Social

Poetul şi dramaturgul-Dumitru Matcovschi a fost comemorat în satul său de baştină

La 26 iunie 2020 s-au împlinit 7 ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, prozatorului, academicianului, publicistului şi dramaturgului Dumitru Matcovschi.

Cu acest prilej, pentru ai aduce un omagiu şi a aprinde o lumânare în amintirea sa la mormântul poetului au fost preşedintele raionului Şoldăneşti, Nicolae Mîndru, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Svetlana Rotundu, şefa interimară a Secţiei Cultură, Tineret şi Sport, Valentina Rotaru şi şefa Direcţiei învăţământ, Violeta Popa, primarul comunei Vadul-Raşcov, Sergiu Guţan, directorul casei-muzeu Dumitru-Matcovschi” Stela Gavriliţă şi sora poetului Valentina Rotaru.

            După cum concretizeazî soldanesti.md, au vizitat şi bustul poetului naţional la care au depus flori. Participanţii la eveniment au elogiat creaţia şi amintirea poetului. Nu au lipsit şi versuri ale altor autori dedicate poetului.

            Dumitru Matcovschi  reprezintă un simbol al Renaşterii Naţionale. Pentru merite deosebit în anul 1989 i s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului. În acelaşi an a devenit laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova.

În 1997 se învredniceşte de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”. În anul 2000 devine cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 este decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. A fost cavaler al „Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Ştiinţe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău şi  raionului Şoldăneşti.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close