Cere socoteală pentru banii publiciSocial

Cetăţeni activi şi autorităţi responsabile

Începând cu luna martie 2020, Asociaţia Obştească ”Concordia” implementează în satul Inești, raionul Teleneşti, proiectul „Transparență și responsabilitate la nivel local”, prin care îşi propune să consolideze procesul participativ la nivel local, astfel promovând practici pozitive de implicare a cetăţenilor şi a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale în monitorizarea procesului de utilizare a banilor publici. 

Scopurile şi obiectivele proiectului nostru rezidă în asigurarea transparenței procesului decizional și implicarea cât mai activă a cetăţenilor în procesul decizional, utilizarea audierilor și a consultărilor publice în procesul elaborării bugetului local, a strategiilor, politicilor de dezvoltare locală, priorităţilor în ce priveşte cheltuirea eficientă a finanţelor publice. 

Echipa proiectului urmăreşte cum se desfăşoară procesul bugetar, cum se planifică şi se utilizează banii publici, care sunt opiniile locuitorilor despre activitățile autorităților locale și calitatea serviciilor prestate. Membrii echipei participă la şedinţele Consiliului Local, vizitează instituţiile bugetare pentru a evalua calitatea serviciilor contractate din banii publici,  asistă la licitaţiile publice de procurare a bunurilor şi serviciilor pentru comunitate, discută cu cetăţenii despre eficienţa utilizării finanţelor publice în diferite domenii etc.  

În perioada de referinţă ne-am convins că tot mai mulţi locuitori ai satului Inești doresc să se implice în procesul de luare a deciziilor, să fie informați cum se cheltuie bugetul localităţii. De asemenea, tot mai multă lume doreşte să contribuie la dezvoltarea comunității, iar administraţia satului – să fie cât mai deschisă faţă de cetăţeni, să atragă locuitorii în procesul decizional şi să susţină iniţiativele acestora. 

Ce vrem să obţinem în urma implementării acestui proiect? 

• creşterea transparenţei în planificarea şi alocarea banilor publici; 

• implicarea reală a cetăţenilor în activităţi specifice de control public privind gestionarea treburilor comunităţii; 

• informarea locuitorilor despre rezultatele monitorizării utilizării banilor publici și a patrimoniului public şi sporirea interesului cetăţenilor pentru acest aspect; 

• responsabilizarea autorităţii locale în ce priveşte utilizarea banilor publici.

La moment, membrii echipei desfășoară un sondaj tematic, în cadrul căruia intervievează 100 de locuitori ai s. Inești pentru a afla cât de informați sunt despre procesul bugetar, cum se implică în acest proces şi ce cred despre modul în care sunt gestionaţi banii publici. 

Eugenia Roşca, preşedinta AO „Concordia”

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Transparenţă şi responsabilitate la nivel local”, componentă a proiectului ”Consolidarea statului democratic de drept în Republica Moldova, contribuţia societăţii civile” cu suportul financiar al Ambasadei  Ţărilor de Jos (programul de granturi mici al  Transparency International – Moldova).

“Transparenţă şi responsabilitate la nivel local”
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker