E timpul sa fii activ

6 primari s-au asociat pentru a moderniza serviciile publice și infrastructura locală

6 primari s-au asociat pentru a moderniza serviciile publice și infrastructura locală

Primarii satelor Inești, Verejeni, Coropceni, Suhuluceni, Văsieni şi Leuşeni au semnat vinerea trecută, în incinta Primăriei Leușeni, un memorandum privind constituirea Asociației intercomunitare ”La vatra Codrului”. 

Inițiativa aparține lui Nicolae Crăciun, președintele Asociației Băștinașilor din localitatea gazdă și edililor din unitățile teritoriale respective. 

După cum ne-a relatat Valeriu Lazarenco, primarul de Leușeni, totodată a fost semnat și un acord de fondare a unui Grup de Acțiune Locală.

”Obiectul prezentului Memorandum îl constituie unirea eforturilor părților semnatare pentru promovarea în comun a inițiativelor de dezvoltare socio-economică, cum ar fi accesibilitatea către pieţele de desfacere prin cooperare, servicii de salubrizare, turismul rural şi activităţi cultural-sportive; modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare cum ar fi mobilitatea intercomunitară şi servicii de întreţinere a drumurilor locale intercomunitare în vederea depășirii constrângerilor legate de capacitatea administrativă redusă a fiecărei administrații publice locale în parte. Scopul final urmărit de prezentul Memorandum este aprofundarea parteneriatului dintre localitățile semnatare pentru a moderniza serviciile publice și infrastructura locală, precum și dinamizarea dezvoltării economice locale”, a menționat  primarul  de  Leușeni.

Nicolae Badan, primarul de Coropceni a remarcat că cele 5 sate aflate la frontiera codrului cu stepa, fiind asociate, ar putea să acceseze mai ușor proiecte de dezvoltare socio-economică a zonei respective:

”Valeriu Lazarenco, primarul de Leușeni, a prezentat deja proiectul de renovare a drumului vechi care trecea odată direct prin Inești și care scurtează de 2 ori distanța traseului care acum trece pe la răscrucea drumului spre Verejeni.

Ne punem mari speranțe în acest drum, dar și în demararea altor proiecte care țin de turismul rural, crearea unei infrastructuri pentru prelucrarea produselor agricole etc. Toți am avea de câștigat, dar pentru aceasta trebuie să ne unim eforturile”,  a menționat dl Badan.

Memorandumul respectă principiile autonomiei juridice, decizionale și financiare, cadrul legal metodologic și procedural pentru realizarea scopurilor  trasate. 

Președinte al Grupului de Lucru a fost ales Valeriu Lazarenco. 

La întrunire a fost prezent și Vitalie Colun, expert PNUD în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare.

În opinia dnei Eugenia Roșca, președinta Asociaţiei Obşteşti ”Concordia” din Telenești, crearea unei Asociației intercomunitare este o premieră în Republica Moldova și va ajuta primăriile asociate, unindu-și eforturile financiare, materiale şi logistice, să soluționeze mai multe probleme legate de gestionarea deșeurilor, a unor stații de epurare, construcția și exploatarea drumurilor etc. 

Memorandumul a fost semnat de către Valeriu Lazarenco, primarul de Leușeni, Nicolae Badan, primarul de Coropceni, Serghei Popa, primarul de Verejeni, Ghenadie Bunescu, primarul de Inești, Iacob Stegărescu, primarul de Suhuluceni, Ion Memeț, primarul de Văsieni.    

Ion Cernei

 

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close