Social

Elevii din învățământul profesional tehnic vor fi mai bine pregătiți pentru muncă şi viaţă

Peste șase mii de elevi din 12 instituții de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT) din Republica Moldova vor avea șansa să obțină abilități de viață.

 Abilitarea fetelor și a băieților din ÎPT va fi rezultatul unui proiect comun al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), lansat recent.

            Potrivit unui comunicat mediatizat de UNFPA, Proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună  pregătire de angajare în câmpul muncii” se va desfășura în următorii trei ani în 12 instituții ÎPT, inclusiv, cele din  Rezina, Orhei. Nouă companii partenere cu instituțiile ÎPT vor fi, de asemenea, implicate în proiect.

            Proiectul va aborda provocările cu care se confruntă tinerii din ÎPT atunci când vor să se integreze pe piața muncii, din perspectiva formării abilităților de viață. Proiectul vine cu investiții concomitente în educația tinerilor prin formarea abilităților de viață, crearea de spații sigure la școală și la locul de muncă și abilitarea tinerilor să manifeste comportamente sănătoase, să combată stereotipurile de gen și să prevină violența bazată pe gen, ceea ce reprezintă, de asemenea, o prioritate în Strategia de Dezvoltare a învăţămîntului vocaţional/tehnic pentru anii 2013-2020.

“Accentul proiectului pe egalitatea de gen și incluziunea tinerilor vulnerabili, cum ar fi cei cu dizabilități, adolescenții din zonele rurale și minoritățile etnice a fost văzut ca și oportunitate de a contribui la aceste probleme transversale vizate și în Strategia de cooperare a Austriei cu Republica Moldova pentru anii 2016-2020”, a menționat Alexander Karner, şeful Biroului de la Chișinău al Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

Unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare ADA își concentrează eforturile pe mai multe aspecte ce vizează dezvoltarea în Republica Moldova – cum ar fi aprovizionarea cu apă și evacuarea apelor reziduale, protecția mediului și schimbările climatice, dezvoltarea economică și ocuparea forței de muncă. Promovarea educației și formării profesionale tehnice se află în centrul activităților sale, întrucât își propune să asigure tinerilor posibilitatea de a găsi locuri de muncă mai bune și de a-și crea un viitor în țară, unde emigrarea, în special depopularea rurală, este o problemă majoră.

În rezultatul proiectului, 12 săli de clase vor fi amenajate ca spații prietenoase elevilor, dotate cu mobilier și echipament TIC. Instituțiile vor fi pregătite să ofere în mod calitativ și durabil cursul “Decizii pentru un mod sănătos de viață” având la bază cadre didactice instruite, materiale de învățare inovative și digitalizate. Va fi pilotat un program de formare continuă a profesorilor și organizate vizite de studiu peste hotare pentru asimilarea bunelor practici. Instituțiile și companiile de afaceri parte a învățământului dual vor învăța cum să ofere un spațiu sigur pentru tineri. De asemenea, va fi creată o rețea de educatori de la egal la egal în cadrul învățământului profesional tehnic din Moldova.

Conform datelor furnizate de cele 12 instituții ÎPT partenere ale proiectului, aproximativ 75% dintre elevii care învață aici sunt din mediul rural, 1 din 4 tineri locuiește fără unul sau ambii părinți din cauza migrației de muncă, 40% locuiesc în cămine, fiind expuși unor comportamente de risc sporite.

Statisticile naționale arată că adolescenții raportează din ce în ce mai multe cazuri de hărțuire, tulburări de nutriție, violență, iar anual în R. Moldova peste 2,600 de fete tinere cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani rămân însărcinate, majoritatea fiind din mediul rural, se mai menţionează în comunicat. 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker