Evenimente

Au dansat şi au cântat pe malul Nistrului, la Socola

De Duminica Mare, pe malul Nistrului, în satul Socola, raionul Şoldăneşti s-a desfăşurat festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece”. În scenă au urcat colective de artişti din raioanele Şoldăneşti, Orhei, Rezina, Teleneşti şi din Şargorod, regiunea Viniţa, Ucraina.

Festivalul a debutat cu tradiţionala paradă a portului popular. În ritm de dans, artiştii şi-au demonstrat costumele naţionale, specifice localităţilor din care vin. Pentru un timp, centrul satului Socola s-a transformat într-o scenă multicoloră.

Participanţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare  şi poftiţi în scenă. Rând pe rând, au evoluat ansamblurile folclorice de muzică şi dans din satele Cobâlea, Socola, Salcia, Glingeni, Poiana, Olişcani, Cuşmirca, Găuzeni, Şipca, Vadul-Raşcov, Climăuţii-de-Jos şi din oraşul Şoldăneşti, artiştii din raioanele Rezina, Teleneşti şi Orhei. Surpriza zilei a fost evoluarea orchestrei de muzică populară a Școlii de Muzică din Djurinsk, raionul Șargorod, regiunea Vinița. Potrivit Valentinei Rotari, şefă interimară a Direcţiei Raionale Cultură, Tineret şi Sport, participarea artiştilor din Ucraina la festivalurile din raionul Şoldăneşti a devenit o tradiţie.

Au strâns în jurul lor multă lume şi meşterii populari prezenţi la sărbătoare, unii admirându-le operele, alţii achiziţionând câte un lucruşor de unicat.

O parte dintre participanţi s-au implicat în competiţiile sportive, desfăşurate în preajma scenei.

La Consiliul Raional Şoldăneşti am fost informaţi că festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” se află la a XVI-a ediţie. Pentru desfăşurarea evenimentului, autorităţile au cheltuit peste 85 de mii de lei. Jumătate din această sumă au constituit-o premiile participanţilor.

În imagine: Evoluiază artiştii amatori de la Olişcani.

Victor Sofroni

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker