CUVINTUL.MD

În nouă localităţi vor fi deschise afaceri inedite

În nouă localităţi din ţară vor fi realizate noi proiecte economice şi deschise afaceri inedite graţie conlucrării autorităţilor locale, migranţilor plecaţi de acasă şi agenţilor economici locali, relatează serviciul de presă al PNUD-Moldova.

În acest scop localităţile vor primi granturi a câte 25.000 USD din partea Guvernului Elveţiei prin intermediul proiectului “Migraţie şi dezvoltare locală”, implementat de PNUD Moldova. Pe lângă aceasta vor contribui financiar autorităţile locale (45.000 USD), Asociațiile de băștinaşi (peste 11.000 USD), precum şi agenţi economici locali (circa 30.000 USD). Astfel, suma totală a proiectelor va depăși 315.000 USD.

De exemplu, pentru promovarea potențialului turistic local, Primăria Chişcăreni, în parteneriat cu mai multe gospodării, vor crea o reţea de pensiuni, punct turistic în cadrul primăriei, dar vor introduce şi anumite obiective turistice locale în traseul turistic naţional. La Teleneşti va fi deschisă o fabrică de confecţii. Pentru a perpetua portul național tradițional şi a asigura locuri de muncă pentru femeile din localitate, în satul Pelinia, va fi creată o casă de producere a costumelor populare autentice. La Vorniceni va fi creat primul Centru comercial agricol multifuncțional, iar piaţa modernă recent construită la Selemet va fi echipată cu utilajul necesar.

Cele nouă proiecte vor fi implementate în următoarele șase luni. În rezultat vor fi create aproximativ 300 – 500 locuri de muncă, dintre care 70 la sută pentru femei.

Cele nouă proiecte sunt oferite în faza a doua a proiectului “Migraţie şi dezvoltare”, metoda inovativă fiind testată pentru prima dată în anul 2017, cu oferirea de granturi pentru 6 localităţi partenere MiDL. În rezultatul primelor şase proiecte implementate, au fost deja create peste 70 de locuri de muncă, iar alte 500 de locuri de muncă sunt în curs de creare. Bugetul proiectelor implementate anul trecut a fost de 179.000 USD, inclusiv 33% cofinanțare, se concretizează în comunicat.

 

 

Source: cuvintul.md

Exit mobile version