Cere socoteală pentru banii publici

Transparenţa cheltuielilor – o prioritate

Un grup de tineri, sub îndrumarea jurnalistei Angela Zaharov de la ELITA tv şi-au pus scopul să analizeze care sunt veniturile şi cheltuielile liceelor teoretice din raionul Rezina, dar şi cum este asigurată transparenţa acestui proces.

Bugetarea fără secrete la LT „Olimp”

Bugetarea fără secrete la LT "Olimp"

Liceul Teoretic moldo-rus „Olimp” este una dintre cele patru instituții de acest profil din raionul Rezina. A fost format acum câțiva ani în baza fuzionării LT “Ștefan cel Mare” și LT “A.S. Pușkin”. În anul de studii 2019-2020 instituția a avut un buget de 9 mil.500 mii lei, cu 10% mai mare comparativ cu anul precedent.

87 la sută din această sumă merge la salarizarea personalului, restul banilor sunt utilizaţi pentru întreţinerea liceului, procurarea mobilierului și a diverselor rechizite necesare pentru desfăşurarea activităţilor.

În ultimii ani aici au fost implementate mai multe proiecte investiționale. Solicitată să comenteze procesul de cheltuire a transferurilor bugetare, dar și investițiilor extrabugetare, dna Veronica Gheorghiță, directoarea liceului, a spus: “În anul 2017 din Fondul de reintegrare a țării, liceul a beneficiat de 790 de mii de lei, cu care a fost reparat acoperişul instituţiei. În 2018, cu 300 de mii de lei a fost reparată capital sala de festivități, iar alte 200 de mii au fost direcţionate pentru amenajarea a două grupuri sanitare interne. La aceste proiecte Consiliul Raional Rezina a contribuit cu 250 de mii de lei. 

În 2019, liceul a beneficiat de 380 de mii de lei pentru reparaţia capitală a sălii de sport, iar în anul 2020 – de aproape o jumătate de milion de lei din bugetul raional pentru reparația acoperişului sălii de sport şi sălii de festivităţi”. 

Dna Gheorghiță a mai adăugat că aceste proiecte au fost realizate în mod transparent. Toată informația despre proiectele implementate  și mersul realizării acestora este afișată în holul liceului spre cunoștința tuturor, a precizat dna directoare. 

La LT „Olimp” din oraşul Rezina învață circa 600 de elevi, inclusiv din regiunea transnistreană. Procesul educațional se desfășoară în două limbi, română și rusă, de circa 50 de cadre didactice.

Sub controlul Consiliului de administrare al liceului

Sub controlul Consiliului de administrare al liceului

În anul de studii 2019-2020, bugetul Liceului Teoretic „Ioan Sârbu” din satul Ignăţei, raionul Rezina a fost de peste 5 mil. lei, cu circa 600 mii mai mare decât în anul precedent. Potrivit administraţiei liceului, peste 80 la sută din cheltuielile instituției sunt acoperite din transferurile din bugetul de stat, restul fiind alocate din bugetul raionului.  

Dna Galina Platon, directoarea liceului, a concretizat: ”Sumele alocate în anul de studii ce s-a încheiat au fost mai mari, dar totuși nu ne-au acoperit necesitățile. Alocările suplimentare au mers la majorarea salariilor cadrelor didactice, următoarele linii de cheltuieli – achitarea utilităţilor, procurările de bunuri și cheltuieli neprevăzute rămânând asigurate foarte modest.”

Dna Platon afirmă că transparența gestionării banilor se asigură prin Consiliul de administrare al instituției, din care fac parte părinți, reprezentanți ai elevilor și ai administraţiei publice locale.

”Toate cheltuielile se examinează și se aprobă de Consiliul de administrare, deciziile se fac publice, iar la sfârșitul anului financiar, la adunarea generală a părinților, noi prezentăm raportul de activitate pe toate liniile de venituri și cheltuieli”, a concretizat dna Platon.

La Liceul Teoretic „Ioan Sârbu” din satul Ignăţei, raionul Rezina, studiază circa 340 de elevi. Adică la un cadru didactic revin circa 10 elevi.

Emanuela Rotaru, Elisaveta Varzari, Angela Zaharova 

Acest articol a fost realizat de clubul tinerilor VOCEA TA și ELITA TV, în cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Cere socoteală pentru banii publici - semnul la sfârşitul materialelor
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker