
Ajutăm comunitățile să-și elaboreze strategiile de dezvoltare durabilă
Ajutăm comunitățile să-și elaboreze strategiile de dezvoltare durabilă
La întrebările „C” răspunde Valeriu Rusu, director executiv al AO ADR ”Habitat”
– Dle Valeriu Rusu! De la lansarea proiectului „Cetățeni pro-activi, angajament civic fortificat – societate civilă puternică!”, gestionat de Asociaţia Obştească Agenţia de Dezvoltare Regională „Habitat”, a trecut jumătate de an. Între timp a intervenit şi Covidul. Ce ați reușit să realizați în această perioadă?
– Am reușit să realizăm toate activitățile planificate. În cadrul cafenelelor publice ”Consultările și dezbaterile publice – model eficient și participativ de rezolvare a problemelor într-o localitate/comună”, realizate până la perioada de carantină legată de Covid-19, am reușit să instruim reprezentanți ai ONG-lor locale și cetățeni cum să se implice mai productiv în procesele de elaborare a strategiilor locale și cele de determinare și aprobare a priorităților de cheltuire a finanțelor prublice.
În perioada de carantină am folosit toate oportunitățile oferite de tehnologiile informaționale pentru a continua activitățile planificate, inclusiv lucrul asupta Strategiilor de Dezvoltare Durabilă Integrată a localităților vizate de proiect.
– Cine sunt beneficiarii direcți ai proiectului?
– Cetățenii din satele Climăuții de Jos, Cobâlea, Cotiujenii Mari (raionul Șoldănești) și Cuizăuca, Mateuți și Țareuca (raionul Rezina).
– Ce obiective principale aţi urmărit?
– Obiectivele principale prevăd dezvoltarea durabilă a localităţilor pe dimensiunile ecologică, economică și socială, ca locuitorii să se bucure de o viață decentă, trăită în confort.
Acest fapt este confirmat de ambiția, dorința și voința lor de a se implica și participa pro-activ în elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Durabilă Locală Integrată a localităților în care trăiesc.
Până la moment, cu asistenţa AO ADR ”Habitat”, au fost elaborate strategiile satelor Mateuți și Cuizăuca, într-o săptămână urmează a fi finalizate și pregătite pentru consultări publice aceste documente şi pentru celelalte localităţi.
– Există şi probleme? Care este esenţa lor?
– Probleme majore nu au fost. Doar starea de urgență națională generată de Covid-19 ne-a impus să găsim alte instrumente/metode de continuare a implementării proiectului decât cele prevăzute iniţial. Am în vedere platformele online skype, zoom.
Este foarte important să înțelegem în profunzime că promovarea, motivarea participării cetățenilor în procesul bunei guvernări este o datorie a instituțiilor democratice și reprezentative ale poporului, însă presupune și responsabilitate din partea cetățenilor de a găsi soluții în aceste oportunități, prin atitudine pro-activă, fapt dovedit în această perioadă de 6 luni.
Tudor Iașcenco