat conform noii metodologii sunt extrem de modeste pentru a schimba starea lor, a spus primarul.

În continuare administraţia comunei, consultându-se cu cetățenii, trebuie să decidă cum vor fi valorificați acești bani, ca cheltuirea lor să fie cât mai eficientă. Primarul a accentuat că multe străzi din satul Ghiduleni sunt asfaltate și se află în stare bună, iar în anul trecut, cu participarea activă a populației și ajutorul considerabil al unor sponsori au fost acoperite cu pietriș unele străzi din Ghiduleni pe o lungime totală de cca 1,0 km. Primarul a mai menţionat că drumul spre satul Roșcanii de Sus și strada centrală a acestui sat sunt în proprietatea administraţiei raionului și vor fi întreținute din resursele bugetului respectiv. Potrivit primarului, dar şi unor participanţi la consultări, lasă mult de dorit starea drumurilor din extravilanul comunei, căile de acces către diferite obiective de producere și de interes comunal, care necesită intervenții tehnice de urgență, cât și lucrări de reparație. În opinia primarului, alocațiile primte din Fondul rutier în anul curent ar trebui utilizate  anume pentru reparația, profilarea acestor drumuri.

 

Despre modificarea metodologiei de distribuire a resurselor din Fondul rutier

Tudor Iașcenco, directorul ziarului CUVÂNTUL, a informat publicul despre scopurile şi mersul Campaniei „APL și drumurile locale”. Participanţii  au primit poste-rul „APL din raionul Rezina și drumurile locale”, un bun ghid informativ pentru consilieri, dar și pentru cetățeni, cu harta arterelor rutiere ale raionului Rezina, o informație privind definiția și clasificarea drumurilor naționale, regionale și celor locale de interes raional, a străzilor și drumurilor comunale. În acest ghid sunt specificate cele mai frecvente lucrări de reparație și întreținere a drumurilor locale, care pot fi efectuate din alocațiile oferite de Fondul rutier. T. Iașcenco a mai vorbit despre metodologia creării Fondului rutier Național și cum se distribuie aceste resurse, despre faptul, că buna stare și amenajare a străzilor mult depinde de locuitori; că noţiunea „stradă” înglobează în sine trotuarele, spaţiile adiacente, gardurile curţilor, plantaţiile verzi, etc., întreţinerea în stare satisfăcătoare a cărora în mare măsură depinde de cei care locuiesc acolo. E destul ca locuitorii să mențină în ordine şi curăţenie spațiul stradal și localitatea va avea de câștigat.

 

Sătenii ştiu unde şi cum trebuie utilizaţi banii

Tatiana Rabii s-a arătat îngrijorată de starea alarmantă a drumului din mahalaua „Filanda”, cât și de starea tehnică a stației de așteptare a transportului auto din acea mahala. Svetlana Istrati era indignată de faptul că pe străzile satului Ghiduleni mulţi conducători auto circulă cu viteză sporită, astfel punând în pericol viaţa pietonilor, mai ales a copiilor. Dânsa a fost de părere că autorităţile comunei ar trebui să analizeze şi să adopte o decizie privind instalarea în localităţi a semnelor rutiere respective. Potrivit primarului, străzile din Ghiduleni au denumiri, dar încă nu au fost instalate plăcuţele respective pentru că primăria nu dispune de resurse financiare. Svetlana Istrati a propus ca locuitorii străzilor să colecteze banii necesari pentru plăcuțele cu denumirea străzii, iar primarul să desemneze agentul economic, care va efectua comanda respectivă.

Natalia Melnic a atras atenția la faptul, că unii gospodari aruncă gunoaiele în locuri neautorizate, inclusiv pe marginea drumurilor. Tot dumneaei a expus ideea de a întreprinde unele activități de voluntariat pentru a acorda ajutor persoanelor care fizic nu pot să-şi îngrijească împrejmuirile curților, să stârpească buruienile de pe segmentele stradale ale acestora, implicând în aceste activități persoanele care beneficiază de ajutoare sociale și care sunt apte de muncă.    

Toţi vorbitorii au susținut propunerea primarului de a considera primordială revitalizarea drumurilor comunale din afara localităților.  Pentru ce, împreună cu specialiștii primăriei, să stabilească care sunt aceste drumuri, priorităţile reparaţiei lor, să întocmească devizele de cheltuieli și să aprobe măsurile de îmbunătățire a stării drumurilor comunale şi străzilor.  

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.

 

                                                                                                            
Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker