Social

Ajutorul social – o formă de diminuare a sărăciei sau de camuflare a șomajului?

Privitor la tema dată reporterul nostru a discutat cu dna Galina Soltinschi, specialistă principală în administrarea ajutorului social din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei a Consiliului raio-nal Rezina.

 

– Dnă Soltinschi, de mai mulți ani statul acordă ajutoare sociale celor nevoiași. În raionul Rezina avem mulţi beneficiari de aceste ajutoare?

– Pentru început aș vrea să informez cititorii ziarului CUVÂNTUL, că în operația de desemnare a persoanelor care beneficiază de ajutor social factorul subiectiv practic este exclus. Selectarea acestora se face printr-un program special – SIAAS. Lucrătorii sociali sunt antrenați doar la înregistrarea cererilor solicitanților, verificând ca toate actele să fie corecte și complete.

Cât priveşte numărul beneficiarilor, vom compara datele pentru ultimii trei ani. La începutul anului 2015 aveam înregistrate 5420 de cereri pentru acordarea ajutoarelor sociale, dintre care au fost acceptate de Program 1607. Familiilor respective li s-a acordat ajutor social (AS) plus ajutor pentru perioada rece a anului (APRA). Alte 3354 de cereri au fost acceptate doar pentru acordarea APRA. Astfel, în a. 2015 ajutoare sociale au primit 4961 de familii (cam fiecare a treia familie din raion) sau 91,2% din numărul total de solicitanţi.

În anul următor au fost înregistrate deja 5468 de ce-reri pentru ajutoare sociale, din care au fost acceptate de Program 4947 sau 90,5% din numărul total de solicitări. 1665 de familii au primit ambele tipuri de ajutoare. În anul 2016 de AS+APRA au beneficiat 1665 de solicitanți, iar 3282 de persoane – de APRA.

La începutul anului curent erau înregistrate 4669 de cereri pentru ajutoare sociale, adică cu 799 de cereri mai puțin ca în a. 2016. 99,5% din acestea au fost satisfăcute.

După cum vedem, se observă o anumită tendință de descreștere a solicitanţilor de ajutoare sociale, lucru care poate fi explicat doar prin descreşterea numărului populaţiei din teritoriu. Cu cererea pentru ajutor social se adresează o singură persoană, dar de ajutor beneficiază întreaga familie. Dacă luăm în calcul faptul că o familie vulnerabilă este constituită în medie din 2-3 persoane, atunci putem afirma că vreo 11 mii de cetățeni se află sub limita sărăciei, ceea ce constituie cam un sfert din populația raionului. 

– Care este mărimea indemnizației de ajutor social,   modalitatea de acordare? 

– Deja am spus că dreptul la indemnizația de ajutor social se calculează conform unui program special. Solicitanții trebuie doar să se adreseze lucrătorului social de la primărie şi să prezinte actele necesare. După procesarea cererii, dânsul va afla rezultatul examinării.

Cuantumul indemnizației depinde de venitul familial, de numărul membrilor familiei şi de statutul lor (invalizi, minori, pensionari, angajați, șomeri). În linii mari pot spune că mărimea indemnizației poate varia de la 25 până la 4000 de lei lunar. Însă doar vreo trei familii cu un număr foarte mare de copii primesc un ajutor de circa 4 mii de lei. Adică acesta reprezintă în fond un colac de salvare pentru cei nimeriţi în dificultate, dar nicidecum nu le asigură o viaţă decentă

– Cine sunt beneficiarii de ajutoare sociale? Care localități ale raionului dețin „întâietatea” la acest capitol?

– De fapt, nu avem o statistică concretă la acest capitol, dar din practică vă pot spune că cei mai mulți beneficiari de ajutor social sunt dintre familiile numeroase cu venituri mici; angajații în câmpul munci, dar cu salarii mizere; mamele solitare cu prunci în vârstă de până la 3 ani; o parte dintre pensionari; șomeri.

Localitățile cu cei mai mulți beneficiari de ajutoare sociale sunt din primăriile Rezina, Cinișeuți, Ignăței, Peciște, Țareuca, unde media lunară variază de la 50 de beneficiari (Peciște) până la cca 300 (Rezina).

– Dnă Soltinschi, mai multă lume consideră că ar fi mai bine ca statul să ofere tuturor cetăţenilor posibilităţi de a-şi acoperi necesităţile cu venituri obţinute prin muncă, dar nu să promoveze parazitismul în societate. Or, destui beneficiari de aceste ajutoare sunt apţi de muncă…

– Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei nu face asemenea analize sau studii, dar sunt încrezută că, dacă am avea destule locuri de muncă plătite normal, statul ar avea mai puţine griji şi cheltuieli în acest domeniu.

În imagine: Galina Soltinschi

 

Pentru conformitate,  Ion Perciun  

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker