Social

Statistici actualizate privind combaterea COVID-19 în Europa Centrală și de Sud-Est

Autoritățile Republicii Moldova au luat atitudine față de înregistrarea unui număr record de contaminări cu COVID-19 în prima jumătate a lunii iunie, subliniind că situația epidemiologică s-a agravat nu doar în Republica Moldova, ci în întreaga lume. Principala concluzie este că creșterea numărului persoanelor infectate se datorează reluării unor activități economice și nivelului insuficient de respectare a cerințelor de distanțare socială și igienă personală. Cu toate acestea, Premierul Ion Chicu a subliniat că: „Nu mai putem aplica mecanismul de ”stare de urgență, de stai acasă”, pentru că nu vrem să blocăm economia.

Riscăm să intrăm în altă criză, care înseamnă imposibilitatea de achitat salarii și pensii. Trebuie toți să ne adaptăm la regulile sanitar epidemiologice, clar definite. Responsabilitatea este a autorităților, dar și a fiecărui cetățean în parte. Toate regulile pentru piețe, centre comerciale, alte activități economice trebuie să fie respectate. În caz contrar, acestea vor fi sancționate sau închise”. 

Pentru a înțelege proporțiile agravării situației epidemiologice trebuie să comparăm situația din Republica Moldova cu cea din țările vecine din Europa Centrală și de Sud-Est. Înainte de a purcede la comparații trebuie să menționăm că în perioada stării de urgență Republica Moldova, alături de Ucraina, nu au reușit să schimbe caracterul ascendent al contaminării cu COVID-19 în unul descendent, așa cum s-a întâmplat în Estonia, Georgia, Croația, Bulgaria, România, etc. 

Spre deosebire de țările din Europa Centrală și de Sud-Est, unde au avut loc testări masive ale populației, în Republica Moldova, în cadrul ședinței din 8 aprilie a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19, s-a stabilit că: “Autoritățile au constatat că practica de a testa doar persoanele care au simptome este eficientă și vor continua această abordare”. În consecință, în Republica Moldova numărul testelor la 1000 de locuitori este printre cele mai mici din regiune. 

Tabelul 1. Numărul testelor COVID-19 la 1000 de locuitori

Tabelul 1. Numărul testelor COVID-19 la 1000 de locuitori

Totuși, cea mai relevantă informație despre răspândirea infecției COVID-19 în regiune o putem desprinde din numărul de contaminați la 100 mii de locuitori. La acest capitol Republica Moldova se menține pe a 3-a poziție, după Belarus și Rusia.

Tabelul 2. Numărul de contaminări cu COVID-19 la 100 mii de locuitori 

Tabelul 2. Numărul de contaminări cu COVID-19 la 100 mii de locuitori

Din cauza testării preponderent a populației cu simptome COVID-19, rata testelor pozitive în Republica Moldova s-a dovedit a fi cea mai mare din regiune, de câteva ori mai mare decât media. 

Tabelul 3. Rata testelor pozitive (%)  

Tabelul 3. Rata testelor pozitive (%)

Un alt anti-record în regiune, stabilit de Republica Moldova, este numărul de decese de pe urma COVID-19 la 1 milion de locuitori. 

Tabelul 4. Numărul de decese de pe urma COVID-19 la 1 milion de locuitori 

Tabelul 4. Numărul de decese de pe urma COVID-19 la 1 milion de locuitori

Datele din tabelele de mai sus arată că situația epidemiologică din Republica Moldova este cea mai complicată din regiune. Cauzele acestei stări de fapt s-ar putea datora deciziei de a testa doar persoanele cu simptome COVID-19, însemnând că asimptomaticii, care au contractat COVID-19 și nu s-au izolat pentru a respecta măsurile de protecție au devenit principala sursă de răspândire a infecției. 

O altă cauză ar fi legată de pedepsele prea aspre aplicate celor care au încălcat măsurile de protecție (~€1.100, adică de aproximativ 10 ori mai mare decât în Romania), dar care au fost aplicate selectiv sau de o manieră indulgentă de către poliție. Dovadă în acest sens servește adresarea din 20 mai a  Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a mulțumit “tuturor colaboratorilor organelor de poliție, care în această perioadă au manifestat maximă înțelegere și indulgență în situațiile de maximă dificultate, înțelegând să îmbine cu înțelepciune datoria meseriei cu cea de  fii ai neamului și a Bisericii”.

Pentru mai multe informații privind gestionarea COVID-19 în Republica Moldova, accesați următorul link: alegeri.md/w/covid-19 

Această notă analitică a fost realizată cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate în acest produs informativ aparțin Asociației ADEPT și nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Fundației Soros-Moldova.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker