Politic

Primarul – da, consiliul – ba

La ședința extraordinară de săptămâna trecută a Consiliului Local Crăsnășeni din raionul Teleneşti s-a decis unanim organizarea unui referendum de revocare a primarului satului, Vasile Mărăndici. Pentru această decizie au votat și cei trei consilieri PDM, colegi de partid cu primarul. Decizia urmează să fie trimisă la Comisia Electorală Centrală, care ar putea iniția procedura de organizare a referendumului. Vera Mocanu, secretara Consiliului Local Crăsnășeni ne-a spus că atât decizia,  cât și alte acte care o însoțesc au fost transmise reprezentanței Telenești a Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. V. Nastas, jurist la instituția respectivă, ne-a informat că instituția încă nu s-a pronunțat asupra legalității acestei decizii, precizând că este nevoie de ceva timp pentru verificarea materialelor.

Factorii de decizie de la Consiliul Raional Telenești au evitat să se pronunțe asupra situației din Primăria Crăsnășeni, menționând doar că acolo este vorba de anumite interese, că fiecare are dreptate în felul său și un eventual referendum ar putea conduce la soluționarea problemei. Doar unul din juriștii din oraș, care nu a dorit să fie nominalizat, a remarcat că decizia consili-erilor nu este însoțită de careva probe concludente care ar demonstra că aflarea lui Mărăndici în funcția de primar ar fi una vicioasă pentru comunitate.

Am încercat să discut la telefon cu unii din semnatarii notei informative prezentată la şedinţa Consiliului Local. Ei mi-au declarat că în nota informativă la decizie pot găsi răspunsuri la toate întrebările. 

Am citit atent această nota. Astfel am aflat că, pe parcursul mandatului lui Vasile Mărăndici situația economică a satului s-a înrăutățit, atmosfera psihologică în localitate lasă de dorit. În loc să conluc-reze cu instituțiile și agenții economici din localitate, primarul permanent se află în procese de judecată cu unii consilieri, se comportă brutal, a jignit pe unii consilieri chiar în plenul ședinței, numindu-i ”proști”. Drumurile satului sunt complet distruse, situație care trezește nemulțumirea cețățenilor. Primarul însă neglijează părerea sătenilor, cu susținerea unor consilieri a  direcționat 203 000 lei pentru procurarea unui automobil de serviciu nou, iar mașina veche a fost vândută primarului la un preț mic.

La începutul anului curent, se mai menționează în notă, au fost schimbate castelele de apă din sat, pentru care Consiliul a alocat 15 000 de lei, restul banilor provenind din alte surse. Consiliul nici până azi nu este la curent cu sumele cheltuite pentru renovări, achiziționarea pompelor, lipsește transparența în proveniența resurselor financiare și modul de cheltuire a lor, se spune în nota informativă.

În lunile septembrie-octombrie trecut, prin dispoziția primarului, a fost suspendată activitatea grădiniței de copii, care s-a redeschis tocmai în luna decembrie, la intervenția Consiliului local. Primarului i se mai impută faptul că eliberează acte care nu sunt de competența sa.

Solicitat să comenteze învinuirile ce i se aduc, Vasile Mărăndici a menționat că nu este de acord cu ceea ce pune la cale Consiliul local: 

”Nu i-am jignit pe consilieri. Da, relațiile între mine și Consiliu sunt departe de a fi armonioase, fiindcă eu vreau de la ei acțiuni și responsabilitate. Personal am o mulțime de pretenții față de consilieri. La ședința de joi, 18 mai c., ei au votat o decizie prin care se cerea scoaterea la licitație a automobilului procurat acum trei luni în baza deciziei adoptate tot de dânșii. La sfârșitul anului 2016 primăria avea la cont 437 000 lei, din care am procurat automobilul pe care acum ei vor să-l scoată la licitație și să-l vândă la prețul inițial.

Consiliul blochează orice inițiativă venită din partea mea. Am propus să scoatem la licitație clădirea băii, de la comercializarea căreea putem completa bugetul cu cel puțin 80 000 de lei – consilierii au refuzat; am propus să dăm în arendă iazurile din teritoriu – la fel.

Primarul crede că aleşii locali vor să demonstreze comunității că alegătorii au greșit votând pentru el.

”Climatul social-psihologic la Crăsnășeni acum lasă de dorit. Am cerut ca ședințele Consiliului să fie deschise, sătenii singuri să tragă concluzii cum lucrează aleșii locali – consilierilor nu le-a plăcut”, spune primarul și neagă că automobilul vechi ar fi fost vândut la un preț de nimic:

”Vehiculul a fost procurat în 2004, în ultimii doi ani până la venirea mea în primărie nu trecuse nici revizia tehnică. A fost vândut în cadrul a două licitații, cu 8000 de lei, de două ori mai mult decât prețul de start.

În privința grădiniței de copiii – da, am emis o dispoziție privind închiderea ei, însă pe parcursul acestei perioade am reparat localul și am renovat sistemul de încălzire.

Pentru renovarea fântânilor arteziene au fost cheltuiți bani din bugetul local, plus contribuția colectată de la săteni, dar și o donație din partea partidului”, se îndreptățește primarul.                                                                                 

Am discutat asupra cazului de la Crăsnășeni cu unii primari din raion.

”Este foarte rău că primarul și consilierii se ceartă în fața întregii comunității. Pe Vasile Mărăndici nu ai cum să-l acuzi de incompetență și necunoaștere a legilor – între noi dânsul este considerat un fel de expert în această privinţă. Din câte știu, el nu a pierdut niciun proces în judecată. Pe de altă parte, eu aș încerca să conlucrez cu aleşii locali, chiar și după ceartă trebuie să cauți posibilități de conciliere”, mi-a spus unul din ei.

”Vasile Mărăndici este tipul primarului incomod, cu caracter, căruia comunitatea îi dă preferință atunci când se confruntă cu probleme majore, știind că dânsul numaidecât va găsi soluții convenabile. O notă obiectivă privind activitatea lui poate s-o dea doar comunitatea. Un referendum ar fi poate cel mai obiectiv test pe care edilul trebuie să-l treacă”, a fost de părere Grigore Munteanu, primarul de Negureni.

Valeriu Covaș, avocat, expert în problemele juridice ale APL este sceptic în ce privește reușita unui referendum de revocare a primarului:

”Nu este vorba anume de acest caz, dar de mentalitatea alegătorului nostru. De la 1991 încoace încă nici un primar nu a fost revocat din funcție prin referendum. Dacă se adună până la 25 la sută din numărul total de voturi încă este bine”, spune avocatul.

În imagine: Vasile Mărăndici

                                          
Ion Cernei                

                                                                                   

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker