Moldova + Șomajul

Este nevoie de modificări cardinale în politicile economice ale ţării

Solicitată să comenteze situaţia de pe piaţa muncii din raionul Rezina, Ana Negură, şefa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din teritoriu, a menţionat că în ultimii 5 ani aici se atestă o scădere simțitoare a numărului persoanelor care doresc să se angajeze. Dacă în 2010 la Agenţie au fost înregistrate 1644 de persoane, atunci în anul trecut numărul acestora s-a redus până la 969.

 

În acelaş timp aproape s-a dublat numărul agenților economici care au nevoie de forță de muncă, dar şi al cadrelor solicitate. Tot mai mult angajatorii caută specialişti calificaţi, cu studii superioare şi medii de specialitate (în 2016 aceştea au constituit circa 30 la sută din toate cadrele solicitate), a remarcat dna Negură. 

Este foarte complicată asigurarea cu specialiști în domeniul tehnologiilor informaționale (programatori), sănătăţii (medici şi asistente medicale), poliției, agriculturii, industriei ușoare, alimentației publice ș.a.  Deşi de la toate tribunele se vorbeşte că o mare parte din tinerii specialişti nu se pot angaja în câmpul muncii pentru că nu există locuri vacante, în ultimii cinci ani, Agenţia noastră a satisfăcut solicitările agenților economici în ce priveşte asigurarea cu personal doar în proporţie de cca 40 %. Şi asta pentru că după studii aceşti specialişti nu ajung în raioane, dar iau calea migraţiei.

Noi oferim multiple servicii persoanelor aflate în căutarea unui loc  de muncă, inclusiv cursuri de reciclare în profesie, însuşirea unor profesii noi, avem relaţii strânse cu angajatorii și cu alți parteneri de pe piața muncii, dar toate acestea nu dau rezultatul dorit. 

Ca situația să se îmbunătățească, în opinia noastră, este nevoie de modificări esenţiale în politicile economice ale ţării, crearea unor condiţii atractive pentru dezvoltarea cel puţin a ramurilor principale – educaţia, industria, agricultura, businessul mic şi mijlociu, sfera serviciilor, a mai adăugat dna Negură. 

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker