E timpul sa fii activ

O Cruce înaltă de 10 m a fost edificată la Berezlogi

O Cruce înaltă de 10 m a fost edificată la Berezlogi

Petru Savciuc, om de afaceri din Berezlogi, raionul Orhei, a hotărât să edifice cu susţinerea consătenilor o cruce din metal de 10 metri înălţime, având întinsul braţelor de 6 metri, după exemplul Troiței de la Furceni, edificată la sfârșitul anului trecut de familia Gaşper.

Noaptea Crucea este iluminată de un corp electric alcătuit dintr-o baterie solară, care se încarcă pe parcursul zilei.

 Noaptea Crucea este iluminată de un corp electric alcătuit dintr-o baterie solară, care se încarcă pe parcursul zilei. 

Duminică, în ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, a săvârșit slujba de sfințire a Crucii înălțate în apropiere de localitatea Berezlogi, împreună cu un sobor de 10 preoți, eveniment la care au participat mai mulți locutori şi oaspeţi ai localității. În medalion: Petru Savciuc.

Din vremuri străvechi, poporul nostru a fost creștin, iar sentimentul său religios l-a materializat prin dăruirea jertfelnică, cu care și-a ridicat sfintele lăcașuri de închinare. Pe lângă biserici, o categorie aparte a acestor locuri închinate lui Dumnezeu o constituie crucile și răstignirile. Evocând Crucea, ne amintim de Hristos Cel Înviat și de învierea noastră, a fiecăruia în parte. Iar prin cântarea „Crucii Tale ne închinăm Hristoase şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim” ne asumăm Crucea în speranţa Învierii”, a menționat părintele Siluan Șalari, episcopul din Orhei.

 Noaptea Crucea este iluminată de un corp electric alcătuit dintr-o baterie solară, care se încarcă pe parcursul zilei.

În cuvântul de la sfârșitul slujbei, Episcopul Siluan a mulțumit creștinilor care au contribuit la ridicarea acestei cruci, dorindu-le ca această faptă să le fie spre zidire sufletească. Totodată ierarhul Orheiului a vorbit despre importanța Sfintei Cruci pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu”.

Petru Savciuc, ctitorul acestei Crucii, ne-a relatat că troița, simbol al jertfei lui Dumnezeu pentru oameni, are scop de a uni comunitatea:

Nu suntem veșnici pe această lume, iar în goana după bogății materiale trebuie să nu uităm de semenii noștri, care în aceste timpuri de răstriște au nevoie de ajutorul nostru, pe care îl acordăm pe măsura posibilităților noastre. Crucea edificată azi este simbolul egalității noastre în fața Celui de Sus, dar și un semn al Unirii noastre întru valorile Creștinătății, care semnifică iertare, bunătate, autojertfire pentru semenul tău. Am ales locul cel mai înalt  din sat, astfel  Troița se va vedea ziua, dar mai ales noaptea, de la mare depărtare, fiind un punct de reper pentru toți creștinii”, a menționat ctitorul.

  Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker