Cere socoteală pentru banii publici

Ziarul, instrument de control sau de manipulare?

Ziarul, instrument de control sau de manipulare?

De regulă, noi nu polemizăm în paginile ziarului pe marginea relațiilor cu partenerii sau posibilii parteneri, colegii de breaslă.

De data aceasta însă am decis să scoatem problema în public pentru că este vorba de banii contribuabililor, irosiți de autorități ineficient şi cu anumite interese.

Mai întâi puţină istorie

La sfârșitul anului 2019 o colaboratoare a Consiliului Raional Șoldănești a telefonat la redacţia săptămânalului CUVÂNTUL și ne-a propus, dacă dorim să colaborăm în anul următor cu administrația raionului respectiv la capitolul servicii de publicitate, să-i trimitem oferta şi condițiile noastre.

Mai mulţi ani în urmă administraţia raionului Şoldăneşti a editat un MONITOR în care publica deciziile Consiliului, dispoziţiile preşedintelui, alte acte oficiale, astfel asigurând accesul liber al cetăţenilor din teritoriu la această informaţie. Peste un timp însă au renunţat la „Monitor”, autorităţile raionului preferând altă formă de activitate în acest domeniu: încheie contract cu o redacţie din teritoriu care, contra unei sume anumite de bani, acceptă nu să asigure transparenţa actelor publice, ci să presteze servicii de lustruire a imaginii conducerii raionului. Nu e şi cazul CUVÂNTUL-ui, care sub nici o formă nu va accepta să închidă ochii şi să cânte osanale pentru bani. 

Noi pregăteam oferte pentru servicii de publicitate pe care să le propunem Consiliilor Raionale Rezina și Telenești. Am expediat una și la Șoldănești, prin care informam administrația raionului că ziarul CUVÂNTUL este gata să-i ofere spațiul necesar pentru publicitate (anunţuri, informaţii oficiale, decizii, dispoziţii, alte texte publicitare) care pot fi publicate lunar întro pagină titulară a Consiliului Raional sau, la necesitate, în numere-le ziarului şi pe site-ul www.cuvintul.md cu indicaţia sursei respective.

Oferta mai prevedea că redacţia intervine în texte numai în limitele delegate de furnizorul materialelor. În cazul încheierii unui contract pe 12 luni, Consiliul urma să achite pentru spaţiul ocupat de materialele sale în pagina 1 – 5 lei/ cm2, în paginile interioare – 3 lei/cm2, cu 25% mai puţin decât tarifele de bază ale redacţiei, era prevăzut în ofertă, precizându-se că, în cazul încheierii unui contract anual, materialele respective vor fi publicate gratuit și pe pagina online a redacţiei. Conform calculelor noastre, acest contract putea să valoreze circa 35-40 de mii de lei.

Peste vreo lună ne-am interesat dacă oferta noastră a fost examinată și la ce concluzie s-a ajuns. Ni s-a răspuns că n-au primit nicio ofertă de la noi și s-o mai trimitem o dată.

Dar nici după a doua scrisoare n-a urmat vreo reacție. Iar peste câteva luni, analizând câteva decizii ale Consiliului Raional, i-am solicitat președintelui raionului Nicolae Mândru să răspundă la câteva întrebări care vizau cheltuielile din anii 2018-2019 ale Consiliului Raional pentru procurarea carburanților, lubrifianților și întreținerea automobilelor de serviciu ale preşedintelui și vicepreședintelui raionului, pentru indemnizațiile consilierilor raionali și organizarea ședințelor acestora, pentru serviciile de publicitate (inclusiv a. 2020) etc.

Pe la sfârșitul lunii mai, trecând cu vederea alte întrebări, Nicolae Mândru ne-a informat că în anul curent Consiliul Raional Șoldănești a încheiat contract de publicitate cu ziarul local ACASĂ pentru că are cel mai mare tiraj în raion, iar alte surse mass-media nu au propus oferte privind prestarea unor asemenea servicii.

Jonglare cu cifre

Răspunsul ne-a impus să insistăm pe clarificarea situației. La solicitarea repetată de informații, domnul președinte a recunoscut că “la începutul anului 2020, în adresa Consiliului Raional Șoldănești au parvenit oferte pentru prestarea serviciilor de publicitate de la două publicații periodice: ziarele ACASĂ și CUVÂNTUL.

La momentul examinării ofertelor s-a constatat că plata pentru prestarea serviciilor de publicitate diferă. La CUVÂNTUL 1cm2 de spațiu costă 7 lei în pag.1 și 4 lei în paginile interioare… La ziarul ACASĂ 1cm2, indiferent de pagină, este de 1,35 lei.

Totodată ACASĂ se obligă să publice circa 2000 de fotografii profesioniste legate de cele mai importante evenimente, care sunt niște pagini în imagini ale istoriei raionului Șoldănești, cât și o pagină gratis pentru pedagogi, elevi și părinți. Luând în conside-rare prețul mai mic pentru 1 cm2, tirajul mai mare, cât și conlucrarea activă dintre Consiliul Raional și ziarul ACASĂ pe parcursul ultimilor ani… s-a decis de a încheia pentru a. 2020 un contract de prestări servicii informaționale în valoare de 129,6 mii lei anume cu această publicaţie, varianta cea mai avantajoasă pentru autoritatea contractantă”.

De fapt, administraţia raionului a preferat nişte servicii de trei ori mai scumpe

   Argumentele preșe-dintelui și decizia Consiliului Raional însă pierd orice valoare la cea mai simplă analiză a componentelor problemei, la iveală ieşind niște interese personale și de grup persistente în activitatea autorităţilor publice de la noi chiar dacă contravin legislației și practicii din acest domeniu în condițiile unei societăți democratice.

  Legislaţia din R. Moldova obligă autorităţile publice de toate nivelele să facă publice, inclusiv prin mass-media,  informaţiile despre activităţile lor (anunţuri, decizii, dispoziţii, rapoarte etc.) pentru a asigura accesul liber al cetăţenilor la informaţiile de interes public.

Adică, banii publici trebuie cheltuiţi în mod transparent, eficient şi corect şi respectând interesele cetăţenilor. Cât priveşte „miile de fotografii profesioniste”, reportajele de la evenimentele importante şi participarea autorităţilor la acestea, paginile pentru pedagogi, elevi, părinţi sau alte categorii de cititori, astea ţin de politica editorială, scopul şi misiunea publicaţiei pentru care plăteşte cel care o preferă. Cheltuirea banului public pentru o marfă destinată pentru altcineva, dar care nu doreşte s-o plătească, urmărind anumite interese personale sau de grup poate fi calificată drept abuz.

Apropo, publicarea actelor oficiale ale Consiliului Raional Şoldăneşti, întrun MONITOR sau întro pagină oficială în CUVÂNTUL ar costa, după cum am menţionat mai sus, cel mult 40 de mii de lei anual. Adică, astfel bugetul public ar cheltui de trei ori mai puţin, respectând însă legislaţia, interesele cetăţenilor şi beneficiind totodată de o ima-gine adecvată în societate.

Drept dovadă serveşte exemplul Consiliului Raional Teleneşti, care de ani de zile, cu concursul SRL „Tipografia Rezina”, cu sume similare celei nominalizate mai sus, editează buletinul MONITORUL de TELENEŞTI. În rest, săptămânalul CUVÂNTUL reflectă gratuit  viaţa şi activitatea APL, colectivelor de muncă, cetăţenilor, succesele şi problemele din teritoriul pe care îl deserveşte – raioanele Rezina, Şoldăneşti, Teleneşti, Orhei. O reflectă echidistant, aşa cum este.

Şi afirmaţia preşedintelui referitor la tirajul ziarului ACASĂ pare suspectă. În căsuţa tehnică a ziarului este indicată cifra de 2040 exemplare, preşedintele susţine că numărul abonaţilor la această publicaţie este de 1364. Am încercat să verificăm la poştă care cifră este reală. Ni s-a răspuns că administraţia redacţiei a interzis categoric difuzarea acestei informaţii. Tirajul CUVÂNTUL-ui, indicat în fiecare număr, este unul absolut real şi poate fi verificat de oricine. Pentru că aşa este corect. Or, mai repet o dată: presa a apărut pe lume ca instrument de control al societăţii asupra activităţii autorităţilor şi de apărare a interesului public, dar nu viceversa. 

Tudor Iaşcenco

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker