Social

Noi reguli privind vârsta de pensionare

Noi reguli privind vârsta de pensionare.

Am auzit la televizor că din 1 iulie s-a mărit  vârsta de pensionare. Vecina însă mi-a spus că dacă eu am 5 copii, pot ieşi la pensie mai devreme. E adevărat? Şi încă ceva – eu am cam puţini ani lucraţi, că de când s-au desfiinţat colhozurile am stat acasă. Cu noi cum va fi? Ce stagiu minim trebuie să avem ca să primim pensie?

Valentina Popovici

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să atingă vârsta standard de pensionare și să contribuie la sistemul public de pensii o anumită perioadă de timp.

Începând cu 1 iulie 2020, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va crește treptat până la 34 de ani.

Începând cu 1 iulie 2020, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va crește treptat până la 34 de ani.

În acelaşi timp, bărbaţii, care intenţionează să-şi perfecteze pensia pentru limită de vârstă, trebuie să aibă 63 de ani și stagiu de cotizare de 34 de ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

De menționat, că atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei pensia pentru limita de vârstă se stabilește în condițiile unui stagiu minim de cotizare de cel puţin 15 ani.

Cu respectarea condițiilor specifice prevăzute de lege, reduceri ale vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Ele pot să se pensioneze cu 3 ani înainte de vârsta standard de pensionare, respectiv, de la 01 iulie 2020 la vârsta de 56 de ani.

Conform legii, cei care au lucrat în condiţii deosebite de muncă pot să iasă la pensie mai devreme, în funcție de durata stagiului de cotizare realizat în aceste condiții. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări Sociale www.cnas.md la rubrica “Pensii”.

Conform legii, cei care au lucrat în condiţii deosebite de muncă pot să iasă la pensie mai devreme, în funcție de durata stagiului de cotizare realizat în aceste condiții.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

Amintim, că la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activităţile realizate până la 01.01.1999,deoarece pensia se calculează doar în baza venitului asigurat realizat după 01.01.1999, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale.

Totodată se ia în considerare stagiul de cotizare, realizat în toată perioada de activitate, confirmat prin carnetul de muncă (deci, păstraţi carnetul de muncă).

Pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare, cererea şi actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depăşirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

Totodată, atenționăm pensionarii, că cererile pentru reexaminarea pensiei pot fi depuse în zilele de luni, marți și miercuri a fiecărei săptămâni, între orele 08.00-14.00. Indiferent de data depunerii cererii pe parcursul lunii iulie 2020, pensia reexaminată în mărime nouă se va acorda de la 01 august 2020.

Cei care din diferite motive nu vor reuși să depună solicitarea respectivă, își pot realiza dreptul la reexaminarea pensiei și în lunile următoare. De la 1 iulie 2020, dreptul la re-examinarea pensiei pentru limită de vârstă îl obțin beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin zece ani.

Tatiana Batistî, directoarea CTAS Rezina

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close