Evenimente

Un bărbat din Orhei, cercetat penal pentru că ar fi exploatat prin muncă mai multe persoane

Proprietarul unei ferme de animale şi a unei stâne amplasate în apropierea raionului Orhei este bănuit că, prin înșelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă bine plătit, ar fi profitat de vulnerabilitatea mai multor persoane, exploatându-le prin muncă. Acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore, incriminându-i-se trafic de fiinţe umane, relatează poliţia.md.

Astfel, ofiţerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au stabilit, că bărbatul de 45 de ani, domiciliat în raionul Orhei, este proprietarul unei ferme de vite și a unei stâne de oi.

Astfel, în perioada anilor 2015 până în prezent bănuitul ar fi recrutat, transportat şi adăpostit mai multe persoane, printre care şi minori. Fermierul ar fi  exploatat forţat victimele la diverse lucrări legate de îngrijirea animalelor pe teritoriul fermei, activitatea căreia o gestiona, fără a le achita salariile promise iniţial, sub pretextul existenței unor datorii neachitate de către presupusele victime. Aceștia, locuiau pe teritoriul aceleiaşi ferme în condiţii inumane.

Totodată, la 12 aprilie curent, una dintre victime ar fi plecat de la fermă din cauza că nu i-ar fost achitat salariul conform înțelegerii și fiind nemulţumită de condițiile de lucru și de trai, care nu corespundeau cu cele promise. După câteva zile, proprietarul fermei ar fi depistat locul de trai al victimei, aducând-o ulterior, cu forța, înapoi la fermă.

La 30 mai 2017, au fost efectuate percheziţii de către oamenii legii la domiciliul suspectului şi în automobilul acestuia, precum şi la ferma situată în apropierea raionului Orhei, unde au fost depistate şi ridicate: carnete cu notiţe privind evidenţa muncii efectuată ani la rând de către potenţialele victime şi venitul obţinut de către suspect, telefoane mobile ale acestora şi alte obiecte ce au importanţă pentru cauza penală.

În timpul percheziţiei, pe teritoriul fermei de animale au fost depistate trei potenţiale victime, precum şi un copil minor.

În acest caz, a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 165 alin. 2 Cod Penal al RM. Potrivit legislației în vigoare, persoanele culpabile de trafic de fiinţe umane riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.

În context, Poliţia continuă acţiunile de urmărire penală în vederea identificării altor persoane, care ar fi fost recrutate forţat la muncă, pentru a fi audiate şi recunoscute în calitate de părţi vătămate.

Urmăriţi reţinerea bănuitului pe https://www.youtube.com/watch?v=CnpRh42DlAc

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close