E timpul sa fii activScrie știrea ta

Propun ca o stradă din Rezina să poarte numele Nadejdei Brânzan

Propun ca o stradă din Rezina să poarte numele Nadejdei Brânzan.

Doctoriţa, activista şi deputata în Primul Parlament (democratic) al Republicii Moldova, semnatara Declaraţiei de Independenţă, Nadejda Brânzan, rămâne şi după trecerea la cele veşnice o personalitate de referinţă, cu care trebuie să se mândrească oraşul şi raionul ei de baştină, Rezina. 

Eu susţin propunerea doamnelor Maria Brânză, Maria Vrabie, Svetlana Graj-dian şi dlui Alexandru Ciobanu, expusă în numărul din 26 iunie al CUVÂNTUL-ui, că „ar fi binevenit ca actuala conducere a orașului să identifice modalități de a-i înveşnici memoria în localitatea de baștină, deoarece este cu adevărat o personalitate rezineană remarcabilă, care, cum se zice,“ne-a scos în lume“.

De exemplu, să fie numită o stradă din oraş (Primăria a anunţat dezbateri publice pe marginea selectării denumirilor de străzi într-un cartier nou).

Vreau să vă spun însă că Nadejda Brânzan chiar din copilărie a fost o persoană neînfricată, săritoare la nevoie, hotărâtă. O dovedeşte şi un episod din viaţa mea, pe care l-am numit „Salvarea”.

O zi de vară călduroasă m-a făcut să plec de-acasă, să merg la Nistru, la scăldat, cu prietenii din sat. De la mal ne depărtam, ne stropeam şi ne distram. Am mers mai spre adânc mereu, nu mă gândeam la ceasul rău. S-a clătinat o piatră sub picioare şi am căzut în apa mare.

M-am prăbuşit într-o fântână de la satul vechi rămasă, mă trăgea în adâncime bezna neagră şi hidoasă. Puţin câte puţin puterile pierdeam, vârtejul mă trăgea la fund, mă scufundam.

Când iar am apărut la suprafaţa apei, Nadea m-a prins şi m-a tras într-o parte. În clipa decisivă nu s-a gândit la sine – a sărit să mă fure de la moarte pe mine. Ca viitor medic mi-a acordat ajutor, să trăiesc, să învăţ, să am viitor. S-a străduit, m-a readus la viaţă, să mă bucur de soare, prieteni, verdeaţă, să-mi văd părinţii ce mă aşteptau acasă.

Doamna Nadejda azi nu-i printre noi – spre Cer a plecat o femeie stimată, cu suflet curat, curajoasă. La memoria ei mă închin, rostind „Mulţumesc”. Datorită Nadejdei Brânzan azi trăiesc alături de patru feciori, de nurori şi nepoţi. Cu durere în suflet o pomenesc.

Nadejda Şova, s. Stohnaia

  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker