Evenimente

Ministerul Sănătății va institui în raioane servicii de intervenție timpurie

Servicii de intervenție timpurie vor fi instituite în toate raioanele, până la începutul anului 2018. În acest scop, vor fi create echipe interdisciplinare mobile, care vor acorda asistență copiilor cu retard fizic și cognitiv. Decizia a fost luată marți, 30 mai, la ședința Colegiului Ministerului Sănătății. 

Ministerul Sănătății urmează să elaboreze și să aprobe până în luna noiembrie 2017 structura serviciului național de intervenție timpurie.Totodată, până la sfârșitul anului vor fi instruiți specialiștii care vor face parte din echipele interdisciplinare. Este vorba despre medici pediatri, neurologi, kinetoterapeuți, psihologi, logopezi, asistenți medicali și asistenți sociali, precizează serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Concomitent, medicii de familie vor avea sarcina să viziteze la domiciliu copiii cu vârste de până la trei ani și să-i identifice pe acei care riscă să dezvolte retard fizic sau mintal. Ulterior, după instituirea serviciului de intervenție timpurie la nivel național,  minorii vor beneficia de reabilitare medicală, psihologică, pedagogică și socială, la locul de trai.  Aceste servicii vor fi acordate de echipele interdisciplinare de specialiști, selectați din instituțiile medicale și de învățământ din raion. 

În prezent, serviciile de intervenție timpurie sunt prestate de Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, centrul „Voinicel” și centrul „Tony Hawks” din Capitală. Aceste instituții nu au însă capacitatea de a oferi asistență tuturor copiilor cu tulburări psihologice și neurologice. Problema va fi însă soluționată odată cu instituirea serviciului de intervenție timpurie la nivel național.

Acum, la evidența medicilor se află 12600 de copii cu nevoi speciale. Peste 60 la sută din ei locuiesc în zonele rurale, unde nu sunt accesibile serviciile de intervenție timpurie.

Foto simbol Jurnal de Chişinău

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker