E timpul sa fii activHarta victoriilor civice

Ajutăm comunitățile să-și elaboreze strategiile de dezvoltare durabilă

Ajutăm comunitățile să-și elaboreze strategiile de dezvoltare durabilă

La întrebările „C” răspunde Valeriu Rusu, director executiv al AO ADR ”Habitat”

– Dle Valeriu Rusu! De la lansarea proiectului „Cetățeni pro-activi, angajament civic fortificat – societate civilă puternică!”, gestionat de Asociaţia Obştească Agenţia de Dezvoltare Regională „Habitat”, a trecut jumătate de an. Între timp a intervenit şi Covidul. Ce ați reușit să realizați în această perioadă?

– Am reușit să realizăm toate activitățile planificate. În cadrul cafenelelor publice ”Consultările și dezbaterile publice – model eficient și participativ de rezolvare a problemelor într-o localitate/comună”, realizate până la perioada de carantină legată de Covid-19, am reușit să instruim reprezentanți ai ONG-lor locale și cetățeni cum să se implice mai productiv în procesele de elaborare a strategiilor locale și cele de determinare și aprobare a priorităților de cheltuire a finanțelor prublice.  

În perioada de carantină am folosit toate oportunitățile oferite de tehnologiile informaționale pentru a continua activitățile planificate, inclusiv lucrul asupta Strategiilor de Dezvoltare Durabilă Integrată a localităților vizate de proiect. 

– Cine sunt beneficiarii direcți ai proiectului?

– Cetățenii din satele Climăuții de Jos, Cobâlea, Cotiujenii Mari (raionul Șoldănești) și Cuizăuca, Mateuți și Țareuca (raionul Rezina). 

– Ce obiective principale aţi urmărit? 

– Obiectivele principale prevăd dezvoltarea durabilă a localităţilor pe dimensiunile ecologică, economică și socială, ca locuitorii să se bucure de o viață decentă, trăită în confort.

Acest fapt este confirmat de ambiția, dorința și voința lor de a se implica și participa pro-activ în elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Durabilă Locală Integrată a localităților în care trăiesc.

Până la moment, cu asistenţa AO ADR ”Habitat”, au fost elaborate strategiile satelor Mateuți și Cuizăuca, într-o săptămână urmează a fi finalizate și pregătite pentru consultări publice aceste documente şi pentru celelalte localităţi. 

– Există şi probleme? Care este esenţa lor?

– Probleme majore nu au fost. Doar starea de urgență națională generată de Covid-19 ne-a impus să găsim alte instrumente/metode de continuare a implementării proiectului decât cele prevăzute iniţial. Am în vedere platformele online skype, zoom.

Este foarte important să înțelegem în profunzime că promovarea, motivarea participării cetățenilor în procesul bunei guvernări este o datorie a instituțiilor democratice și reprezentative ale poporului, însă presupune și responsabilitate din partea cetățenilor de a găsi soluții în aceste oportunități, prin atitudine pro-activă, fapt dovedit în această perioadă de 6 luni.

 Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker