Investigații

Instituțiile statului apreciază diferit faptele unor aleși locali: pe unii îi condamnă, pe alții îi favorizează

Instituțiile statului apreciază diferit faptele unor aleși locali: pe unii îi condamnă, pe alții îi favorizează

La mai puțin de jumătate de an de la alegerile locale din toamna anului 2019, Igor Laur s-a pomenit cu mandatul de consilier local de Glingeni, raionul Șoldănești, retras.

Nu pe motiv că nu și-ar fi onorat obligațiile sau ar fi comis vreo infracțiune. Din contra, mulți consăteni ai acestuia susțin că tânărul ar fi fost „pedepsit” pentru faptul că prea energic s-ar fi inclus în viața comunității și și-ar fi permis să critice administrația publică locală. 

“Am fost demis pe motiv că am aderat la „opoziție”

La cei 33 de ani ai săi, Igor Laur consideră că țara noastră ar prospera, dacă nu ar exista corupție. Acest flagel, în opinia bărbatului, este o frână și în dezvoltarea localităților rurale, unde cumătrismul și nepotismul înflorește. Asta se referă și la Glingeni. Aici, spune ex-consilierul, primarul a angajat-o în calitate de contabilă-șefă a primăriei pe nașa sa de cununie. La rândul ei, contabila-șefă îl promovează în funcție de șef al apeductului sătesc pe ginerele său. În primărie și-a găsit loc de lucru și o cumnată de a contabilei, care este şi rudă cu primarul. 

Igor Laur era printre cei 5 din 9 consilieri sătești, care formase așa-numita „opoziție” în consiliu. Dânsul s-a pronunțat și pentru asigurarea transparenței financiare în cadrul primăriei. Ca urmare, la 04 februarie curent, Eugeniu Volontir, secretarul Consiliului Sătesc Glingeni, expediază către Autoritatea Națională de Integritate o solicitare în care cere ca aceasta să se expună pe marginea sub-iectului de incompatibilitate a funcției de consilier local deținută de Igor Laur și cea din cadrul penitenciarului, unde acesta este angajat. La 10 martie 2020, ANI, printr-un răspuns semnat de președinta instituției, Rodica Antoci, le comunică celor de la Glingeni că „prin prisma normelor citate din art. 65 alin. (1) și alin. (2) lit. A) din Legea nr. 300/2017 cu privire la sistemul administrației penitenciare, Autoritatea consideră drept eventuală incompatibilitate admisă de către funcționarul public cu statut special din cadrul penitenciarului în cazul cumulării de către acesta a calității de consilier local.” Din răspunsul ANI mai aflăm că prezentul act „poartă un caracter consultativ”.

În baza acestui document, la primărie, lui Igor Laur i s-a spus să depună mandatul de ales local. Și dânsul aşa a făcut.  

De 5 ani, riscă să-și piardă mandatul de primar înainte de termen

Potrivit lui Victor Grosu, când dânsul a fost ales primar al comunei Dobrușa, Șoldănești, soția lui deja activa în funcția de șefă a grădiniței, obținută în bază de concurs,

ANI a constatat că doi primari din raionul Șoldănești au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, reglementat de Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, Legea integrității și Legea privind declararea averii și a intereselor personale. În mare parte, aceștia nu declarase și, respectiv, nu soluționase conflictele de interese: soțiile lor erau șefe ale grădinițelor de copii din localităţile respective. 

 Potrivit lui Victor Grosu, când dânsul a fost ales primar al comunei Dobrușa, Șoldănești, soția lui deja activa în funcția de șefă a grădiniței, obținută în bază de concurs, desfășurat de o comisie specială a  Direcției raionale de Învățământ. Anume în subordinea acestei Direcții la acel moment se aflau instituțiile preșcolare din teritoriu. “Dar pe motiv că eu, în calitate de primar, nu declarasem despre acest conflict, am ajuns în vizorul CNI, CNA și a poliției”, spune Victor Grosu. 

Tot atunci, în atenţia instituțiilor de drept a ajuns și Adrian Sveclă, primar al satului Olișcani. Motivul era același: soția lui Adrian Sveclă conducea colectivul grădiniței de copii din sat. În virtutea funcției, cei doi primari semnase mai multe dispoziții în care erau vizate șefele de grădinițe. Respectiv, controlorii au constatat încălcări ale regimului juridic al conflictelor de interese, fapt pentru care ANI a sesizat autoritatea responsabilă de ridicarea mandatului de primar.

