Evenimente

Concert-examen sub patronajul academicianului Gheorghe Mustea

După ce în ajun Școala de Arte Plastice din Telenești a strălucit la propriu prin elevii și profesorii săi, care au desfășurat un Festival Internațional, duminică profesorii și elevii Școlii Raionale de Muzică ”Academician Gheorghe Mustea” au invitat oaspeți, părinți, pe toți cei îndrăgostiți de Frumos, de Muzică la un concert-examen.

Evenimentul i-a avut ca oaspeți pe talentatul compozitor, băștinaș din raionul Telenești, părintele spiritual al Școlii de Muzică, academicianul Gheorghe Mustea; pe decanul facultății de Muzică și Pedagogie Muzicală a Universităţii ”A. Russo” din Bălți, dl Ion Gagim; pe dl Andrei Mustea, instrumentist, fratele lui Gheorghe Mustea; pe dna Taisia Caraman (Mustea), nepoata lui Gheorghe Mustea, cântăreață de operă şi alte persoane oficiale.

Concertul elevilor Școlii Raionale de Muzică a fost precedat de lansarea a două cărți semnate de dl Ion Gagim: ”Fenomenul Gheorghe Mustea” și ”Gheorghe Mustea și lumea muzicii sale”.  Dl Gagim, doctor habilitat, originar din Onișcani, Călărași, situat la 25 km de Mândreștii lui Gh. Mustea, a descris foarte iscusit caracterul de codrean al compozitorului, dar mai ales valoarea universală a muzicii maestrului. Sala a ascultat cu interes multe detalii din biografia compozitorului, unele dintre ele necunoscute publicului până azi.

Lansarea de carte a fost însoțită de un recital de cântece pe muzica maestrului Gh. Mustea în interpretarea solistei Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Capitală, Taisia Caraman (Mustea) și de o compoziție muzicală la țambal într-o interpretare virtuoasă a dlui Andrei Mustea (un fragment muzical din filmul ”Meșterul Manole”).

Concertul-examen a debutat cu trei compoziții corale, prima fiind un minunat cântec despre graiul nostru, versuri – Grigore Vieru, muzica – Gheorghe Mustea, doi titani ai culturii noastre naționale.

Ansamblul de trompetiști. Trei dintre ei sunt urmași ai vestiţilor lăutari din Ghiliceni. Mă bucur că Școala de Muzică din Telenești perpetuează acest gen.

Alături de corul Școlii de Muzică în scenă au evoluat ansamblul comun al profesorilor și discipolilor, ansamblul de trompetiști, inclusiv urmași ai lăutarilor din Ghiliceni.  

La finele minunatului eveniment muzical academicianul Gheorghe Mustea, împreună cu Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului Telenești au înmânat participanților diplome și câte 2 cărți semnate de dl Gagim şi dedicate vieţii şi activităţii academicianului Gheorghe Mustea.                                               

Maria Vleju, șefă-adjunctă a Direcţiei Educaţie Telenești

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker