Dezbateri publiceE timpul sa fii activ

Elevii, în noul an de studii, cu măşti şi mănuşi la ore?

Elevii, în noul an de studii, cu măşti şi mănuşi la ore?

Tema dezbaterilor de astăzi este: „Ministerul Educației propune ca în noul an de studii elevii să stea la ore cu măști și mănuși. Dar ce zic în această ordine de idei profesorii, medicii, părinții, înşiși elevii?”

Silvia Moscalu, directoarea Gimnaziului Cuşmirca: Să fiu sinceră, nu  știu  cum  e  corect…Dar  cred că trebuie  să  ne  liniștim, să  nu  ne  panicăm, dar  să  discutăm problema în mod  constructiv. 

Nu sunt de acord cu purtarea  măștilor,  mănușilor. Cum vor scrie copiii din  clasele  primare  cu  mănuși, mânuțele transpiră, porii  se  dilată, purtarea măștilor  scade nivelul de oxigen, apar incomodități. Acestea  vor  deveni  niște  surse  de  sustragere  de  la  ore (le  vor  scăpa  pe  jos, le  vor  folosi  ca  baloane, praștii, bonete, jucării…)

Sunt pentru metode  de precauție: respectarea regulilor de igienă sanitară după  fiecare lecție; igiena mâinilor, spălatul lor cu  apă și săpun lichid; orar redus, durata lecției redusă;  obligatoriu sistema de clasă cu un număr nu mai mare de 12-15 elevi; păstrarea distanței  sociale.

Alexandru Răileanu, părinte: Ministerul Educației ar trebui mai întâi să se consulte cu medici de referință și după aceasta să decidă cum trebuie să se prezinte elevii. Unii medici deja s-au expus în această privință și nu am văzut să aprecieze pozitiv intenția celor de la Educație, pe care și eu nu o consider corectă. 

Livia Scutaru: Ca întotdeauna, Mi-nisterul Educației se grăbește. Înainte de toate ar trebui consultări cu specialiştii în domeniu. Eu, activând ani buni în educaţie, nu-mi închipui cum vor rezista elevii ore în șir în mănuși și mască. Mai este nevoie să se expună și elevii, profesorii… Este nevoie ca, înainte de a lua asemenea decizii, să fie dezbătute în societate. Se calcă pe aceeași greblă, noi decidem, voi îndepliniţi. E corect ca pe timp de pandemie să fim cu gândul la securitatea copiilor, dar să se ia în considerare sfaturile medicilor, opiniile societăţii. 

Mihaela Hryzhak-Lungu: Dacă și micuții de la grădiniță vor fi impuși să se echipeze în același mod, ar fi o  prostie totală.

Angela Popovici, mamă, Orhei: Bine, să zicem că avem 15 elevi întro sală de clasă. Vor rezista aceşti copii, cu energia şi hiperactivismul lor, din bravadă, din teribilism, din lipsa fricii etc., etc., ca să nu îşi scoată măştile şi mănuşile, să nu contacteze între ei la şcoală, pe drum spre casă, pe terenul de sport etc.? Care atunci e sensul să instituim aceste reguli? 

Şi dacă un copil şi-a uitat masca acasă, a venit cu o mască murdară, folosită repetat..? Va fi înlăturat de la ore? Iar el e din satul vecin ori de la 2-3 km de şcoală!   

Sergiu Casian, părinte: Este inadmisibil ca copiii să stea la lecții în mănuși, care sunt mai mari decât mânuțele lor. Dar purtând mască cum vor comunica, vor răspunde la întrebările pedagogului?

Elena Moraru: Statul trebuie să asigure măsuri de profilaxie, de protecţie a populaţiei, iar noi vedem doar restricţii şi amenzi.  

Cei de la minister sunt rupţi de realitate. Copiii din centrul nostru raional, de exemplu, s-au jucat, se joacă şi se vor juca până la 1 septembrie toată ziua împreună în stradă, mămicile stau laolaltă, fără măşti, fără distanţă socială, deci fiecare deja a interacţionat şi va interacţiona cu fiecare. Ce rost are să poarte măşti la şcoală?

Victor Cibotari: Autoritățile se prefac că ne apară de acest blestemat Covid, noi ne prefacem că respectăm prescripţiile autorităţilor. Analizând modul în care cetățenii poartă măștile de „protecție”,  vedem că mai mult de jumătate dintre ei greșesc. Cam 50-60 % poartă aceeași mască câteva zile la rând, invocând prețurile exagerate ale acestora. Mulți dintre medici, inclusiv cei de la OMS, ne spun că masca trebuie purtată doar de persoanele bolnave, pentru a reduce cantitatea și viteza microbilor emanați din plămânii celui infectat. Și medicii spun că purtatul măștilor chiar este periculos pentru sănătate, deoarece în așa mod masca serveşte ca baraj pentru alimentarea plămânilor cu oxigen. Având în vedere că purtatul acestor măști se propune elevilor, pot face o concluzie, că în scurt timp copiii noştri vor avea probleme cu orga-nele respiratorii. În al doilea rând, aceste măști vor fi purtate la fel cum le poartă cei vârstnici, sub nas, câteva zile la rând, cu ruscuri mari pentru sănătate.

Maik Doni: Purtarea măștilor în școală va crea un mare pericol de îmbolnăvire a copiilor cu tuberculoză. 

Veronica Druţă: Apă, săpun și hârtie igienică ar trebui să fie în de ajuns în fiecare instituție de învățământ, iar măștile şi mănușile, în opinia mea, sunt un lucru secundar.

Lilia Mardari-Rusu: Vă închipuiți că un elev, timp de 6 ore, trebuie să schimbe 3 măști… Într-o lună – 62 de măști. Înmulțiți la prețul de comercializare a măștilor. Plus mănușile… Câte familii își pot permite aceste cheltuieli? Dar dacă în familie sunt 2 sau3 copii? 

Alexei Burlacu, primarul com. Rogojeni, Şoldăneşti: Propunerea Ministerului Educaţiei mi se pare un pic stranie. Dacă cei maturi încă nu au conştientizat necesitatea mănuşilor, măştilor şi respectării distanţei sociale, copiii nici atâta nu vor îndeplini aceste cerinţe. Poate vor fi mai conştienţi şi precauţi cei din clasele mari. Iar elevii bolnavi de boli cronice ar fi cazul să facă studii la distanţă până vom scăpa de Covid-19. Trebuie să ne învăţăm a supravieţui cu pierderi minimale în aceste condiţii. 

Ala Mustea, Şoldăneşti: Să admitem că persona-lul grădiniţei va schimba măştile de unică folosinţă şi mănuşile aşa cum prevede regulamentul. Cine va comporta asemenea cheltuieli? Angajatele, cărora salariul nu le ajunge nici pentru întreţinerea familiei? Primăria? Ce se va întâmpla cu aceste măşti şi mănuşi care, chipurile, ar putea fi contaminate? Nimeni nu spune ce se întâmplă cu miile de asemenea articole care ar trebui să rezulte zilnic în urma activităţii magazinelor, pieţelor, instituţiilor şi organizaţiilor, transportului public. Cine, cum le colectează şi le dezactivează? Mai curând nimeni nu se ocupă de aşa ceva şi cele care ajung în lăzile de deşeuri comune sunt pur şi simplu transportate la gunoişti. De aceea populaţia şi foloseşte aceste măşti luni la rând, fără măcar să le spele periodic. Majoritatea cetăţenilor au o singură mască de la începutul pandemiei.   

Mariana Ştuchina: Subiect important: posibila deschidere a grădiniţelor începând cu 16 iulie pentru acei copii, părinţii cărora (ambii) lucrează! Deci vor deschide grădiniţe pentru cei aleși, înțeleg bine? Ce idioțenie? Sau deschide o grădiniţă pentru toți copiii, sau închide-o pentru toată lumea! Nu trebuie să împarți copiii în „mama ta nu muncește şi tu numaidecât te vei îmbolnăvi şi vei transmite virusul copiilor „aleşi”! Copiii ar trebui să se joace împreună! Să meargă împreună la grădiniţă, să se dezvolte! 

Eugenia Roşca, s. Ineşti, Teleneşti: Interesant, cum văd dânșii respectarea distanței sociale și un copil să stea 5-6 ore cu mască și mănuși? Desigur nu va rezista.

Pe de altă parte, sistemul educaţional de la noi nu este pregătit pentru învăţământul online, infrastructura şcolară nu oferă posibilitatea respectării de către elevi a distanței fizice. 

Școala online în cazurile de forță majoră e bună, doar că nu toate familiile au calculatoare, mai ales la sate. Cu regret, de la începutul crizei pandemice Ministerul Educaţiei nu a informat publicul despre măsurile luate, ca elevilor din familiile dezavantajate să le fie asigurat dreptul constituţional la educație. Sau cum rămâne cu elevii care nu au avut acces la educația la distanță și care au fost alternativele pentru recuperarea orelor?

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker