EconomieOrhei

Roada e mult mai modestă decât în anul trecut

Roada e mult mai modestă decât în anul trecut.

În regiunea Orhei este în toi recoltarea culturilor spicoase şi leguminoase pentru boabe, în special a orzului şi grâului. Din cauza secetei dure din anul curent, roada de cereale din prima grupă este destul de modestă. 

În raionul Şoldăneşti, de exemplu, conform datelor Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie, culturile cerealiere din prima grupă ocupă 9456 ha, dintre care peste 8 mii ha sunt semănate cu grâu de toamnă, 750 ha – cu orz, restul cu rapiţă şi mazăre.

Conform primelor date de la seceriş, roada de grâu şi orz va fi cu circa 30-35 la sută mai mică decât în anul precedent. Aceeaşi sursă afirmă că toţi agenţii economici din sectorul agroindustrial sunt asiguraţi cu tehnica necesară pentru recoltarea, transportarea, curăţirea producţiei, dar şi depozite pentru păstrarea ei.

Pe 29 iunie au fost recoltate primele tone de grâu de toamnă la întreprinderea SRL „Global Farming International”. Până a doua zi, conform informațiilor operative ale Direcției Agricultură și Alimentație (DAA), deja fusese recoltate circa 200 ha de grâu, iar demararea deplină a campaniei de recoltare urma să aibă loc în următoarele zile.

„Începutul recoltării a fost stabilit din condițiile umidității boabelor, care constituie circa 13-15 %, baza fiind 14%. Estimările recoltei biologice la grâul de toamnă sunt în jur de 2,5-3 tone/hectar. În acest an recolta culturilor cerealiere de grupă I va fi cu circa 30-35% mai redusă comparativ cu anul precedent, fapt cauzat de înghețuri și secetă”, a subliniat Andrei Muţuţchi, șeful DAA.

Concomitent cu recoltarea cerealelor de prima grupă, în raion este în toi şi recoltarea primelor fructe şi pomuşoare: cireșe, vișine, căpșune. Avem livezi de cireș sădite pe 75 ha, inclusiv 30 ha pe rod, iar de vișin – pe 24 ha, inclusiv 20 ha pe rod. Conform datelor operative ale DAA, cireșele recoltate de pe primele 25 ha au dat o productivitate de 4,1 t/ha, iar vișinele de pe 15 ha – 3,8 t/ha.

În raion mai avem sădite și suprafețe de arbuști fructiferi, care sunt un product cu valoare adăugată. Aici e vorba de cultura căpșunului remontant, cultivat pe o suprafață de 6,5 ha, și cea a zmeurului – pe o suprafață de 1,5 ha. În acest an recolta acestor specii a fost compromisă în jur de 35-40% la cireș și vișin și, respectiv, de 45-50% la pomușoare. De vină sunt seceta și înghețurile de astă primăvară, dar și ploile cu grindină din ultima perioadă. Aceste calamități naturale au afectat indicii de productivitate, cât și de calitate, prin crăparea și îmbolnăvirea fructelor. 

Două mari probleme stringente, cu care se confruntă producătorii agricoli, sunt lipsa brațelor de muncă şi piața de desfacere cu cerințele sale dure…

Direcția Agricultură și Alimentație Şoldăneşti

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker