Social

Poetul şi dramaturgul-Dumitru Matcovschi a fost comemorat în satul său de baştină

La 26 iunie 2020 s-au împlinit 7 ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, prozatorului, academicianului, publicistului şi dramaturgului Dumitru Matcovschi.

Cu acest prilej, pentru ai aduce un omagiu şi a aprinde o lumânare în amintirea sa la mormântul poetului au fost preşedintele raionului Şoldăneşti, Nicolae Mîndru, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Svetlana Rotundu, şefa interimară a Secţiei Cultură, Tineret şi Sport, Valentina Rotaru şi şefa Direcţiei învăţământ, Violeta Popa, primarul comunei Vadul-Raşcov, Sergiu Guţan, directorul casei-muzeu Dumitru-Matcovschi” Stela Gavriliţă şi sora poetului Valentina Rotaru.

            După cum concretizeazî soldanesti.md, au vizitat şi bustul poetului naţional la care au depus flori. Participanţii la eveniment au elogiat creaţia şi amintirea poetului. Nu au lipsit şi versuri ale altor autori dedicate poetului.

            Dumitru Matcovschi  reprezintă un simbol al Renaşterii Naţionale. Pentru merite deosebit în anul 1989 i s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului. În acelaşi an a devenit laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova.

În 1997 se învredniceşte de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”. În anul 2000 devine cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 este decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. A fost cavaler al „Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Ştiinţe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău şi  raionului Şoldăneşti.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker