CUVINTUL.MD

Persoanele care au fost amendate cu 22.500 lei, ar putea să meargă în instanță pentru a le fi micșorată penalitatea

Persoanele care au fost amendate cu 22.500 lei în perioada pandemiei, care au achitat suma de bani, dar care totuși nu sunt de acord cu amenda primită, potrivit deciziei Curții Constituționale, se pot adresa în instanță pentru micșorarea amenzii. După cum relatează unimedia.info, declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 u.c. Cei care deja au achitat amenda, ei au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă această amendă, dar nu voi pune mâna în foc, să spun cu siguranță, pentru că-s detalii juridice și vom reveni cu detalii. Cred că are carater retroactiv și dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat premierul Ion Chicu.

În același timp, Ion Chicu consideră că în perioada stării de urgență au fost cazuri unice când oamenii poate au traversat parcul și au fost amendați de polițiști.

„Eu pot să admit că a fost un caz sau două, că o persoană a traversat parcul singur și polițistul inconștient i-a aplicat fără niciun motiv (n.r. amenda) de 22 de mii lei. Nu pun mâna în foc”, a precizat Chicu.

Amintim că la data de 30 iunie 2020, magistrații CC au declarat neconstituțional textul din articolul 76 prim, alineatul 1 din Codul Contravențional, „de la 450”, care presupune că persoanele fizice ce „nu respectă măsurile de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”, se sancționează cu cel puțin 22.500 de lei. Până la modificarea textului de lege declarat neconstituțional, limita minimă pentru contravenția respectivă va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, alineatul 2, Codul Contravențional, adică 50 de lei.

Exit mobile version