Evenimente

ONG-urile de media protestează împotriva acțiunilor abuzive ale SPPS

ONG-urile de media protestează împotriva acțiunilor abuzive ale Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) în raport cu jurnaliștii care își exercită profesia în spațiul public și în timpul unor evenimente de interes public.

Astfel, la 2 iulie 2020, colaboratorii SPPS au împiedicat-o brutal pe reportera postului de televiziune TV8 Mihaela Dicusar să se apropie pentru a le pune întrebări demnitarilor de stat – președintele Igor Dodon, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu, după ceremonia de depunere a florilor la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Aplicarea forței fizice pentru a împiedica accesul la persoanele oficiale al jurnaliștilor legitimați, aflați în exercițiul funcției, reprezintă un derapaj antidemocratic inadmisibil.

Reamintim că nu este primul caz când colaboratorii Serviciului Protecție și Pază de Stat își depășesc în mod clar atribuțiile în raport cu reprezentanții mass-media.

Organizațiile semnatare dezaprobă afirmațiile speculative ale președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi care a calificat incidentul din 2 iulie 2020 ca o provocare și o îndeamnă să-și reconsidere poziția și să manifeste o deschidere reală, nu declarativă, față de profesioniștii media, răspunzând la toate întrebările jurnaliștilor, inclusiv la cele incomode. Totodată, facem apel către oficialii de rang înalt să nu admită excesul de zel al colaboratorilor SPPS.

Considerăm că declarația de presă a SPPS din 2 iulie 2020, conform căreia „afirmațiile precum că „un ofițer SPPS a bruscat presa” nu corespund realității, or, ofițerul SPPS în niciun caz „nu a bruscat sau împins” jurnalistul” reprezintă o încercare stângace de a justifica excesul evident de forță fizică, confirmat de înregistrarea video de la locul evenimentului.

Cerem SPPS să renunțe la astfel de practici abuzive pe viitor și să-și instruiască colaboratorii în acest sens. R

eamintim SPPS că această structură finanțată din bani publici trebuie să apere demnitarii de pericole fizice, nu de întrebările jurnaliștilor, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media este o faptă prevăzută de articolul 180 prim al Codului Penal al Republicii Moldova.

Solicităm Procuraturii Generale a Republicii Moldova să verifice legalitatea acțiunilor SPPS la 2 iulie 2020 în raport cu jurnalista Mihaela Dicusar și să informeze public despre rezultatele controlului.

Asociația Presei Independente

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Asociația Presei Electronice

Centrul „Acces-info”

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

RISE-Moldova

Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru Libertatea Presei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker