Politic

Chişinăul iarăşi s-a angajat să susţină regimul de la Tiraspol. Datoria noastră la gaz va creşte cu 228 mln de lei lunar

Societatea „Energocom” a încheiat cu compania ЗАО МолдавскаяГРЭС” un contract pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova. Contractul a intrat în vigoare pe 5 iunie și va fi valabil până pe 31 martie 2018, la fel ca și contractul încheiat la sfârșitul lunii martie cu DTEK „Traiding” (Ucraina), transmite IPN.

Într-un comunicat remis de SA „Energocom” se menționează că, pentru a consolida securitatea energetică a R. Moldova și pentru a diversifica sursele de alimentare cu energie electrică a consumatorilor, la finele lunii martie 2017 „Energocom” a negociat și a încheiat un  contract de furnizare a energiei electrice cu compania „DTEK Traiding”. Ulterior compania ЗАО „ Молдавская ГРЭС” a prezentat o nouă ofertă la un preț cu circa 10% mai mic decât prețul achitat de SA „Energocom” în prezent.

Cele două contracte garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică în proporție de 30% din Ucraina și 70% de la ЗАО „Молдавская ГРЭС.

Expertul economic Sergiu Tofilat acuză Ministerul Economiei că prin semnarea contractului cu ЗАО „ Молдавская ГРЭС”  impune moldovenii să finanţeze regimul separatist de la Tiraspol.

„E foarte grav, din câteva motive. Contractul semnat cu Centrala de la Cuciurgan va provoca creşterea datoriei la gaz cu 228 de milioane de lei lunar, afirmă expertul. Noi achităm şi costul gazului din care este produsă energia, iar aceşti bani ajung direct în aşa-numitul buget transnistrean. Se încalcă recomandările Secretariatului Comunităţii Energetice din UE, care prevăd excluderea furnizorilor de energie care nu plătesc materia primă”, a menţionat Sergiu Tofilat.

Expertul economic a explicat şi cum urmează să crească datoria pentru gazele naturale:

„Pentru fiecare kWh de energie procurat de la „ Молдавская ГРЭС”, datoria la gaz va creşte cu 1,20 lei. Dacă vom procura 70% din energie de la ei, datoria la gaz va creşte cu 228 mln de lei lunar”, a precizat Sergiu Tofilat.

Este oarecum straniu, scrie www.moldstrit, că ANRE, administraţia “Gas Natrural Fenosa” au aflat despre noul contract cu ЗАО „ Молдавская ГРЭС” din presă. Foto monitorul.fisc.md

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker