Investigații

Milioane, aruncate în tomberoane

Raionul Șoldănești continuă să fie un teritoriu insalubru, chiar dacă s-au investit peste 36 de milioane de lei într-un proiect de management al deșeurilor. Gunoiul este depozitat pe un teren de lângă oraș. Ecologiștii vorbesc despre un adevărat focar de infecții, care poluează sursele de apă din preajmă. Deși autoritățile au promis în 2012 că vor amenaja o gunoiște modernă, conform normelor ecologice, pe teritoriul fostei ferme de bovine din Parcani, situația a rămas neschimbată.

 

În imagine: Acum cinci ani, şoldăneştenii au întâmpinat cu pâine şi sare reprezentanţii Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, dând startul proiectului de management al deșeurilor. Povestea a început frumos, dar situaţia a rămas aproape neschimbată.

 

Gunoiştea otrăveşte totul în jur

 La gunoiștea de lângă traseul Șoldănești – Șestaci sunt depozitate deșeurile din oraș și majoritatea satelor din raion. Gunoiștea e pe un teren în pantă, iar poluanții ajung în iazul situat mai jos, folosit de arendaș în scopuri piscicole, dar și în râulețul Ciorna, unul din afluenții Nistrului.

Pavel Platon, arendașul iazului, spune că din cauza gunoaielor ce ajung în bazin, vara trecută i-au pierit două tone de pește: „Găsesc tare mult peşte mort. În decursul verii trecute, vreo două tone de peşte am strâns şi am îngropat. Cu gunoiştea asta eu mă lupt de vreo 18 ani”.

În luna martie 2017, specialiștii de la Inspectoratul Ecologic de Stat au prelevat probe de apă din iazul de lângă gunoiște și din râulețul Ciorna. Rezultatele analizelor de laborator indică un grad înalt de poluare. În apă, în cantităţi duble faţă de norma admisibilă, au fost găsiţi nitriţi, sulfaţi şi amoniu, care, în opinia experților, prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor. Situația ar fi alta, dacă gunoiștea ar corespunde normelor, spune Leonid Paierele, şeful Inspecţiei Ecologice Şoldăneşti: „Gunoiștea trebuie să aibă locul potrivit, adică să corespundă distanței de la localitate, să nu fie aproape de surse de apă; teritoriul ei, de jur-împrejur, să fie diguit, să fie plantat cu 3-4 rânduri de arbori, să aibă drum de acces, etc.”.

 

Un proiect ambiţios care aproape n-a schimbat situaţia

Acum cinci ani, Primăria Șoldănești, în parteneriat cu Primăria Florești, a inițiat un proiect ambițios de management al deșeurilor. Proiectul a fost implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, cu sprijinul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 Potrivit autorilor proiectului, managementul deșeurilor trebuia să înceapă de la colectarea selectivă a lor. Apoi urma stocarea într-un loc special şi reciclarea. La cinci ani de la demararea proiectului, lucrurile nu s-au schimbat semnificativ. Or, co-lectarea selectivă a deșeurilor în raionul Șoldănești, de exemplu, se face doar în oraș și în 7 din cele 32 de sate. Respectiv, doar cantități mici de gunoi ajung să fie reciclate.

Mihai Ioncu, managerul SA “Salubritate-Șoldănești” ne-a încredinţat că fiecare sat dispune de platforme, unde vor fi amplasate tomberoane şi recipientele pentru colectarea deşeurilor: „Au fost procurate mijloacele tehnice necesare. Întreprinderea dispune de două autospeciale performante, de 3 tractoare, un microbuz pentru intervenţii tehnice, remorci pentru evacuarea deşeurilor, au fost procurate utilajele pentru procesarea deşeurilor reciclabile”, ne-a declarat Ioncu.

Peste 4 milioane de lei. Atât au costat cele 474 de platforme pentru tomberoane, amenajate în 35 de localități din raioanele Șoldănești, Florești și Rezina. Mai exact, pentru o platformă s-au cheltuit între 7.000 și 9.000 de lei. Dar oamenii nu vor sau nu sunt obișnuiți să selecteze gunoiul înainte de a-l arunca.

Petru Cernobâlschi, locuitor al satului Cuşmirca: „Noi suntem deprinşi să aruncăm gunoiul care şi unde le pică. Mintea noastră încă nu e pentru tomberoane”.

Elena Martin, locuitoare a satului Cuşmirca: „Eu am unde pune gunoiul acasă. Ce-i de dat pe foc – pun în foc, acela, care e mai…, îl ducem la fermă, în bortă. Nu-l punem în tomberoane. Nu ne-a spus nimeni ca să-l punem acolo”.

 

Milioane cheltuite şi efecte derizorii

Revenim la modul cum au fost cheltuiți banii. Licitațiile pentru construcția platformelor au fost câștigate de 3 firme din Chișinău. Jumătate din volumul lucrărilor au fost efectuate de „P.V. Const Service”, care a încasat și cei mai mulți bani, aproape două milioane de lei. Din documentele consultate de reporterii noştri, reiese că firma a preluat și construcția a 81 de platforme, care inițial au fost adjudecate unei companii din Șoldănești.

Nicolae Gonţa, ex-conducătorul SC “Construcţia Modernă”:  „Într-adevăr, “Construcţia Modernă” a câştigat concursul pentru construcţia platformelor de gunoi, amplasate în trei raioane: Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti, dar apoi am refuzat”, spune Gonţa.

În cadrul aceluiași proiect au fost cumpărate și 2.600 de tomberoane și peste 600 de containere, care au costat aproape două milioane și jumătate de lei. Tomberoanele au fost repartizate primăriilor din raion, care au fondat Societatea pe Acțiuni “Salubritate-Şoldăneşti”. Oamenii trebuie să achite câte 8 lei de persoană pentru evacuarea gunoiului. Nu toți înțeleg, însă, beneficiile colectării selective a deșeurilor, iar taxa li se pare prea mare.

Petru Cernobâlschi, satul Cuşmirca: „Pentru ce să plătim? Suma e mare. Lumea nu are bani. În al doilea rând, mentalitatea oamenilor nu e ca în Europa”.

Alexei Coadă, primarul satului Cuşmirca: „La Cuşmirca nu a fost format serviciul de salubrizare pentru că taxa este prea scumpă. Dacă în casă sunt 4 – 5 persoane, înseamnă că familia trebuie să achite lunar 40-50 de lei, ceea ce este foarte mult pentru o gospodărie de la sat”, afirmă A.coadă.

 

La Şestaci, au găsit soluţia

Totuși, în unele localităţi primarii au reușit să convingă sătenii să nu mai arunce gunoiul care și pe unde vrea, dar și să achite pentru serviciile de salubritate.

Iacob Guja, primarul satului Şestaci: „Câţiva locuitori au refuzat să achite. Am mers cu ei în instanţă, chiar până la Curtea Supremă, şi judecata i-a obligat să achite taxa de salubrizare. A fost un exemplu pentru toţi, ca să îndeplinească cerinţele legale care sunt impuse de Consiliul local”.

Neonila Grăjdean, locuitoare a satului Şestaci: „8 lei pe mine mă aranjează, necătând la aceea că animale eu nu am”, declară săteanca.

 

Milioanele oferite de nemţi şi faptele moldovenilor

În multe localități, însă, tomberoanele cumpărate pe banii oferiți de poporul german sunt distruse, incendiate sau furate.

Mihai Ioncu, manager SA “Salubritate-Șoldănești”: „Avem un numar foarte mare de recipiente distruse şi au fost furate circa 100 de tomberoane”.

Alexei Coadă, primarul satului Cuşmirca: „Au fost furate tomberoane de astea mari, pe care poliţia le-a găsit. Erau îngropate în pământ, unde sătenii păstrau furaje, urluială”.

Totuși, grație proiectului, în premieră la Șoldănești a început colectarea selectivă a deșeurilor și, respectiv, reciclarea acestora. Potrivit șefului SA „Salubritate”, în februarie 2016, întreprinderea a vândut 12 tone de carton, 4 tone de plastic și 2 tone de peliculă. Cu toate acestea, utilajul și tehnica oferite gratuit SA “Salubritate”, care au costat peste 30 de milioane de lei, nu sunt folosite la capacitate maximă, iar întreprinderea activează în pierderi. Potrivit lui Mihai Ioncu, calculele contabile arată că la fiecare kg de carton întreprinderea a avut o pierdere de 20 de bani.

 

Autorităţile centrale şi-au revăzut priorităţile

Conform studiului de fezabilitate al proiectului, la Parcani, pe teritoriul fostei ferme de bovine, urma să fie amenajată o unitate de recuperare a materialelor reciclabile, dotată cu stație de producere a compostului și depozit modern pentru deșeuri.

Valeriu Lopaci, primarul satului Parcani: „Despre construcţia centrului intercomunitar de la Parcani se discută de prin 2009. Proiectul trebuia să fie implementat din 2012 până în 2014. Problema este că s-a tărăgănat proiectul tehnic. La ziua de astăzi proiectul este gata, dar mai trebuie un aviz de la Ministerul Mediului. Dacă se găseau finanţe, primăria oraşului Şoldăneşti ar fi trebuit să construiască poligonul”, explică V.Lopaci.

Respectiv, problema gunoiștilor neautorizate din raion nu a fost rezolvată. Mai mult, proiectul inițiat de către primăriile Șoldănești și Florești în general riscă să nu aibă finalizare, după ce autoritățile centrale și-au revăzut prioritățile.

Ion Cuculescu, primarul oraşului Şoldăneşti: „A fost înaintat un proiect la Ministerul Mediului dar s-a schimbat strategia şi în Republica Moldova s-au format deja 6 zone de evacuare a deşeurilor. Din păcate, totul e la prima fază. Actele sunt gata. Ne trebuie avizul de la Ministerul Mediului”, spune primarul.

 

Investiţii enorme, dar poligonul nu va fi?

Contactat de reporteri, Igor Talmazan, viceministrul mediului, susține că sub-iectul a fost discutat în cadrul ministerului și se caută soluții, inclusiv posibilități de finanțare.

Igor Talmazan, viceministrul mediului: Cunosc că tot Șoldăneștiul, inclusiv și satele din regiune, vor mai repede să fie deschis poligonul de reciclare. Mai ales că s-au făcut investiții enorme. La moment însă nu pot să vă spun că  acesta va fi. Dar pot să afirm ca o stație sau ca un depozit temporar pentru deşeurile de la actuala gunoişte Şoldăneştiul va avea.

Vedeţi reportajul pe https://www.youtube.com/watch?v=oZdd4nnocX4&t=391s

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democraţie” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanţarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democraţie” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED). Opiniile şi constatările exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Natalia Rotari, Victor Sofroni

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker