E timpul sa fii activ

La Consiliul Raional Telenești se poartă ie cu mândrie

La Consiliul Raional Telenești se poartă ie cu mândrie.

Vinerea trecută aproape toți angajații aparatului Consiliului Raional Telenești au venit la muncă îmbrăcaţi în costume naționale.

Astfel dânşii au dorit să demonstreze atașamentul faţă de valorile neamului. Evenimentul a fost unul neobișnuit, chiar dacă Ziua Națională a Portului Popular este marcată deja a cincea oară.  

Pavel Casian, șeful Secţiei Cultură Teleneşti, a propus ca, în legătură cu pandemia de Covid-19, să fie organizată o zi a trecerii în revistă a portului popular pe reţelele sociale.  Iniţiativa a fost susţinută de numeroşi entuziaşti din toate satele raionului.   

”Pentru prima dată am marcat Ziua Națională a Portului Popular acum 5 ani, la Căzănești, unde este cea mai frumoasă casă de cultură din raion. Atunci și sătenii au venit la sărbătoare în costume naționale.

În următorii ani am organizat această sărbătoare în alte localități, desigur că obligatoriu cu o paradă a portului popular și un concert de zile mari. Acum însă Covidul ne-a schimbat întrucâtva programul și am găsit altă variantă”, ne-a spus domnul Casian.

Alina Pascaru, șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești ne-a spus că, fiind directoare a Gimnaziului Bănești, a reușit să procure un set de 20 de costume populare, care sunt la dispoziţia colectivului pedagogic şi de elevi până în prezent:

”Orice sărbătoare națională este imposibilă fără ieșiri în scenă în costum popular. S-a întâmplat să avem lipsă de bărbați în grupul de dansatori. Nu ne-am pierdut cu firea – am îmbrăcat o doamnă în costum naţional bărbătesc și am prezentat dansul. Cât privește ziua de azi – m-a impresionat solidaritatea tuturor angajaţilor, care au venit la serviciu în costume naţionale“, a menționat șefa de la educaţie.  

Dna Pascaru este de părere că portul popular s-ar cuveni să devină o necesitate zilniă.

”Am avut o întâlnire acum câțiva ani cu regretata pictoriță Eleonora Romanescu, băștinașa noastră, care a venit la întâlnire într-un superb costum național. Era și profesorul universitar, medicul Vadim Hotineanu, nepotul pictoriței. De la el am aflat că și în timpurile când în vogă erau alte valori mătușa sa venea la activități în ie, catrință, demonstrând atitudinea sa deosebită faţă de valorile naționale românești”, ne-a povestit dna Alina Pascaru.

Bucură faptul că aceste bijuterii ale neamului nostru, extraordinar de frumoase şi practice, exe-cutate cu mare talent şi multă inspiraţie, în ultimii ani sunt purtate de toţi românii, inclusiv cei din Republica Moldova: mirii se cunună în strai naţional, naşii şi socrii, druştele şi vorniceii la nunţi, pruncii la botez şi cumătrii, absolvenţii instituţiilor de învăţământ, chiar oamenii în stradă, în zile obişnuite  – toţi poartă cu mândrie costume naţionale în mii de variaţii, una mai splendidă ca alta.  

În imagini: Angajaţii Consiliului Raional, în frunte cu preşedinta raionului, au ieşit în pauză în fața clădirii, făcând un fel de demonstraţie a iilor şi povestind diferite istorii despre portul popular și atașamentul față de tradiții, au organizat sesiuni foto.

În parcul din centrul orașului Teleneşti angajați ai Secției Cultură au vernisat o expoziție de ii, iar angajaţii Muzeului Raional de Istorie și Etnografie au amenajat pentru vizitatori în curtea instituţiei o expoziție a costumului popular de epocă, unde au fost prezentate costume vechi de până la 100 de ani.

La Consiliul Raional Telenești se poartă ie cu mândrie.
”Orice sărbătoare națională este imposibilă fără ieșiri în scenă în costum popular
Vinerea trecută aproape toți angajații aparatului Consiliului Raional Telenești au venit la muncă îmbrăcaţi în costume naționale.
Bucură faptul că aceste bijuterii ale neamului nostru, extraordinar de frumoase şi practice, exe-cutate cu mare talent şi multă inspiraţie, în ultimii ani sunt purtate de toţi românii, inclusiv cei din Republica Moldova


Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker