Politic

Ne pregătim de alegeri? Coaliția de guvernare planifică cheltuieli suplimentare de un miliard de lei

Guvernul ar urma să vină cu o nouă rectificare a bugetului de stat din acest an. Proiectul presupune majorarea cheltuielilor cu circa un miliard de lei. Principala sursă de acoperire a acestor cheltuieli o va constitui sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, spun reprezentanții coaliției parlamentare. Guvernanții speră, însă, să reușească renegocierea Acordului și cu Federația Rusă.  

După cum relatează agora.md, „În cadrul consiliului coaliții, s-a decis modificarea bugetului și majorarea cheltuielilor cu circa un miliard de lei. În acest proiect vor fi incluse inițiativele președitelui și ale Guvernului”, a declarat socialistul Vladimir Golovatiuc.

Printre noutățile ce ar urma să le aducă noul proiect de modificare a bugetului de stat se numără oferirea câte 800 de lei pentru 665 de mii de pensionari, dublarea salariului medicilor, dar și continuarea programului Prima Casă, dedicat angajaților structurilor de forță. 

„Dincolo de măsurile sociale, venim și cu măsuri de ordin economic, inclusiv și în susținerea agricultorilor. Fondul Național de Dezvoltare Agricolă va fi suplinit cu 100 de milioane de lei. La fel, vor fi 100 de milioane de lei pentru suplinirea fondului de garantare a creditelor. Proiectul va institui un nou mecanism de procurare a locuințelor – Prima casă 6, unde sunt vizați reprezentanții instituțiilor de forță. Aceștia vor beneficia de 100% compensarea corpului creditului. Vor achita doar dobânzile aferente creditului respectiv”, a subliniat democratul Nicolae Ciubuc.  

Sursa de unde guvernanții speră că vor reuși să ia bani este Uniunea Europeană.

„Este vorba de Programul de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Sperăm până în august să vină prima tranșă de 50%. În prezent, au loc ultimele negocieri. Prima tranșă reprezintă sume necondiționate. Restul 50 de milioane vor fi anumite condiționalități care vor trebui îndeplinite. Altă sursă ar fi renegocierea acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Federația Rusă”, a mai subliniat Ciubuc.

Reprezentanții coaliției de guvernare spun că inițiativele sunt unele de menire socială și ar trebui susținute de toți deputații, indiferent de fracțiune. Îndemnul către celelalte fracțiuni vine în contextul în care PSRM și PD nu mai au voturile necesare pentru a vota proiecte de legi fără împlicarea deputaților din opoziție, având în vedere că plecarea lui Ștefan Gațcan a lăsat coaliția de guvernare cu doar 49 de deputați.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker