Evenimente

Au aflat cum pot să-și salveze copiii în situații de urgență

Un grup de părinți din raionul Telenești s-au adunat r la Biblioteca Publică ”V. Alecsandri” în cadrul offline-ului „Tribuna Sănătății”, organizat de Platforma E-Sănătate.MD în parteneriat cu Fundația de caritate „Inimă Mare”.  Într-o atmosferă degajată, părinții au aflat despre cum să acorde primul ajutor în cazuri de urgență și ce trebuie să conțină trusa medicală a unei familii.

Tribuna Sănătății a fost deschisă de Cornel Ursu, medic rezident în Secția Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Tânărul doctor a explicat în termeni accesibili despre cum ar trebui să acționăm corect, de exemplu, atunci când ne curge sânge din nas, cum procedăm când copilul a înghițit un obiect și face convulsii, pe cine și la ce număr apelăm pentru a solicita ajutorul de urgență. Medicul a explicat ce trebuie să facem imediat ce am observat că micuțul înghite un obiect și a demonstrat toate manevrele pe un manechin.

„Concetăţenii noştri sunt slab pregătiți la acest capitol, ei încă se conduc de metode învățate de la bunei în acordarea primului ajutor medical. De exemplu, și acum mai sunt oameni care aplică albuș de ou, smântână sau alte produse alimentare pe arsuri, pe când este nevoie doar să stai sub apă curgătoare rece timp de 20 de minute”, a declarat Cornel Ursu.

Dacă vedeți că micuțul tușește sau i se schimbă culoarea la față, iar pe jos sunt împrăștiate mai multe obiecte de dimensiuni mici, atunci primul gând ar trebui să fie că unul dintre acestea ar fi ajuns în gurița copilului. În acest caz părinții trebuie să ia micuțul și să-l fixeze pe braț cu fața în jos. Pentru această manevră vor folosi ca suport un scaun sau se vor așeza într-un unghi de 90 de grade, ca să nu scape copilul din mâini din cauza emoțiilor. Apoi vor aplica cinci lovituri de la ușoare la moderate între omoplați. Ulterior, copilul este întors și se verifică dacă obiectul este în gură.

Dacă obiectul încă nu este vizibil, atunci următoarea etapă este ca părinții să apese pe  osul stern, la piept, cu trei degete, de cinci ori. Când obiectul este vizibil, copilul se plasează pe masă și, cu un deget înfășurat în tifon și îndoit în formă de cârlig, se extrage. Indiferent dacă părinții reușesc să extragă obiectul sau nu, aceștia trebuie să solicite ajutorul Serviciului de Urgență. Este nevoie ca specialiștii să verifice dacă au rămas bucăți de obiecte blocate sau dacă nu a fost rănită traheea, etc.

Majoritatea dintre părinți au beneficiat pentru prima dată de un astfel de workshop, unde au aflat cum să le fie de ajutor micuților în situații de urgență. Recomandările medicului și lecțiile practice au fost pe măsură, spun ei.

Mariana Bălan este mămica unei fetițe de cinci anișori, iar în curând va aduce pe lume un băiețel. Spune că subiectul nu-i este străin, deoarece s-a documentat de pe internet încă pe când era însărcinată cu primul copil.

„Țin minte când am văzut la TV ce obiecte au sustras medicii din traheile copiilor. Sunt obiecte care se întâlnesc în orice colț al casei – monede, nasturi, agrafe, etc. Atunci am decis să mă documentez ca să știu cum să procedez în cazuri excepționale”, explică Mariana.

Printre participanți se afla și familia Spânu. Soții și-au făcut timp și au decis să vină împreună, deoarece în curând vor mai avea un bebeluș, iar paza bună trece primejdia rea, spun ei. „Eu nu știam de manevre de primul ajutor, mai ales la copii. Este bine că atunci când nu sunt specialiști lângă tine să poți acționa tu primul sau să ajuți pe cineva. Copiii pun mereu ceva în gură. Mi-a plăcut să aflu cum să reanimăm un pacient în caz de stop cardiac. Te simți mai încrezător când știi mai multe. Când vezi la televizor e una, dar când îți explică un medic este mai ușor”, spune bărbatul.

Tribuna Sănătății la biblioteca din Telenești a durat două ore, iar cei care au ales tema au fost chiar părinții.

„Am vrut ca familiile tinere să știe cum să acorde primul ajutor copiilor. Sunt prea multe cazuri când copiii suferă din neatenția părinților. Cererea a venit din partea oamenilor care frecventează biblioteca”, menționează Nina Ignat, bibliotecară la Biblioteca Publică „Vasile Alecsandri” din Telenești.

Foto simbol. Sursa: mamaplus.md

Parascovia Rogate,

Platforma E-Sănătate.MD

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker