Social

Persoanele care au fost amendate cu 22.500 lei, ar putea să meargă în instanță pentru a le fi micșorată penalitatea

Persoanele care au fost amendate cu 22.500 lei în perioada pandemiei, care au achitat suma de bani, dar care totuși nu sunt de acord cu amenda primită, potrivit deciziei Curții Constituționale, se pot adresa în instanță pentru micșorarea amenzii. După cum relatează unimedia.info, declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 u.c. Cei care deja au achitat amenda, ei au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă această amendă, dar nu voi pune mâna în foc, să spun cu siguranță, pentru că-s detalii juridice și vom reveni cu detalii. Cred că are carater retroactiv și dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat premierul Ion Chicu.

În același timp, Ion Chicu consideră că în perioada stării de urgență au fost cazuri unice când oamenii poate au traversat parcul și au fost amendați de polițiști.

„Eu pot să admit că a fost un caz sau două, că o persoană a traversat parcul singur și polițistul inconștient i-a aplicat fără niciun motiv (n.r. amenda) de 22 de mii lei. Nu pun mâna în foc”, a precizat Chicu.

Amintim că la data de 30 iunie 2020, magistrații CC au declarat neconstituțional textul din articolul 76 prim, alineatul 1 din Codul Contravențional, „de la 450”, care presupune că persoanele fizice ce „nu respectă măsurile de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”, se sancționează cu cel puțin 22.500 de lei. Până la modificarea textului de lege declarat neconstituțional, limita minimă pentru contravenția respectivă va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, alineatul 2, Codul Contravențional, adică 50 de lei.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker