Social

Familia lui Dumitru Jomir : „Viața unui om nu costă bani”

Familia lui Dumitru Jomir : „Viața unui om nu costă bani”.

În noaptea de Revelion, Dumitru Jomir din localitatea Costești, Ialoveni, a fost bătut cu cruzime de câțiva consăteni.

Cinci zile mai târziu acesta a decedat la spital. Avea doar 21 de ani și era singurul sprijin al familiei. 

Sâmbătă, 27 iunie, judecătoarea Corina Albu de la Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni, i-a aplicat o pedeapsă de 13 ani de închisoare în penitenciar de tip închis lui Simion Midoni și o amendă pentru un alt participant la bătaie, în vârstă de 17 ani. Rudele au rămas însă cu impresia că în dosar nu s-a făcut dreptate. „Viața unui om nu costă bani”, acuză mătușa tânărului ucis în bătaie. 

Recunoașterea vinovăției le-a redus inculpaților ⅓ din pedeapsă

Simion Midoni a fost judecat în baza a două articole din Codul Penal: 151, al. 4 și 287, al. 3 – „vătămarea intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, acțiuni care au provocat decesul victimei” și „huliganismul agravat”. Pentru aceste infracțiuni, Codul Penal prevede pedepse cuprinse între 12 și 15 ani de închisoare, respectiv, între 3 și 7 ani de pușcărie. Tudor, minorul de 17 ani, a fost învinuit doar în baza articolului 287, Cod Penal. 

Pentru că și-au recunoscut vina, cei doi inculpați au beneficiat de clemență și de prevederile Codului de Procedură Penală (CPP) care prevăd reducerea pedepsei. „Inculpatul care a recunoscut săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu şi a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunității şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă”, spune CPP. Totodată, în cazul inculpatului minor, legea prevede alte înlesniri. În acest caz, cei 15 ani de închisoare pentru Simion Midoni s-au redus la termen maxim de 10 ani de închisoare pentru „vătămare corporală” și la patru ani și jumătate pentru „huliganism”.

Judecătoarea a aplicat o pedeapsă mai mare decât cea solicitată de procuror

În aceste condiții, „Simion Midone a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 151 alin. 4 CP și art. 287 alin. 3 CP al R. Moldova, stabilindu-i pedeapsa după cum urmează: în baza art. 151 alin. 4 CP – 10 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, iar în baza art. 287, a. 3 CP – 4 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. În baza articolului 84 alin. 1 Codul Penal, pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepsei aplicate, lui Simion Midoni i-a fost aplicată o pedeapsă definitivă de 13 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis”, se arată în dispozitivul sentinței emis de magistrata Corina Albu. Judecătoarea i-a aplicat lui Midoni o pedeapsă mai mare decât cea solicitată de procuror, 12 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis.

În cazul celui de-al doilea inculpat, minorul de 17 ani, instanța a dispus o amendă în mărime de 800 de unități convenționale (40 de mii de lei), acesta fiind judecat doar pentru huliganism. În cazul său,  procurorul Valeriu Cîrlan a solicitat doi ani de închisoare cu executare în penitenciar pentru minori. 

Dumitru Jomir, tânărul omorât la începutul acestui an a crescut într-o familie cu condiții grele de trai. Mama sa, bolnavă de cancer de mai mulți ani, a decedat anul trecut, iar tatăl său nu a contribuit la creșterea sa.

Continuarea articolului îl puteți citi pe zdg.md

Sursa
zdg.md
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker