Autorităţile publice locale: ce fac şi pentru cineEvenimente

Primarul în litigiu judiciar cu Consiliul Orăşenesc

Primarul or. Rezina, Simion Tatarov, a acţionat în judecată Consiliul Orăşenesc, solicitând constatarea nulităţii a patru decizii adoptate în şedinţa din 16 ianuarie 2020, care vizează revocarea membrilor consiliilor de administrare şi comisiilor de cenzori de la întreprinderile municipale „Servicii Comunal Locative şi „Piaţa Comercială a or. Rezina”, dar şi decizia prin care, în aceeaşi şedinţă, a fost declarată nulă decizia Consiliului din iulie 2019 privind selectarea  şi numirea în funcţie a administratorului ÎM „SCL”  Gheorghe Gâncu şi aprobarea contractului individual de muncă cu respectivul.

Amintim că, în acea şedinţă, cu voturile fracţiunilor PSRM şi Blocului ACUM, care constituie majoritatea în Consiliul Orăşenesc, au fost revocaţi membrii consiliilor de administrare şi comisiilor de cenzori de la cele două întreprinderi municipale pe motiv că acestea nu-şi îndeplinesc obligaţiunile funcţionale, în locul lor fiind alese componenţe noi ale consiliilor de administrare şi comisiilor de cenzori. 

Iar decizia de selectare şi numire în funcţia de administrator al Întreprinderii Municipale ”Servicii Comunal Locative Rezina” a lui Gheorghe Gâncu a fost declarată nulă pe motiv că, potrivit unor secvenţe video, s-ar fi stabilit că proiectul deciziei respective nu a întrunit numărul necesar de voturi (50 + 1) pentru că a fost susţinut doar de 9 din cei 19 consilieri prezenţi în sală (în decizie este indicat că erau prezenţi 17 consilieri).  Reieşind din asta, majoritatea din noul Consiliu l-a suspendat pe Gheorghe Gâncu din funcţia de administrator al ÎM „Servicii Comunal Locative Rezina” şi l-a numit temporar în această funcţie pe Mihail Cuţ, împuternicindu-l pe consilierul Victor Cibotari să semneze contractul individual de muncă pe o perioadă determinată. 

La şedinţa din 23 iunie Consiliul a decis să-i împuternicească pe consilierii Victor Cibotari şi Mihai Doni să apere în judecată interesele sale în acest litigiu, care va fi judecat la Judecătoria Orhei, sediul Teleneşti.

Rezina în cadrul Rețelei Naționale 

de Revitalizare Urbană

Consiliul Orășenesc Rezina a decis să participe la Constituirea Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană din Republica Moldova – un for al autorităților publice locale de nivelul I și II, formațiune neinstituționalizată creată prin libera manifestare a voinței, în vederea realizării  în comun a scopurilor și sarcinilor determinate de principiile stipulate în actele de constituire a Rețelei. 

Potrivit Regulamentului Rețelei, misiunea ei este de a contribui la consolidarea competitivității și identității orașelor, dezvoltarea urbană integrată, îmbunătățirea calității și creșterea atractivității mediului urban în beneficiul cetățenilor, al economiei și al societății în ansamblu prin implementarea abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova.

Rețeaua este o platformă unică constituită din membri implicați activ, cu pasiune și viziune unică de a crea un dialog constructiv, pentru a genera idei și soluții viabile privind revitalizarea urbană. 

Consiliul a delegat reprezentanții administrației publice a or. Rezina cu împuterniciri de a reprezenta orașul în cadrul Rețelei și a semna actele de constituire.

Totodată Consiliul a alocat contribuția sa în sumă de 959 232,48 lei pentru implementarea primului proiect realizat în cadrul Rețelei – „Crearea unui spațiu multifuncțional destinat activităților sportive în or. Rezina, str. Păcii, nr. 34/1”. Costul total al proiectului este de 1.334.232,48 lei. Proiectul a fost elaborat de un grup de colaboratori ai primăriei și activiști civici în urma câtorva runde de consultări publice cu cetățenii orașului.

Revitalizarea Urbană este un proces de eliminare dintr-o stare de criză a zonelor urbane degradate, desfășurat în mod complex, prin acțiuni integrate teritorial și desfășurate de către administrațiile locale prin parteneriate locale, regionale, naționale eficiente în baza unui program de revitalizare.

Proiectele de bază ar fi: îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor menajere, modernizarea infrastructurii rutiere, amenajarea zonelor verzi, renovarea scării cu 424 de trepte, care leagă cele trei terase ale oraşului, modernizarea Grădiniței de copii nr. 1 „Leagănul Copilăriei”,  construcția rețelelor de canalizare în cartierul locativ individual, restabilirea îmbrăcămintei rutiere de pe str. M.Basarab, I. Neculce, Mioriţa, Orhei, M.Gorki, Lăutarilor.

În imagine: Zona selectată pentru revitalizare în or. Rezina cuprinde străzile Păcii, Orhei, Tinereții, Neculce, Ion Aldea Teodorovici, teritoriul aferent scărilor (str. 27 August – str. Păcii – str. Lomonosov). S-a dovedit că aceasta este zona cea mai dezavantajată, cu cele mai multe fenomene economico-sociale negative, într-o stare avansată de degradare.

Zona selectată pentru revitalizare în or. Rezina

Dacă nu funcţionează cantina socială, persoanele în etate vor primi pachete cu produse alimentare 

La 9 martie c., Consiliul Orășenesc Rezina a alocat 98 mii lei pentru cantina socială unde se alimentau prin rotaţie circa 60 de persoane în etate din teritoriu. Dar în scurt timp în republică a fost declarată starea de urgență din cauza virusului de tip nou Covid-19, cantina a devenit nefuncțională şi banii aceştea nu au fost cheltuiţi.

“În perioada aprilie-mai noi am continuat să avem grijă de persoanele în etate social vulnerabile, de exemplu la sărbătorile de Paşti, utilizând donaţiile făcute de diferiţi agenţi economici, dar pentru a cheltui banii de la Primăre era nevoie de modificarea deciziei”, ne-a spus Tatiana Negară, lidera grupului de voluntari din Rezina ai HelpAge International în Moldova. „Şi am venit către Consiliul Orăşenesc cu propunerea să ne permită să procurăm cu aceşti bani şi să donăm persoanelor în dificultate pachete cu produse alimentare. Avem o listă a persoanelor respective, care se înnoieşte permanent, inclusiv în baza propunerilor cetăţenilor. Reieşind din calculele noastre, un pachet va conţine produse alimentare de circa 200 de lei”, a mai adăugat dna Negară.

Consiliul a aprobat propunerea grupului, iar primarul Simon Tatarov a menţionat că, în situaţia actuală, când o mulţime de persoane în etate se confruntă cu o stare de sărăcie lucie, administraţia oraşului este dispusă să caute şi să aloce în acest scop noi resurse financiare.

Pentru conformitate: Tudor Iaşcenco

Acest  material este realizat în cadrul proiectului „Anticorupție și integritate” implementat de AO „NUFĂRUL” în  parteneriat cu PP „Cuvântul” și Primăria or. Rezina. Proiectul dat este componenta proiectului „Consolidarea statului democratic de drept: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos (programul de granturi mici al  Transparency International – Moldova).  Opiniile exprimate în acest document nu coincid în mod neapărat cu cele ale TI-Moldova și ale donatorului

Acest  material este realizat în cadrul proiectului „Anticorupție și integritate” implementat de AO „NUFĂRUL” în  parteneriat cu PP „Cuvântul” și Primăria or. Rezina.
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker