Social

”Fluturașii”, noul teren de joacă pentru copiii din Mândreşti

Peste 20 de persoane, în mare parte tineri părinţi, au muncit mai bine de o săptămână ca să amenajeze un teren de joacă la Mândrești, raionul Teleneşti, pe care l-au numit „Fluturașii”.

După cum ne-a relatat Oxana Guzun, primara de Mândrești, terenul respectiv, aflat chiar lângă căminul de cultură, fusese transformat într-un fel de gunoiște neautorizată.

”De ce l-am numit ”Fluturașii”? În tradiţia populară, fluturașii erau simbolul apariției în familie a unui copil. Inițiativa aparține directoarei bibliotecii comunale, care a reușit să câştige un proiect în sumă de 30 000 lei. Încă cu 33 000 lei a contribuit primăria. Nu s-a pus problema voluntarilor, fiindcă în zonă locuiesc multe familii tinere, pentru care terenul de joacă era foarte necesar. Aici pot veni nu doar părinţii cu picii în timpul liber, dar este amenajat şi un loc de recreare pentru pensionari. Însă cel mai important este că aici copiii vor avea posibilitate să ia primele lecții de activități comunitare”, a opinat dna Oxana Guzun.

Svetlana Eșanu, directoarea bibliotecii ne-a spus de ce a ales să scrie acest proiect şi să aplice pentru finanţare: „Localitatea avea neapărată nevoie de un asemenea teren de joacă. Scuarul care înconjoară căminul de cultură era foarte potrivit în acest scop şi într-un fel pustiu fără voci de copii. Nu am făcut multă agitație ca să adunăm lumea – am vorbit mai întâi cu  Ion Dânga, Petru Hadârcă, Nicolae Bulat, care trăiesc în apropiere. A doua zi erau prezente peste 20 de persoane de diferite vârste cu roabe, hârleţe, greble, topoare. Astfel am lucrat câteva zile și am adus în ordine terenul”, povestește directoarea bibliotecii. 

Petru Hadârcă, unul din voluntari, spune că era necesar ca acest teren de joacă să fie adus în ordine anume de părinți şi copii:

”Politicienii noștri au luat o modă să finanţeze amenajarea unor terenuri de joacă, pe care le inaugurează în mod festiv, să-şi facă imagine. Am văzut asemenea terenuri care nu prea adună lume şi nici nu prea sunt păstrate. De ce? Pentru că la edificarea lor nu s-a pus suflet. Pentru noi este important copiii noștri să vadă cum terenul a fost amenajat de părinţii lor şi de alţi consăteni, ca să ştie preţul muncii, să participe şi ei la lucrări”, spune dl Hadârcă.

Oxana Guzun a mai menţionat că pe teren vor fi instalate două  scrâncioburi, diferite alte aparate şi obiecte de joacă. În toamnă urmează să fie plantaţi pomi și arbuști decorativi  și să fie instalat un gard. Deja au fost instalate bănci vopsite în culorile drapelului național.  

”Care ar fi învățămintele? Numai cu implicarea cetățenilor și sprijinul autorităţilor publice problemele din localitate pot fi soluţionate cu succes. Mulțumim tuturor celor care contribuie la realizarea unor asemenea proiecte.Cu susținerea Centrului Media pentru Tineri, a Fundației Swedish Development Partner #YouthEmpower care finanţează proiectul iniţiat de Svetlana Eşanu, vom finaliza cu succes acest obiect”, a remarcat primara.

În imagini: bărbaţii s-au ocupat în temei de lucrările de construcţie, iar femeile şi copiii – de salubrizare şi decor. 

femeile şi copiii se ocupa de salubrizare şi decor.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker