Cere socoteală pentru banii publici

Demontarea obiectelor funerare din zonele arterelor rutiere continuă

Drumuri îngrijite înseamnă nu numai asfalt aşternut, dar şi tot ce se găseşte pe marginea  lor. Republica Moldova este, probabil, unica ţară din lume care îşi decorează arterele rutiere cu… morminte. Până acum nu a fost o excepţie nici raionul Rezina.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor informează că, în rezultatul implementării planului de acțiuni privind demontarea crucilor și a altor obiecte funerare din zonele drumurilor publice, în perioada noiembrie 2016 – 01 mai 2017, pe drumurile din republică au fost demontate 3174 de obiecte funerare și cruci, din cele 3602 existente. În proces de demontare rămân alte 428 de însemne funerare, amplasate în zona drumurilor din raioanele Orhei, Telenești, Sângerei ș.a.

Potrivit sursei citate, cea mai bună situație la acest capitol se înregistrează în zona drumurilor din raioanele Rezina, Șoldănești, Bălți, Fălești, Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Criuleni, Hâncești, Nisporeni, Drochia, Glodeni, Soroca, Strășeni, Ungheni şi în municipiul Chișinău, unde au fost demontate toate crucile instalate.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor precizează că Planul de acțiuni privind demontarea obiectelor funerare din zona drumurilor publice s-a desfășurat în două etape. În prima etapă au avut loc consultări publice a proiectului cu privire la necesitatea demontării obiectelor funerare în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Interne, ONG-uri etc. Ulterior, a demarat campania de informare a cetățenilor cu privire la inițierea dezinstalării și reamplasării tuturor obiectelor funerare din zona drumurilor publice.

Toate obiectele funerare demontate până în prezent au fost depozitate în cimitirele din localități pentru reutilizarea acestora de către rudele celor decedaţi sau de către familiile social-vulnerabile.

Cheltuielile pentru demontarea crucilor sunt acoperite din mijloacele financiare de întreținere ale Fondului rutier.

Sursa foto: Timpul.md

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia ambasadei.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker