Social

Cu patru copii minori – într-o casă gata să se dărâme

Natalia Meleşinschi, deşi activează doar de câteva luni în funcţia de asistentă socială în comuna Ţareuca, raionul Rezina, cunoaşte destul de bine situaţia în domeniul de care este responsabilă. Potrivit dumneaei, dintre cei 3112 locuitori ai comunei, 465 sunt pensio-nari, iar 243 – invalizi. La 01 mai 2017 în comună erau înregistrați 128 de beneficiari de ajutor pentru  perioada rece a anului,  dintre care 56 primesc și ajutor social.

 

În imagine: Asistenta socială Natalia Meleşinschi (în prim plan) spune că această casă,  în care locuieşte familia Parascoviei F. împreună cu cei patru copii minori, are peste o sută de ani și s-ar putea dărâma în orice moment. Dar nici măcar aşa, imobilul nu le aparţie.

 

Împreună cu Natalia am vizitat gospodăria Parascoviei F., mamă solitară cu patru copii minori. Pe lotul din grădină, de vreo 4 ari, cresc ceva fasole, cartofi,  bob, ceapă, usturoi. Pe lângă casă – doar cățelul Bobik. Ograda nu este îngrădită. La drum, unde, probabil, cândva ar fi fost poarta, stătea o bătrânică sprijinită într-un băț. S-a prezentat drept Valentina F. din Lopatna, raionul Orhei, mama Parascoviei. Dumneaei ne-a spus că Parascovia este plecată cu feciorul mai mare la spitalul din Rezina, pentru că „suferă cu inima”, alți doi fii sunt la școală, iar mezina-i la grădiniță. Tot de la mama Valentina, care-i văduvă, pensionară și are 71 de ani, am aflat istoria destul de tristă a Parascoviei. Cândva s-a căsătorit cu un tânăr din Mihăilăuca, raionul Râbnița, au avut împreună 2 fii, dar au divorțat. Apoi „s-a îndobrit” cu un bărbat din Țareuca. În cei câțiva ani de concubinaj a mai născut un băiat și o fetiță, însă concubinul „s-a dus  și nu se știe unde-i”. 

Parascovia la moment are 37 de ani și este invalidă din copilărie (gr. II).

Natalia Meleșinschi a concretizat că pensia lunară de invaliditate a Pa-rascoviei este 521 de lei, iar ajutorul social constituie 2157 de lei lunar, cotă de teren arabil nu are, casa în care locuiește cu cei patru copii nu le aparţine, ci este a unei rude îndepărtate a concubinului.

Mama Valentina ne-a invitat să intrăm în locuinţă, spunând că „fără ajutorul statului fiică-mea nu ştiu dacă se descurca”. Iar Natalia a insistat să-mi arate soba construită anul trecut cu concursul primăriei. În interior ne-am convins încă o dată că locuinţa este grav avariată.

Potrivit Nataliei Meleşinschi, în situaţii dificile se află majoritatea beneficiarilor de ajutoare sociale din comună. Dar cazul Parascoviei este unul aparte. Casa în care se adăposteşte această familie este de azi pe mâine şi în orice moment se poate dărâma. Înăuntru, tencuiala de pe tavan şi pereţii crăpaţi e căzută deja, iar geamurile abia de se mai ţin pe pietrele goale.  Şi în asemenea mizerie îşi riscă viaţa patru copii. Credem că responsabilii din administraţia raionului ar fi bine să examineze la faţa locului situaţia în care s-a pomenit această familie şi să găsească posibilităţi s-o ajute. Variante ar fi mai multe, inclusiv poate ar fi cazul ca familia Parascoviei să fie inclusă în lista celor ce urmează să primească locuinţe în blocul locativ cu 72 de apartamente sociale din Rezina, care acum se construieşte şi-i destinat pentru tinerii specialişti şi familiile social-vulnerabile din raion.

Ion Perciun  

 

            

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker