Moldova + Șomajul

Este nevoie de modificări cardinale în politicile economice ale ţării

Solicitată să comenteze situaţia de pe piaţa muncii din raionul Rezina, Ana Negură, şefa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din teritoriu, a menţionat că în ultimii 5 ani aici se atestă o scădere simțitoare a numărului persoanelor care doresc să se angajeze. Dacă în 2010 la Agenţie au fost înregistrate 1644 de persoane, atunci în anul trecut numărul acestora s-a redus până la 969.

 

În acelaş timp aproape s-a dublat numărul agenților economici care au nevoie de forță de muncă, dar şi al cadrelor solicitate. Tot mai mult angajatorii caută specialişti calificaţi, cu studii superioare şi medii de specialitate (în 2016 aceştea au constituit circa 30 la sută din toate cadrele solicitate), a remarcat dna Negură. 

Este foarte complicată asigurarea cu specialiști în domeniul tehnologiilor informaționale (programatori), sănătăţii (medici şi asistente medicale), poliției, agriculturii, industriei ușoare, alimentației publice ș.a.  Deşi de la toate tribunele se vorbeşte că o mare parte din tinerii specialişti nu se pot angaja în câmpul muncii pentru că nu există locuri vacante, în ultimii cinci ani, Agenţia noastră a satisfăcut solicitările agenților economici în ce priveşte asigurarea cu personal doar în proporţie de cca 40 %. Şi asta pentru că după studii aceşti specialişti nu ajung în raioane, dar iau calea migraţiei.

Noi oferim multiple servicii persoanelor aflate în căutarea unui loc  de muncă, inclusiv cursuri de reciclare în profesie, însuşirea unor profesii noi, avem relaţii strânse cu angajatorii și cu alți parteneri de pe piața muncii, dar toate acestea nu dau rezultatul dorit. 

Ca situația să se îmbunătățească, în opinia noastră, este nevoie de modificări esenţiale în politicile economice ale ţării, crearea unor condiţii atractive pentru dezvoltarea cel puţin a ramurilor principale – educaţia, industria, agricultura, businessul mic şi mijlociu, sfera serviciilor, a mai adăugat dna Negură. 

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close