Și dacă Adrian Sveclă la alegerile din anul trecut nu și-a mai înaintat candidatura la funcția de primar al satului Olișcani, apoi Victor Grosu s-a avântat din nou în electorală și a câştigat al cincilea mandat (unicul în raionul Șoldănești care a înregistrat asemenea performanţă). Mai mult, Victor Grosu nu a fost de acord cu decizia organelor de drept și a atacat în judecată hotărârea ANI de a-i retrage mandatul. „Din 2016 a început „lupta” și nu ştiu când vom pune punct în această istorie”, spune Victor Grosu, precizând că, actualmente, pentru a evita situațiile de conflict, dispozițiile în care este vizată șefa grădiniței de copii sunt semnate de secretarul Consiliului Comunal, fapt care, în opinia lui Victor Grosu, contravine legislației în vigoare.

Apropo, recent, serviciul de presă al ANI a difuzat știrea, precum că Autoritatea Națională de Integritate a constatat că un primar sătesc din raionul Soroca a încălcat repetat regimul juridic al conflictelor de interese. Acesta va fi decăzut, pe un termen de trei ani de la revocarea mandatului, din dreptul de a mai exercita funcția de primar, precum și orice altă funcție de demnitate publică.

Același om, tratare diferită

Deloc puține discuții în Șoldănești a generat istoria în care de câțiva ani figurează numele lui Mihail Ioncu.

Deloc puține discuții în Șoldănești a generat istoria în care de câțiva ani figurează numele lui Mihail Ioncu. Fiind administratorul întreprinderii SA “Salubritate Șoldănești”, dânsul deţinea şi mandat de consilier raional, inclusiv președinte al comisiei juridice a Consiliului Raional, iar actualmente este consilier orășenesc.                         

Recent, Ion Cuculescu, consilier raional și orăşenesc de Șoldănești, a expediat o scrisoare în adresa Autorității Naționale de Integritate. Dânsul solicita (repetat) ca instituția să se expună referitor la compatibilitatea consilierului în Consiliul Orășenesc Șoldănești Mihail Ioncu, care este și administratorul SA “Salubritate Șoldănești”, unul din fondatorii căreea este Consiliul Orășenesc Șoldănești. Prin urmare, precizează Ion Cuculescu,  consider că în această situație este încălcat art. 7 alin. (1) lit. d) al Legii 768 din 02.02.2000 privind statutul alesului local, care prevede că mandatul alesului local este incompatibil cu calitatea de șef, șef-adjunct (inclusiv interimatul acestor funcții) în structurile subordonate autorităților publice locale (instituții publice, servicii, întreprinderi municipale). Totodată, Mihail Ioncu își exercită funcția de consilier orășenesc, votând deciziile prin care aprobă surse financiare pentru SA “Salubritate Șoldănești”, ce contravine art. 21 lit. b) al Legii 436 cu privire la administrația publică”, mai punctează Ion Cuculescu.

La 24 octombrie 2019, Inspectoratul de Integritate a întocmit Actul de constatare nr. 104/12, în care sunt examinate materialele dosarului de control privind respectarea regimului juridic al incompatibilităților, inițiat în privința lui Mihail Ioncu, deținător al mandatului de consilier orășenesc și raional. În răspunsul expediat lui Ion Cuculescu, inspectorul de integritate al Inspectoratului de Integritate, Sergiu Popa, menționează că a decis încetarea procedurii de control în privința lui Mihail Ioncu. Aceasta s-a produs în septembrie 2019.

Problema în care s-a pomenit Mihail Ioncu a fost abordată și de consilierul orășenesc Pavel Bucur, care a solicitat ANI să se expună cât de legal e să fii consilier orășenesc și administrator al unei întreprinderi fondate de autoritatea publică respectivă. La 11 februarie 2020, în răspunsul expediat lui Pavel Bucur, deja Rodica Antoci, președinta Autorității Naționale de Integritate nota că în cazul în care SA “Salubritate Șoldănești” se află în subordinea Consiliului Orășenesc Șoldănești, cumularea celor două funcții generează situația de incompatibilitate.

 Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de IDIS „Viitorul” cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania. Proiectul are scopul de a promova intoleranța publică la corupție și de a sprijini eforturilor anticorupție din Moldova, prin implicarea activă a mass-mediei regionale și a OSC-urilor locale.

Consemnare: Victor Sofroni

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker