Întreținerea străzilor și drumurilor comunale să devină sistemică
Până în anul curent, reparaţia şi întreținerea drumurilor comunale era finanțată sporadic și doar pentru unele localităţi, la discreţia celor de la guvernare. La insistența societății civile și, mai cu seamă, a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Guvernul a modificat regulile de distribuire a mijloacelor colectate în Fondul Rutier.
Astfel, în anul curent, către consiliile locale de nivelul I din raionul Rezina sunt prevăzute transferuri cu destinație specială pentru infrastructura drumurilor publice locale. Alocările se fac conform unui indicator unic – 115 lei per locuitor. Cele 25 de consilii locale de nivelul I din raionul Rezina au corelat deja bugetele lor în dependenţă de veniturile și cheltuielile destinate întreținerii străzilor și drumurilor comunale.
Pe parcursul a. 2017, în acest scop, satele şi comunele din raionul Rezina vor beneficia de următoarele sume:
1. Bușăuca 119,8 mii lei
2. Cinișeuți 310,6 mii lei
3. Cogâlniceni 61,8 mii lei
4. Cuizăuca 167,6 mii lei
5. Echimăuți 233,2 mii lei
6. Ghiduleni 121.9 mii lei
7. Gordinești 115,9 mii lei
8. Horodiște 175,0 mii lei
9. Ignăței 270,6 mii lei
10. Lalova 164,7 mii lei
11. Lipceni 60,7 mii lei
12. Mateuți 238,7 mii lei
13. Meșeni 100,9 mii lei
14. Mincenii-de-Jos 79,1 mii lei
15. Otac 67,2 mii lei
16. Păpăuți 163,0 mii lei
17. Peciște 205,0 mii lei
18. Pereni 68,0 mii lei
19. Pripiceni-Răzeși 135,6 mii lei
20. Rezina 1.633,2 mii lei
21. Saharna Nouă 172,6 mii lei
22. Sârcova 243,8 mii lei
23. Solonceni 191,0 mii lei
24. Trifești 89,9 mii lei
25. Țareuca 329,9 mii lei
Total: 5.519,7 mii lei
Actualmente toți stau în așteptarea banilor. Solicitaţi să spună care este starea drumurilor şi infrastructurii rutiere, dar şi cum vor fi valorificate resursele din Fondul Rutier, unii factori de decizie din teritoriu ne-au relatat:
Ion Ciobanu, secretarul Consiliului sătesc Bușăuca: În perimetrul comunei noastre avem cca 3,0 km de drum de interes raional, care trece pe la marginea de nord a satului. Așa că, toate străzile și drumurile localității rămân în grija autorităților sătești. Resursele pe care urmează să le primească satul din Fondul Rutier sunt foarte modeste, dar este mai mult decât nimic. Se preconizează reparația curentă a străzilor acoperite cu pietriș. La aceste lucrări, ca și în anii precedenți, vor fi implicaţi şi cetăţenii.
Liviu Ciubotaru, primarul comunei Ghiduleni: Accentul îl vom pune pe drumurile comunale din extravilan, starea tehnică a cărora necesită o ameliorare urgentă. Vrem o claritate privitor la modul de cheltuire a acestor resurse financiare. Banii necheltuiți pe parcursul anului financiar ar fi bine să rămână în soldul disponibil al Consiliului Comunal.
Aurel Pleșco, primarul satului Lipceni: Satului nostru, în comparație cu celelalte localităţi, i-a revenit cea mai mică sumă (60,7 mii lei) pentru întreținerea străzilor și drumurilor comunale. Însă, aceasta nu înseamnă că grijile noastre sunt mici. Dimpotrivă, în istoria sa, au fost perioade când satul Lipceni era mai mare și cu o populație mai numeroasă chiar decât satul Rezina. Străzile satului așa și au rămas şerpuind pe terenuri accidentate, predispuse eroziunii, mai cu seamă de apele pluviale. De aceea, preconizăm să procurăm pietriș ca să reparăm măcar o parte din ele. La aceste lucrări vom atrage și populația.
Efim Mardari, primarul satului Meșeni: Ne simțim în pielea lui Ștefan cel Mare, când cu bani puțini trebuie să amenajăm drumuri multe. Satului nostru pentru infrastructura drumurilor locale i s-au alocat 100,9 mii lei. Planificăm zilele acestea să desfășurăm adunarea generală a locuitorilor, la care vom stabili cum vor fi valorificate aceste resurse. Nu-i clar dacă banii neutilizaţi vor rămâne în bugetul local pentru a fi valorificaţi în anul viitor. La fel, ar fi bine să avem un regulament, fie și provizoriu, care ar specifica ce lucrări pot fi finanțate din aceste alocații. Am vrut să elaborăm un studiu de fezabilitate pentru modernizarea unei străzi, dar mi-au dat de înțeles că aș putea avea probleme, adică asemenea lucrări din aceste transferuri nu pot fi executate. La moment primăria dispune de mai multe devize de cheltuieli privind reparația străzilor, așa că sursele în cauză vor fi valorificate în acest an. Însă la care obiective anume – vor decide consilierii după consultarea cu populația.
Ala Popeli, secretara Consiliului comunal Pereni: Comuna noastră este compusă din satele Pereni (556 locuitori) și Roșcani (35 locuitori), de aceea suma trans-ferului este mică, doar 68,0 mii lei. Bugetul a fost corelat, iar banii vor fi folosiți la procurarea pietrișului pentru reparația curentă a străzilor, dar și pentru profilarea drumurilor din extravilanul localităților, în deosebi a celor 3,0 km ce leagă satul Roșcani cu satul Pereni. Acest drum nu este pietruit, de aceea pe timp de ploaie și zăpezi este aproape impracticabil şi elevii din satele Roșcanii-de-Sus și Roșcani, care frecventează gimnaziul Pereni, sunt transportați pe traseul Roșcani-Ghiduleni-Bușăuca-Trifești-Pereni, cale de vreo 25 km. Este clar că din aceste resurse a amenaja 3,0 km de drum este imposibil. Sperăm că vom fi ajutați de către autoritățile publice ierarhic superioare.
La fel, trebuie de menționat că orice început este anevoios, dar bine ar fi ca finanțarea întreținerii străzilor și drumurilor comunale să devină sistemică și echitabilă.
Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.
Ion Perciun
Source: cuvintul.md