Social

Demontăm miturile legate de Covid-19 în Republica Moldova

Demontăm miturile legate de Covid-19 în Republica Moldova.

Evenimentul de astăzi (03 iulie) al ministerului, cu multe date – un fel de obiectiv stricat. O să le desfac încet pe toate, scrie anticorupție.md.

Cazurile noi înregistrate au fost prezentate în comparație pe săptămâni: importante sunt ultimele două – săptămâna 19-25.06 și 26.06-02.07. Datele despre realizarea testelor au fost împachetate deja în cu totul alt format: ultimele două săptămâni arătau așa – săptămâna 22-28.06 și 29.06-02.07 (4 zile). Un fel de a compara merele cu scăieții.

În același timp se declară că în ultima săptămână s-au realizat cele mai multe teste, chiar s-a atins un oarecare apogeu de peste 2 mii de teste în una din zile, și totuși, rata celor pozitive se menține joasă – sub 19%. Fals. În primul rând nr. de cazuri pozitive are legătură cu nr. de teste primare și nu totale, și doi – numărul de teste în ultima săptămâna a fost mai mic.

Săptămâna 19.06-25.06: raportate 2.347 de cazuri noi; realizate 9.286 de teste primare (25%)
Săptămâna 26.06-02.07: raportate 1.697 de cazuri noi; realizate 8.370 de teste primare (20%)

O micșorare a testării cu 916 teste.

Și asta în timp ce majoritatea țărilor continuă să testeze și să supravegheze foarte bine și strict toate focarele și grupurile de risc, chiar de ajung să depisteze doar câteva cazuri în săptămână.

În fiecare eveniment săptămânal este prezentată și incidența prin infecția cu COVID-19 la un milion de populație, dar niciodată incidența cazurilor noi zilnice în comparație cu alte țări, care e de fapt radiografia de moment.

De exemplu, să aduceți publicului media zilnică săptămânală a cazurilor noi la un milion de populație în comparației cu toate țările din Europa, care este un indicator internațional standardizat și denotă situația reală de moment, nu cea generală, care vă permite să mai diluați realitatea.

Vă înțeleg perfect, nu aveți curajul să priviți realitatea – ea nu vă prea pune în lumină bună: de pe 12 la 16 iunie Moldova a deținut locul 3 după Suedia și Belarus la cazuri noi la un milion (media săptămânală), țări care nu au avut restricții, iar de pe 17 iunie până în prezent mențineți stabil țara pe locul 2 după Suedia (pe 21 și 22 iunie chiar ați luat fanionul).

Ok, să admitem, nu acceptați acest indicator, deși e de 100 de ori mai relevant ca al vostru. Să privim prin indicatorul pe care îl preferați – incidența totală a cazurilor de COVID-19 care în RM este 4.957 cazuri la un milion populație.

Păi nu menționați doar două țări care vă plac, deoarece au aproximativ același indicator – Portugalia și Macedonia de Nord, dar trageți cu ochii și pe la vecini – la România cu 1.440 cazuri, Ucraina – cu 1.000 cazuri, și încă o listă tare lungă de țări care înregistrează cu mult sub o mie de cazuri la un milion. Nu vă aliniați la codași, ci la fruntași, care sunt mult mai mulți.

Aveți grijă de sănătatea dvs. Păstrați distanța, nu mergeți în locuri aglomerate, iar când e strictă necesitate, purtați mască conform regulilor. Și bucurați-vă de vară!

Evenimentul de astăzi (03 iulie) al ministerului, cu multe date - un fel de obiectiv stricat. O să le desfac încet pe toate, scrie anticorupție.md.

Al doilea mit ieșit din obiectivul stricat al autorităților

În fiecare eveniment săptămânal este prezentată și incidența prin infecția cu COVID-19 la 1 milion de populație, dar niciodată incidența cazurilor noi zilnice în comparație cu alte țări care e de fapt radiografia de moment.

De exemplu să aduceți publicului media zilnică săptămânală a cazurilor noi la 1 milion de populație în comparației cu toate țările din Europa, care este un indicator internațional standardizat și denotă situația reală de moment, nu cea generală, care vă permite să mai diluați realitatea.

Vă înțeleg perfect, nu aveți curajul să priviți realitatea – ea nu vă prea pune în lumină bună: de pe 12 la 16 iunie Moldova a deținut locul 3 după Suedia și Belarusi la cazuri noi la 1 mln (media săptămânală), țări care nu au avut restricții, iar de pe 17 iunie până în prezent mențineți stabil țara pe locul 2 după Suedia (pe 21 și 22 iunie chiar ați luat fanionul).

Ok, să admitem, nu acceptați acest indicator, deși e de 100 ori mai relevant ca al vostru. Să privim prin indicatorul care îl preferați – incidența totală a cazurilor de COVID-19 care în RMd este 4957 cazuri la 1 milion populațiem, trăgând cu ochii pe la vecini – la România cu 1440 cazuri, Ucraina – cu 1000 cazuri, și încă o listă tare lungă de țări care înregistrează cu mult sub o mie la numărul de cazuri la 1 mln. Nu vă aliniați la codași, ci la fruntași, care sunt cei mai mulți.

Și reparați-vă obiectivul.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker