Investigații

O afacere suspectă cu reacţii neaşteptate

Trei ani firma „Sand&Gravel”, controlată de familia șefului de la Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Anatolie Ghilaș, s-a zbătut să obţină aprobarea autorităţilor comunei Solonceni, raionul Rezina, să deschidă o carieră de nisip şi prundiş pe un teren agricol de categorie superioară. Asta în situaţia când Codul funciar, prin art. 83, interzice retragerea din circuitul agricol şi utilizarea în alte scopuri decât cele agricole a unor asemenea terenuri. La 19 septembrie 2016 Consiliul Comunal Solonceni a adoptat decizia multaşteptată, prin care permitea schimbarea destinaţiei terenului. Iar peste o săptămână firma a şi transferat primăriei 787.985 lei pentru compensarea pierderilor legate de scoaterea a 3,5 ha de pământ din circuitul agricol.

După ce afacerea a ajuns în vizorul opiniei publice graţie unei investigaţii jurnalistice publicată în săptămânalul CUVÂNTUL, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a intentat un dosar penal pe faptul “înscrierii în documentele oficiale a unor date vădit false, neglijență delictuală, soldată cu urmări grave”.

Peste şapte luni administratorul SRL “Sand&Gravel”, Marcel Ciudin s-a adresat către Consiliul Comunal Solonceni cu cererea de a abroga decizia privind modificarea destinaţiei terenului destinat pentru carieră şi restituirea sumei achitate primăriei.

 

În imagine: Anatolie Ghilaş, şeful Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru

O cerere stranie

Administratorul M.Ciudin îşi motiva cererea prin faptul că administraţia SRL „Sand&Gravel” s-ar fi săturat de “numeroasele adresări din partea conducerii Primăriei Solonceni către toate organele de drept din ţară în privinţa legalităţii deciziilor Consiliului Comunal privind alocarea de terenuri şi schimbarea destinaţiei acestora şi numeroasele controale pe parcursul unui an care împiedică lucrul normal al întreprinderii; de cheltuielile enorme ce ţin de proiectele de exploatare şi recultivare a terenurilor…, notificările Cancelariei de Stat…”           

În cererea cu pricina nu se spune niciun cuvânt despre dosarul penal pornit anul trecut de DGT ”Nord” a CNA şi în care sunt vizaţi factori de decizie ai SRL ”Sand&Gravel”,  deşi se pare că anume acest lucru ar fi motivat conducerea firmei să renunţe la o afacere jinduită foarte mult şi care se aştepta să fie foarte profitabilă.

Consilierii care, în septembrie 2016, au insistat mult asupra adoptării deciziei ce permitea modificarea destinaţiei terenului pentru a deschide acolo o carieră de nisip şi pietriş, motivând că primăria are mare nevoie de bani pentru a continua construcţia apeductului din Solonceni, acum au votat din mers pentru abrogarea ei, obligând primăria să restituie firmei “Sand&Gravel” cei 787985 lei achitaţi drept compensaţie pentru terenul scos din circuitul agricol.

 

Cum demnitarii îşi fac interesele

Amintim că istoria despre schimbarea frauduloasă a destinaţiei unui teren agricol de categorie superioară de la Solonceni a fost subiectul investigaţiei jurnalistice „Carieră la Solonceni pentru firma şefului de la Cadastru”, publicată în săptămânalul CUVÂNTUL din 28 octombrie 2016 (http://www.cuvintul.md/article/Cariera-la-Solonceni-pentru-firma-sefului-de-la-Cadastru).

 În articol se descria cum „SRL „Sand&Gravel”, proprietari ai căreia atunci erau „Lusmecon” SA (50%) şi Tudor Cuculescu (50%) a obţinut aprobarea autorităţilor comunei Solonceni, raionul Rezina, să deschidă o carieră de nisip şi prundiş pe un teren agricol cu fertilitatea de 74 de puncte. Asta în situaţia când Codul funciar, prin art. 83, interzice retragerea din circuitul agricol şi utilizarea în alte scopuri decât cele agricole a unor asemenea terenuri. Procesul schimbării destinaţiei terenului a durat trei ani. În această perioadă administraţia SRL „Sand&Gravel” a încercat să rezolve problema prin intermediul Guvernului, dar n-a reuşit. Între timp, unul din fondatorii societăţii cedează acţiunile sale (50%) firmei „Lusmecon”, care, în proporţie de aproape 76%, aparţine familiei şefului Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru Anatolie Ghilaş. După asta SRL „Sand&Gravel” se adresează cu o cerere către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru să fie verificată fertilitatea solului pe terenul procurat în moşia comunei Solonceni, motivând că intenţionează să deschidă acolo o carieră pentru extragerea nisipului şi prundişului. La scurt timp, Anatolie Ghilaş informează solicitantul, dar şi Primăria Solonceni, că specialiştii Institutului de Proiectări şi Organizare a Teritoriului (IPOT), (instituţie subordonată Agenţiei), au stabilit că bonitatea solului pe terenul respectiv este nu de 74 de puncte, cifră pe care se baza primăria în stabilirea impozitului funciar pentru proprietarii terenurilor, ci de… 57 de puncte. Astfel, Consiliul Comunal Solonceni obţinea dreptul de a schimba destinaţia terenului, ceea ce a şi făcut.

 

Unul împotriva tuturor

Răspunsul semnat de A.Ghilaş venea în contradicţie flagrantă cu datele primăriei Solonceni, fapt care a trezit nedumeriri. Primarul Valeriu Palii şi secretarul Consiliului Comunal Alexandru Nicolai au încercat să clarifice lucrurile. În acelaş timp, un grup de consilieri, în frunte cu cei care reprezintă PDM, insistau asupra satisfacerii cât mai repede a cererii SRL ”Sand&Gravel”. Refuzând să semneze decizia votată de majoritatea consilierilor, dar care, în opinia sa, era ilegală, secretarul consiliului A. Nicolai se adresează Procuraturii Rezina şi Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, solicitându-le să comenteze, reieşind din buchia Legii, acţiunile Consiliului şi ale secretarului.

Procuratura i-a răspuns că „nu se poate expune asupra legalităţii deciziei Consiliului Local Solonceni” (!?).                                                                                                                                            Cei de la Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat i-au comunicat că nu pot comenta o decizie care ….nu este semnată de secretarul Consiliului (!?)

Astfel, convocat în a treia şedinţă pe aceeaşi chestiune, în septembrie 2016, Consiliul Comunal Solonceni iarăşi sa-tisface cererea „Sand&Gravel” SRL. Constrâns de situaţie şi lege, secretarul Consiliului semnează decizia, care dădea undă verde noilor exploatări miniere.

 

Reacţia CNA

După publicarea inves-tigaţiei „Carieră la Solonceni pentru firma şefului de la Cadastru”, Direcţia Generală Teritorială „Nord” a CNA a intentat pe cazul dat un dosar penal.

Angela Starinschi, pur-tătoare de cuvânt la Centrul Naţional Anticorupţie informa redacţia ziarului CUVÂNTUL în ianuarie 2017, că examinarea pedologică a sectorului cadastral în litigiu, efectuată de un grup de experţi în domeniul pedologiei, a stabilit că bonitatea solului constituie nu mai puţin de 74 de puncte, că persoane publice din cadrul IPOT au dat dovadă de neglijenţă atunci când au elaborat dosarul cadastral privind modificarea destinaţiei terenului agricol proprietate privată a SRL „Sand&Gravel”; că suma pentru compensarea pierderilor legate de scoaterea terenului din circuitul agricol a fost calculată greşit şi Primăria Solonceni a primit cu 235 012 lei mai puţin decât se cuvenea…

„Ca rezultat al examinării materialelor acumulate, se constată o bănuială rezonabilă, din care rezultă că acțiunile factorilor de decizie din cadrul SRL „Sand&Gravel”, exprimate prin folosirea intenționată a situației de serviciu în interes material, cât și în interesul terțelor persoane, soldate cu cauzarea de daune intereselor publice în proporții deosebit de mari, urmează a fi examinate sub prisma art. 335, sau 332, 329 Cod penal, pentru înscrierea în documentele oficiale a unor date vădit false, neglijență delictuală, soldată cu urmări grave.

 

Aceste articole prevăd pentru persoanele vinovate amenzi între 300 şi 2000 u.c. sau închisoare de la 1 la 6 ani şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru un termen de 2-5 ani”, ne-a răspuns Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA.

Starinschi mai menţiona că „acțiunile descrise mai sus au avut loc doar datorită prezenței unei concluzii false reflectate în dosarul cadastral perfectat de către specialiștii pedologi din cadrul Institutului de Proiectări şi Organizarea Teritoriului”, instituţie subordonată Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru.

 

Firma familiei Ghilaş, în topul celor mai prospere companii

Compania „Lusmecon”, care deţine 50% din acţiunile “Sand&Gravel” SRL, aparţine soţiei șefului de la Cadastru, Galina Ghilaș, (peste 75% din acțiuni), şi este administrată de fiul acestora, Alexandru. Firma familiei Ghilaș este una dintre cele mai prospere în republică, anual realizând contracte de sute de milioane de lei. În perioada 2012-2015, conform datelor Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, SA „Lusmecon” a câştigat trei contracte solide, în valoare de peste 247,6 milioane de lei, pentru reabilitarea drumului Rezina-Orhei, încasând pentru reparaţia 1 km de drum în medie 13,6 mln de lei, în timp ce „Genesis International” a încasat 12 milioane per kilometru, iar „Ecodrum Construct” – 3,8 milioane.

Surse informate de la Solonceni, solicitând anonimatul, ne-au declarat că în spatele afacerii privind deschiderea carierei din teritoriul acestei comune ar fi factori de decizie din administraţia raionului Rezina, care au fost văzuţi des pe la terenul menit pentru carieră. Solicitaţi în scris să confirme sau să infirme această informaţie, respectivii, până la momentul publicării acestui articol, nu ne-au răspuns.

În decembrie 2016 însă, Consiliul Raional Rezina, la iniţiativa aparatului preşedintei, i-a conferit lui Anatolie Ghilaş titlul “Cetăţean de Onoare al raionului Rezina“. “Pentru activitatea ce a avut o contribuţie importantă la dezvoltarea şi creşterea  prestigiului raionului Rezina la nivel naţional”- astfel îşi argumentează decizia autorii proiectului votat de majoritatea consilierilor.

 

Proprietarii „Sand&Gravel” SRL refuză să răspundă la întrebări

Solicitat de săptămânalul CUVÂNTUL să comenteze istoria cu modificarea bonităţii solului pe terenul agricol din comuna Solonceni, Anatolie Ghilaş a readresat scrisoarea adjunctului său, Ştefan Crigan. Acesta ne-a relatat informaţiile prezentate de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru Primăriei Solonceni privind bonitatea solului pe terenul în cauză, care se bazează pe investigaţiile efectuate de Institutul de Proiectări şi Organizare a Teritoriului la cererea „Sand&Gravel” SRL.

Teodor Cuculescu, care de la fondarea întreprinderii „Sand&Gravel” SRL deținea 50% din fondul statutar, iar în prezent nu se mai regăseşte printre proprietarii acesteia, a refuzat să răspundă la întrebările noastre.

 

Persoanele care au încălcat legea oricum trebuie să răspundă

Solicitat să comenteze renunţarea administraţiei „Sand&Gravel” SRL la o afacere pe care atât de mult şi-a dorit-o, primarul comunei Solonceni, Valeriu Palii a spus, că cel mai probabil aceasta ar fi motivată de dosarul intentat de CNA.

Secretarul Consiliului, Alexandru Nicolai a declarat că nu împărtăşeşte poziţia celor 6 consilieri care au votat cererea „Sand&Gravel” SRL prin care primăria este obligată să restituie firmei cei 787 985 de lei plătiţi pentru schimbarea destinaţiei terenului.

„Administraţia firmei ştia bine la ce riscuri se expune utilizând nişte acte false. Mai ales că o parte din această sumă a fost deja cheltuită şi nu se ştie dacă în următorii ani primăria va acumula asemenea venituri. Trezeşte nedumerire şi graba, insistenţa cu care consilierii au votat această decizie. Acum nu-i mai doare capul de apeductul satului?”, spune secretarul, menţionând că aşteaptă să vadă cum va califica deciza respectivă Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. Dar şi la ce concluzie vor ajunge procurorii, pentru că unii sunt de părere că cei cu interesul au făcut acest pas ca să scape de dosar.

Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA, însă, susţine că „persoanele care ar fi întocmit setul de acte cu abateri sau încălcări, urmează să răspundă în faţa legii”.

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker