Cere socoteală pentru banii publici

Întreținerea străzilor și drumurilor comunale să devină sistemică

Pâîn anul curent, reparaţia şi întreținerea drumurilor comunale era finanțată sporadic și doar pentru unele localităţi, la discreţia celor de la guvernare. La insistența societății civile și, mai cu seamă, a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Guvernul a modificat regulile de distribuire a mijloacelor colectate în Fondul Rutier.

Astfel, în anul curent, către consiliile locale de nivelul I din raionul Rezina sunt prevăzute transferuri cu destinație specială pentru infrastructura drumurilor publice locale. Alocările se fac conform unui indicator unic – 115 lei per locuitor. Cele 25 de consilii locale de nivelul I din raionul Rezina au corelat deja bugetele lor în dependenţă de veniturile și cheltuielile destinate întreținerii străzilor și drumurilor comunale.

Pe parcursul a. 2017, în acest scop, satele şi comunele din raionul Rezina vor beneficia de următoarele sume:

1.  Bușăuca                 119,8    mii lei

2.  Cinișeuți                310,6   mii lei

3.  Cogâlniceni             61,8   mii lei

4.  Cuizăuca               167,6    mii lei

5.  Echimăuți              233,2   mii lei

6.  Ghiduleni              121.9   mii lei

7.  Gordinești             115,9   mii lei

8.  Horodiște              175,0    mii lei

9.  Ignăței                   270,6    mii lei

10. Lalova                    164,7    mii lei

11. Lipceni                    60,7    mii lei

12. Mateuți                  238,7    mii lei

13. Meșeni                  100,9     mii lei

14. Mincenii-de-Jos      79,1   mii lei

15. Otac                        67,2     mii lei

16. Păpăuți                  163,0    mii lei

17. Peciște                   205,0    mii lei

18. Pereni                      68,0    mii lei

19. Pripiceni-Răzeși    135,6  mii lei

20. Rezina                1.633,2    mii lei

21. Saharna Nouă        172,6  mii lei

22. Sârcova                   243,8   mii lei

23. Solonceni               191,0   mii lei

24. Trifești                     89,9    mii lei

25. Țareuca                  329,9   mii lei

Total:                    5.519,7   mii lei

Actualmente toți stau în așteptarea banilor. Solicitaţi să spună care este starea drumurilor şi infrastructurii rutiere, dar şi cum vor fi valorificate resursele din Fondul Rutier, unii factori de decizie din teritoriu ne-au relatat:

Ion Ciobanu, secretarul Consiliului sătesc Bușăuca: În perimetrul comunei noastre avem cca 3,0 km de drum de interes raional, care trece pe la marginea de nord a satului. Așa că, toate străzile și drumurile localității rămân în grija autorităților sătești. Resursele pe care urmează să le primească satul din Fondul Rutier sunt foarte modeste, dar este mai mult decât nimic. Se preconizează reparația curentă a străzilor acoperite cu pietriș. La aceste lucrări, ca și în anii precedenți, vor fi implicaţi şi cetăţenii.

Liviu Ciubotaru, primarul comunei Ghiduleni: Accentul îl vom pune pe drumurile comunale din extravilan, starea tehnică a cărora necesită o ameliorare urgentă. Vrem o claritate privitor la modul de cheltuire a acestor resurse financiare. Banii necheltuiți pe parcursul anului financiar ar fi bine să rămână în soldul disponibil al Consiliului Comunal.

Aurel Pleșco, primarul satului Lipceni: Satului nostru, în comparație cu celelalte localităţi, i-a revenit cea mai mică sumă (60,7 mii lei) pentru întreținerea străzilor și drumurilor comunale. Însă, aceasta nu înseamnă că grijile noastre sunt mici. Dimpotrivă, în istoria sa, au fost perioade când satul Lipceni era mai mare și cu o populație mai numeroasă chiar decât satul Rezina. Străzile satului așa și au rămas şerpuind pe terenuri accidentate, predispuse eroziunii, mai cu seamă de apele pluviale. De aceea, preconizăm să procurăm pietriș ca să reparăm măcar o parte din ele. La aceste lucrări vom atrage și populația. 

Efim Mardari, primarul satului Meșeni: Ne simțim în pielea lui Ștefan cel Mare, când cu bani puțini trebuie să amenajăm drumuri multe. Satului nostru pentru infrastructura drumurilor locale i s-au alocat 100,9 mii lei. Planificăm zilele acestea să desfășurăm adunarea generală a locuitorilor, la care vom stabili cum vor fi valorificate aceste resurse. Nu-i clar dacă banii neutilizaţi vor rămâne în bugetul local pentru a fi valorificaţi în anul viitor. La fel, ar fi bine să avem un regulament, fie și provizoriu, care ar specifica ce lucrări pot fi finanțate din aceste alocații. Am vrut să elaborăm un studiu de fezabilitate pentru modernizarea unei străzi, dar mi-au dat de înțeles că aș putea avea probleme, adică asemenea lucrări din aceste transferuri nu pot fi executate. La moment primăria dispune de mai multe devize de cheltuieli privind reparația străzilor, așa că sursele în cauză vor fi valorificate în acest an. Însă la care obiective anume – vor decide consilierii după consultarea cu populația.

Ala Popeli, secretara Consiliului comunal Pereni: Comuna noastră este compusă din satele Pereni (556 locuitori) și Roșcani (35 locuitori), de aceea suma trans-ferului este mică, doar 68,0 mii lei. Bugetul a fost corelat, iar banii vor fi folosiți la procurarea pietrișului pentru reparația curentă a străzilor, dar și pentru profilarea drumurilor din extravilanul localităților, în deosebi a celor 3,0 km ce leagă satul Roșcani cu  satul Pereni. Acest drum nu este pietruit, de aceea pe timp de ploaie și zăpezi este aproape impracticabil şi elevii din satele Roșcanii-de-Sus și Roșcani, care frecventează gimnaziul Pereni, sunt transportați pe traseul Roșcani-Ghiduleni-Bușăuca-Trifești-Pereni, cale de vreo 25 km. Este clar că din aceste resurse a amenaja 3,0 km de drum este imposibil. Sperăm că vom fi ajutați de către autoritățile publice ierarhic superioare.

La fel, trebuie de menționat că orice început este anevoios, dar bine ar fi ca finanțarea întreținerii străzilor și drumurilor comunale să devină sistemică și echitabilă.     

   

 Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.

 

 Ion Perciun 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker