Social

În noaptea de 5 spre 6 iulie, 1949, sovieticii au deportat 11 293 de familii

În noaptea de 5 spre 6 iulie, 1949, sovieticii au deportat 11 293 de familii – peste 35 mii de oameni.

După revenirea la baștină foștii deportați au avut de înfruntat sărăcie, umilință, desconsiderare din partea autorităților. Numărul familiilor care au reușit să se întoarcă la baștină rămâne necunoscut. 

Abia după jumătate de secol, din spusele deportaților, unora le-a fost restituită o parte din averea pe care au avut-o. Frica i-a însoțit pe parcursul întregii vieți, în care li s-a refuzat dreptul la memorie, dreptul la reabilitate.

Trei valuri de deportări ale populaţiei din Basarabia şi nordul Bucovinei au zdruncinat istoria etnicilor români din aceste ţinuturi.

La 12-13 iunie 1941 a avut loc primul val, fiind ridicaţi circa 30 de mii de oameni. Într-o singură noapte, cea din 5 spre 6 iulie 1949, au fost deportate peste 35 de mii de persoane, acesta fiind considerat cel mai mare val de deportări.

Cel de-al treilea val, în cadrul căruia au fost ridicate câteva mii de oameni, a avut loc la 31 martie – 1 aprilie 1951.
Potrivit istoricilor, nici până astăzi nu se cunoaşte cifra exactă a celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor, estimările fiind de câteva sute de mii de persoane deportate.

Sursa
zdg.md
Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker